Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 08:48

  ΗΠΑ και ΕΕ να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι της Τουρκίας

  ΗΠΑ και ΕΕ να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Marc pierini και Francesco Siccardi

  Οι διατλαντικοί εταίροι, ΗΠΑ και ΕΕ, αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση: πώς να πετύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της συγκράτησης των ενεργειών της Τουρκίας όταν αυτές είναι εχθρικές προς τα δυτικά συμφέροντα από τη μια πλευρά, και να διατηρήσουν το κατάλληλο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στην ασφάλεια, επιφέροντας παράλληλα σημαντικές βελτιώσεις στο κράτος δικαίου από την άλλη.

  Για να το κάνουν αυτό, οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουν πολλές παραμέτρους: τη συνεχιζόμενη στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ, τη συνεχή πίεση της Ρωσίας στην Τουρκία να αποκλίνει από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τον κίνδυνο ότι μια ρωσική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας θα προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, τις εγχώριες προτεραιότητες του Erdogan, την πιθανή επιδείνωση της σοβαρής οικονομικής κρίση της Τουρκίας, και την πολιτική αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να συζητήσουν ουσιαστικά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε μια περίοδο που η τουρκική συνταγματική τάξη είναι μακριά όσο ποτέ από τα πρότυπα κράτους δικαίου της ΕΕ.

  Έχοντας αυτούς τους παράγοντες κατά νου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν σειρά μέτρων για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και εκείνα της διατλαντικής συμμαχίας.

  Πρώτον, πρέπει να στείλουν συντονισμένα μηνύματα ότι οι μονομερείς αποφάσεις και οι επιθετικές ρητορικές πλέον δεν θα γίνουν ανεκτές. Αυτό θα φέρει τουλάχιστον την Άγκυρα να σταματήσει να θέτει τους συμμάχους της τον έναν ενάντια στον άλλον.

  Δεύτερον, οι Βρυξέλλες για η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επινοήσουν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της ανάπτυξης assets εκτός ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας και να αποφύγουν την υποβάθμιση της ισχύος της συμμαχίας έναντι της Ρωσίας. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να περιλαμβάνουν την πλήρη απομάκρυνση των S-400 ή αλλιώς, διαδικασίες έκτακτης ανάγκης στο ΝΑΤΟ.

  Τρίτον, οι εταίροι της Συμμαχίας θα πρέπει να περιορίσουν τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα διατηρήσει τις ίδιες πολιτικές, εάν οι σχέσεις της με τη Ρωσία δεν ξεκαθαρίσουν και εάν πάνε στον… βρόντο οι δυτικές εκκλήσεις για διάλογο. Μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι ζωτικής σημασίας δυτικές προμήθειες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του ρίσκου ασφαλείας για τις δυτικές δυνάμεις.

  Τέταρτο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην κατάλυση του κράτους δικαίου και εμπλέκονται στην εγχώρια πολιτική δυτικών χωρών. Αυτό θα ήταν συνεπές με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ; https://carnegieeurope.eu/2021/01/21/why-eu-and-united-states-should-rethink-their-turkey-policies-in-2021-pub-83662

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ