Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαρ-2022 09:48

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει την Πολωνία

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει την Πολωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Καταφθάνουν κατά χιλιάδες. Σχεδόν κάθε ώρα. Με το τρένο, με το λεωφορείο, με το αυτοκίνητο. Στην πολωνική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία, οι πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις πόλεις τους, γίνονται δεκτοί με απέραντη γενναιοδωρία.

  Η κοινωνία και οι πολίτες της Πολωνίας έσπευσαν να καλύψουν το κενό που άργησε να κάνει το κυβερνών Νόμος και Δικαιοσύνη. Πολωνοί όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων παρέχουν βοήθεια και ασφάλεια στους 1,7 εκατ. Ουκρανούς που αναζητούν καταφύγιο στην Πολωνία.

  Οι άνθρωποι μοιράζονται τα σπίτια τους, επιτάσσουν κτήρια, στήνουν κουζίνες, κανονίζουν σχολεία, μαθήματα για τη γλώσσα και ιατρική βοήθεια για τον τεράστιο αριθμό των παιδιών και των γυναικών που κάνουν την Πολωνία νέο τους σπίτι.

  Η μαζική έξοδος των Ουκρανών έρχεται να ενωθεί με το 1 εκατ. Περίπου των συμπατριωτών τους που μετακόμισαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

  "Είμαστε εντελώς εξαντλημένοι”, δήλωσε η Μπάρμπαρα, η οποία κατόρθωσε να βγάλει μια ομάδα ορφανών παιδιά από το Κιέβο και να τους φέρει κοντά στη Βαρσοβία. "Χρειαζόμαστε πολύ, πολύ περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση. Τώρα”, είπε στο strategic Europe. Η μόνιμα, μια δασκάλα, δήλωσε πως οι οργανώσεις των πολιτών ήταν συντετριμμένες. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε από τις αρχές να παράσχουν τις υποδομές”. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει.

  Αυτή η έκρηξη της πολωνικής στήριξης για τους Ουκρανούς, αλλάζει επίσης το προφίλ της χώρας. (Θυμηθείτε πως η Πολωνία δεν ήθελε να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από τη Σύρια).

  Από το 2015, όταν το συντηρητικό Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εξελέγη, η χώρα πέρασε από το να είναι ένας σημαντικός, μεγάλος, στρατηγικός παράγοντας της ΕΕ, σε σχεδόν ένα μέλος δεύτερης κατηγορίας.

  Το PiS καταπάτησε το δικαστικό σώμα, αφαιρώντας του την ανεξαρτησία. Ισχυρίστηκε -και συνεχίζει να το κάνει- ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να κάνουν τα δικαστήρια και τους δικαστές πιο αποτελεσματικούς. Ξεχάστε το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άμεσο λόγο για τον διορισμό και την απόλυση δικαστών. Το επάγγελμα έχει γίνει πολιτικό εργαλείο της κυβέρνησης, με υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος για τη φήμη της Πολωνίας στην ΕΕ.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε προσφάτως ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης για τον κορονοϊό, θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το εάν μια χώρα σέβεται το κράτος δικαίου. Η Κομισιόν πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν πρόκειται να αποδεσμεύσει 36 δισ. Ευρώ από αυτά τα κεφάλαια που προορίζονται για την Πολωνία.

  Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, μπορεί να προτιμήσει να καθυστερήσει την εφαρμογή αυτής της απόφασης, δεδομένης της ανθρωπιστικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Πολωνία, και του πολέμου στην Ουκρανία. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θέλουν σύνδεση αυτών των δύο ζητημάτων. Σαφώς, είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας να έχει τα χρήματα. Και είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο κράτος δικαίου και στη δική της θέση εντός της ΕΕ. Το πρώτο θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη Βαρσοβία. Η επιρροή της στην Ένωση θα αυξανόταν.

  Και είναι μια επιρροή που χρειάζεται πολύ.

  Και αυτό εξαιτίας της γεωστρατηγικής και γεωγραφικής θέσης της Πολωνίας στην Ευρώπη. Το 2004, κατά τη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης, όταν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών, όταν ο τότε Πολωνός πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σλάβα που προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για να αποδειχθεί η αιματοχυσία.

  Επίσης στη διάρκεια αυτών των ετών, η Πολωνία -η οποία συνεργάζεται στενά με τη Σουηδία- διαδραμάτισε έναν κεντρικό ρόλο στο να διαμορφώσει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους Ανατολικούς της γείτονες. Οι ιστορικοί δεσμοί της Βαρσοβίας με την περιοχή αλλά και η κατανόηση της πολυπλοκότητας της μετάβασης στη δημοκρατία, έδωσαν στην Πολωνία την ευκαιρία να βάλει την Ανατολική Ευρώπη στο ραντάρ των Βρυξελλών.

  Εξίσου σημαντικό εκείνη την εποχή που η Πολωνία διοικούνταν από το κεντρώο κόμμα "Αστική Πλατφόρμα”, ήταν η ισχυρή υποστήριξη που επικρατούσε στη χώρα για τη δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ασφαλείας και άμυνας.

  Η Βαρσοβία αναγνώρισε εκείνη την εποχή ότι οι ΗΠΑ έκαναν ήδη την στρατηγική στροφή προς την Ασία. Η Ευρώπη έπρεπε να προετοιμαστεί σε περίπτωση που αμφιταλαντευόταν η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και μαζί με αυτό η εγγύηση της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

  Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ως Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια της οποίας άσκησε κριτική και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δικαίωσε αυτές τις απόψεις. Αλλά το PiS συνδύασε την υποστήριξη του για τον Τραμπ με αυξημένο ευρωσκεπτικισμό. Αυτό αλλάζει.

  Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία, ηγετικό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει γίνει ειδικός κόμβος για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

  Αυτό ο ρόλος δίνει στη Βαρσοβία μια ενισχυμένη θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, καθώς κανένας οργανισμός δεν είναι σε θέση να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Αυτός ο ρόλος της Πολωνίας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα έχουν επιπτώσεις στις αμυντικές δραστηριότητες της Ευρώπης.

  Στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις 10-11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, αναγνωρίστηκε ρητά ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την άμυνα της. Και η Ένωση δεν θα μπορούσε πλέον να υποτιμήσει τις ανάγκες ασφαλείας ορισμένων κρατών-μελών.

  Το τελευταίο είναι μια μεγάλη αλλαγή. Οι σκληρές απόψεις και προειδοποιήσεις για τη Ρωσία από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής συχνά αγνοήθηκαν από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όχι πια.

  Η Πολωνία μπορεί τώρα να πει "σας το λέγαμε αλλά δεν θέλατε να μας ακούσετε”,. Όσοι υπερασπίζονται το κράτος δικαίου μπορούν επίσης να πουν ότι οι αρχές και οι αξίες ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος για το οποίο οι Ουκρανοί παλεύουν, είναι αυτά τα οποία η Πολωνία πρέπει τώρα να προστατεύσει.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/86636

   

  --

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ