Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Απρ-2022 00:03

  Η Ουγγαρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή αυταρχισμού

  Η Ουγγαρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή αυταρχισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Zsuzsanna Szelenyi

  Το πρωινό της 3ης Απριλίου ήταν απίστευτα κρύο στην Ουγγαρία. Τα ανθισμένα δένδρα καλύφθηκαν με χιόνι όταν οι Ούγγροι έφθασαν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.

  Το διακύβευμα ήταν υψηλό: θα μπορούσε η ενωμένη αντιπολίτευση να νικήσει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν μετά από 12 χρονια παρουσίας του "ανελεύθερου κράτους” του; Aν και μια απόλυτη νίκη της αντιπολίτευσης ήταν μια αμυδρή προοπτική, υπήρχε μια ρεαλιστική ελπίδα ότι η πλειοψηφία του Fidesz θα τελείωνε επιτέλους, και ότι η αντιπολιτευση θα μπορούσε να ενεργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός στις αδίστακτες δραστηριότητες του κυβερνώντος κόμματος.

  Όταν, δύο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, έφτασα στα γραφεία της ενωμένης αντιπολίτευσης, το 25%-30% των ψήφων είχε ήδη καταμετρηθεί. Η διάθεση ήταν αρνητική. Ήταν ήδη σαφές ότι το Fidesz είχε κερδίσει. Το κυβερνών κόμμα έλαβε τα δύο τρίτα των εδρών για τέταρτη φορά. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης τα πήγε πολύ χειρότερα από ό,τι προβλεπόταν στις δημοσκοπήσεις. Σχεδόν όλες οι νίκες τους περιορίστηκαν σε εκλογικές περιφέρειες της Βουδαπέστη.

  Το ανησυχητικό είναι ότι "Η Πατρίδα” μας, ένα ακροδεξιό κόμμα το οποίο είχε διασπαστεί από το Jobbik πριν από τρία χρόνια, έφτασε στο κοινοβούλιο. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα κάνει μεγάλη αίσθηση στην Ουγγαρία και στην Ευρώπη.

  Τι κρύβεται πίσω από αυτό το αποτέλεσμα;

  Πρώτον, το FIdesz ήταν εξαιρετικά καλό στο να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του στις αγροίκες περιοχές. Στις φτωχότερες ανατολικές περιοχές, το Fidesz έλαβε το 93% των ψήφων. Παραδοσιακά, αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχονται από την κυβέρνηση. Σε αυτά τα φτωχά χωριά, όπου μένουν πολλοί Ρομάν ψηφοφόροι, το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού εργάζεται σε προγράμματα πρόνοιας του κράτους και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για το εισόδημα του από τους τοπικούς δημάρχους, που συσπειρώθηκαν στο Fidesz.

  Δεύτερον, η συντριπτική ισχύς του Fidesz στις αγροτικές περιοχές και τις μικρές πόλεις, υπογραμμίζει την αιμορραγία του δεξιού κόμματος Jobbik σε αυτά τα μέρη. Το Jobbik είχε συμμαχήσει με τα αριστερά-φιλελεύθερα και πράσινα κόμματα, ως μέρος της ενωμένης αντιπολίτευσης σε αυτές τις εκλογές. Φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων, αντί να τους ακολουθήσει, στράφηκε στο Fidesz ή στο κόμμα "Η Πατρίδα μας”.

  Τέλος, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε καθοριστικό αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία. Από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η εισβολή, η ενωμένη αντιπολίτευση απαίτηση ο Όρμπαν, μετά από χρόνια στενών σχέσεων με τον πρόεδρο Πούτιν, να ενωθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του και να υποστηρίξει την Ουκρανία με κάθε μέσο. Παρουσίασαν τις εκλογές σαν τίποτα λιγότερο από μια επιλογή μεταξύ της Ευρώπης και της αυταρχικής Ανατολής. Ο Όρμπαν ωστόσο δεν άφησε τον εαυτό του να παραγκωνιστεί.

  Η ομάδα επικοινωνίας του κυβερνώντος κόμματος κατέληξε στο μήνυμα ότι με την υποστήριξη της Ουκρανίας, η αντιπολίτευση ήταν επικίνδυνοι πατριδοκάπηλοι και θα ενέπλεκαν την Ουγγαρία στη σύγκρουση.

  Τα δισεκατομμύρια φιορινιών που δαπανήθηκαν σε αρνητικές διαφημίσεις σε διαφημιστικές πινακίδες, βίντεο στο YouTube και στο Meta -μαζί με την παραγωγή εκατοντάδων άλλων ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών που σχετίζονται με το Fidesz- σημαίνει ότι αυτές οι επιθέσεις στην αντιπολίτευση είχαν αποτέλεσμα.

  Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, οι εκατοντάδες χιλιάδες αναποφάσιστοι ψηφοφόροι πείστηκαν από το απλό μήνυμα του Όρμπαν: θέλετε αίμα (την αντιπολίτευση) ή πετρέλαιο (το Fidesz); και ψήφισαν μαζικά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

  Το Fidesz χρησιμοποίησε κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της μια απολυταρχική κυβέρνηση, ξοδεύοντας τους πόρους του κράτους και του κόμματος για τη χρηματοδότηση πολιτικών εκστρατειών και δημιουργώντας ένα στημένο περιβάλλον ενημέρωσης όπου, εκτός από όλα τα δημόσια ΜΜΕ, ακόμη και το 50% των εμπορικών ΜΜΕ ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα και χρηματοδοτούνται από κυβερνητικές πηγές.

  Από το 2010 ο Όρμπαν έχει γίνει πιο κατασταλτικός απέναντι στους επικριτές του -είτε αυτοί είναι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είτε δημοσιογράφοι είτε πολιτικοί. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί. Αυτοί οι δήμοι υπό την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν οικονομικές τιμωρίες που θα εξουδετερώναν τις εξουσίες της. Οι δάσκαλοι που ήταν σε απεργία αρκετές εβδομάδες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022, μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίποινα καθώς όλοι τους απασχολούνται στο δημόσιο. Τα ΜΜΕ, όπως η Central Media Group, η οποία εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανεξάρτητο από τους ολιγάρχες του κυβερνώντος κόμματος, θα μπορούαν να πιεστούν από την αγορά.

  Η ουγγρική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δίλημμα: τώρα που η ενωμένη πλατφόρμα έχει αποτύχει τόσο οικτρά, τι θα γίνει μετά; Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι να ανακάμψουν και να είναι σε θέση να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

  Σε ό,τι αφορά στους Ευρωπαίους εταίρους της Ουγγαρίας, θα συναντήσουν έναν πιο εχθρικό Όρμπαν, ο οποίος παρά την αυξανόμενη απομόνωση εντός της ΕΕ και της ομάδας του Βίζεγκραντ, θα ενθαρρυνθεί να εμβαθύνει και να απαιτήσει το μερίδιο του από τις οικονομικές μεταβιβάσεις και τις αποφάσεις.

  Ο Όρμπαν θα συνεχίσει να χτίζει τη συμμαχία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Η μεγάλη του ελπίδα είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του Τραμπ σύντομα θα επιστρέψουν στην εξουσία και θα τον ενισχύσουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες, όταν το Fidesz θα φιλοξενήσει το Συνέδριο για την Αμερικανική Συντηρητική Πολιτική Δράση, την πρώτη που θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, και το οποίο θα φέρει τους ριζοσπαστικούς ακροδεξιούς ακτιβιστές στη Βουδαπέστη.

  Το ανελεύθερο πείραμα της Ουγγαρίας θα συνεχίσει. Η πολιτική γλώσσα θα γίνει πιο ριζοσπαστική. Η πόλωση της ελίτ θα είναι ακόμη πιο τοξική. Η κατανομή των κρατικών πόρων θα είναι πιο επιλεκτικοί. Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα ανατραπούν περαιτέρω.

  Η ΕΕ πρέπει να είναι αποφασιστική: είναι έτοιμη να δεχθεί ένα απολυταρχικό κράτος μεταξύ των μελών της;

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/86809

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ