Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 08:08

  Η ΕΕ πρέπει να πει "ως εδώ" σε Ουγγαρία και Πολωνία

  Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτάσει σε σταυροδρόμι. Είτε οι ηγέτες της θα επιλέξουν να προστατεύσουν τις αξίες που αντιπροσωπεύει η Ένωση. Ή θα τις καταργήσουν και θα γυρίσουν την πλάτη στα επιτεύγματα που έχει καταφέρει η ΕΕ από την ίδρυση της μετά το 1945. Αυτό που διακυβεύεται είναι η δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία.

  Αυτά τα επιτεύγματα έχουν κερδηθεί με κόπο. Αφορούσαν θεμελιωδώς στο να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα σε μια Ευρώπη της οποίας μεγάλα μέρη ήταν κατεστραμμένα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Αφορούσαν στο να δοθεί τέλος στα τόσα χρόνια εχθρότητας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Και ιδιαίτερα για τη Γερμανία, αφορούσε στο να συμβιβαστεί με το Ολοκαύτωμα των Ευρωπαίων Εβραίων.

  Ένα μεταγενέστερο επίτευγμα ήταν η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Με την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ, η διεύρυνση αφορούσε στην επέκταση της δημοκρατίας, της οικονομίας αγοράς, του κράτους δικαίου, του διαχωρισμού των εξουσιών και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

  Η ένταξη της Ελλάδας, της Πορτογαλία και της Ισπανίας στην Ένωση στη δεκαετία του 1980, έδωσε σε αυτές τις χώρες την ευκαιρία να χτίσουν δημοκρατία μετά από χρόνια δικτατοριών. Η μεγάλη "έκρηξη” του 2004, όταν η ΕΕ δέχθηκε τις περισσότερες από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αφορούσε στο να γίνει η Ευρώπη συνολική, ελεύθερη και ενωμένη. Τι επιτεύγματα!

  Αλλά τώρα, αυτή η ενότητα, η ελευθερία και η δημοκρατία, δέχονται σοβαρές πιέσεις -πραγματικά, απειλούνται- καθώς δύο χώρες που εντάχθηκαν το 2004, η Ουγγαρία και η Πολωνία, κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν όλα αυτά τα οποία αντιπροσωπεύει η ΕΕ.

  Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνία μέχρι στιγμής, είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό των 1,8 τρισ. ευρώ της ΕΕ, που αποτελεί τον επταετή προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027 και το εφάπαξ μέσο Επόμενη Γενιά της ΕΕ, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις οικονομίες της Ένωσης να ανακάμψουν από την πανδημία.

  Αφού έκαναν για πολλά χρόνια τα στραβά μάτια ή επέβαλαν ελαφριές τιμωρίες στην Ουγγαρία και στην Πολωνία για την υπονόμευση του κράτους δικαίου, πολλοί Ευρωβουλευτές και τα περισσότερα κράτη-μέλη είπαν "αρκετά”.

  Κατέστησαν την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, να εξαρτάται από την τήρηση των συνθηκών της ΕΕ. Το Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο. Δηλώνει ότι η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

  Εξίσου σημαντικό, τον Ιούλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μαζί με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, είναι σημαντικά.

  Στην περίπτωση της Πολωνία, έχει γίνει προφανές πως ο Jaroslaw Kaczyński, ηγέτης του κυβερνώντος Νόμος και Δικαιοσύνη, έχει διαλύσει την ανεξαρτησία τυ πολωνικού δικαστικού σώματος. Αυτή η επίθεση στο κράτος δικαίου, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και την λογοδοσία, όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά επίσης για την υπόλοιπη ΕΕ. Διαβρώνει τον διαχωρισμό των εξουσιών, ένα από τα βασικά στοιχεία των δημοκρατικών θεσμών και πρακτικών.

  Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Viktor Orban την έχει γλιτώσει ενώ έχει εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια της ΕΕ για να δημιουργήσει ένα ημί-αυταρχικό σύστημα βασισμένο στον διορισμό φίλων και ημετέρων και επικεντρωμένο όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Για αυτό τον Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε επίσης τη σημασία της προστασίας των κεφαλαίων της ΕΕ από απάτες και παρατυπίες.

  Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι σταθερές.

  Μια κοινή διακήρυξη από τους πρωθυπουργούς τους στις 26 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη, θεωρήθηκε ως απειλή στα άλλα κράτη-μέλη. "Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε έναν μηχανισμό ο οποίος δεν θα ενισχύει, αλλά θα υπονομεύει το κράτος δικαίου εντός της Ένωσης, υποβαθμίζοντας το σε ένα πολιτικό μέσο”. Πρόσθεταν ακόμη ότι "οι προτεινόμενες προϋποθέσεις παρακάμπτουν τη Συνθήκη” και συναντήθηκαν ξανά στις 30 Νοεμβρίου για να συντονίσουν περαιτέρω τις θέσεις τους.

  Οι περισσότερες κυβερνήσεις είπαν "αρκετά”, στον εκβιασμό αυτόν.

  Η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία, χρειάζονται απεγνωσμένα τον προϋπολογισμό και τα κονδύλια ανάπτυξης. Τα βόρεια κράτη-μέλη, ιδιαίτερα η Ολλανδία, δεν είναι σε διάθεση συμβιβασμού. Το κράτος δικαίου και ο προϋπολογισμός έχουν γίνει αδιαίρετα. Οι προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο προτείνοντας συμβιβασμούς, και χαλαρώνοντας τις προϋποθέσεις, έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.

  Αλλά η ΕΕ μπορεί ένα παρακάμψει τις δύο χώρες με αρκετούς τρόπους.

  Αρκετοί αναλυτές προτείνουν ενισχυμένη συνεργασία, η οποία θα επιτρέψει σε μια ομάδα χωρών να προχωρήσουν με τον προϋπολογισμό, παρακάμπτοντας την απαίτηση της ΕΕ για ομόφωνη ψηφοφορία σε οικονομικά ζητήματα. Άλλοι προτείνουν ένα ειδικό πλαίσιο για χώρες της ευρωζώνης, με εξαίρεση την ένταξη των χωρών εκτός ευρωζώνης. Αυτές οι επιλογές είναι τεχνικές και περίπλοκες, αλλά εφικτές.

  Αλλά τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι η μεγαλύτερη εικόνα.

  Η ΕΕ υπερηφανεύεται για την εσωτερική της αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου. Με το μπλοκάρισμα κρίσιμων κεφαλαίων, οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνία καταστρέφουν αυτή την αλληλεγγύη προκειμένου να υπερασπιστούν τη δική τους εξουσία, υπονομεύοντας με τη σειρά τους τη δέσμευση της ΕΕ για δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

  Είναι αυτή η δέσμευση που βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Εάν δεν αποφευχθεί το συντομότερο δυνατό, η απομάκρυνση της ΕΕ από τη δημοκρατία δε μπορεί να υποτιμηθεί.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/83362

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων