Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 08:56

  Η υπαναχώρηση της Πολωνίας από την Ευρώπη

  Η υπαναχώρηση της Πολωνίας από την Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy dempsey

  Ήταν ένα μικρό δωμάτιο. Καθόλου παράθυρα. Ένα απλό τραπέζι. Πολλές καρέκλες.

  Εκεί, σε ένα υπόγειο στο κτήριο Justus Lipsius της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καρδιά των Βρυξελλών, η πολωνική αντιπροσωπεία που διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ, θα έδινε συνεντεύξεις Τύπου. Και τι συνεντεύξεις! Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλα. Οι διαπραγματεύσεις ασφαλώς ήταν εξαιρετικά τεχνικές και σύνθετες. Αλλά ήταν επίσης συναισθηματικές. Η Πολωνία επρόκειτο να επιστρέψει στην Ευρώπη. Κάτι που έκανε την 1η Μαΐου 2004. Η ευφορία ήταν διάχυτη.

  Όλα αυτά δεν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και για τον σκοπό που κινητοποίησε τις διαδοχικές πολωνικές κυβερνήσεις από το 1989, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς παραχώρησε ειρηνικά την εξουσία στο συνδικαλιστικό κίνημα Αλληλεγγύη και στην αντιπολίτευση.

  Ως η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Πολωνία ήταν σε μια ισχυρή θέση για να ασκήσει επιρροή στην Ένωση. Διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο όταν επρόκειτο για την ενεργειακή πολιτική και αναφορικά με τις σχέσεις με τη Ρώσια. Ήταν μέχρι και ενθουσιώδης για την ενίσχυση της εξωτερικής, αμυντικής πολιτικής, και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ. Και άντεξε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, και έγινε μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απέφυγε την ύφεση.

  Παρά τις τόσο ευοίωνες συνθήκες, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και ο πρόεδρος Andrzej Duda, ο οποίος έχει τη στήριξη του PiS, αντιστρέφουν αυτά τα κέρδη. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρο στη διάρκεια μιας άσχημης, πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας στη οποία ο Duda υποχρεώθηκε σε δεύτερο γύρο αφού έλαβε σχεδόν το 44% στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 28 Ιουνίου.

  Σαν να μην είχε πιο πιεστικά θέματα να αντιμετωπίσει, όπως την πανδημία του κορονοϊού ή την ανάγκη να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας, ο DUda αμέσως υποσχέθηκε να προστατεύσει τις παραδοσιακές αξίες έναντι των δικαιωμάτων των LGBT.

  Ο αντίπαλος του, Rafal Trzaskowski, δήμαρχος της Βαρσοβίας και ενθουσιώδης φιλό-Ευρωπαίος που έλαβε λίγο πάνω από το 30% των ψήφων, αντιμετωπίζει ένα βουνό στο να φτάσει τον Duda. Αν μη τι άλλο, και επειδή το PiS έχει τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης.

  Ιδού πώς αξιολόγησε τις εκλογές το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ: "Η εκστρατεία χαρακτηριζόταν από αρνητική και μισαλλόδοξη ρητορική” και "μια δημόσια τηλεόραση που απέτυχε να εξασφαλίσει ισορροπημένη και αμερόληπτη κάλυψη”, ανέφεραν οι διεθνείς παρατηρητές.

  Και όχι μόνο αυτό. "Η έντονη γλώσσα από τον τωρινό πρωθυπουργό και την εκστρατεία του, ήταν κάποιες φορές ξενοφοβική και ομοφοβική. Στο δρόμο πριν από τις εκλογές, η δημόσια τηλεόραση έγινε ένα εργαλείο εκστρατείας για τον πρωθυπουργό, ενώ κάποιες αναφορές είχαν σαφείς ξενοφοβικούς και αντί-σημιτικούς τόνους”, σύμφωνα με το συνοδευτικό δελτίο Τύπου. Αυτό αποτελεί κατηγορητήριο.

  Αλλά δεν είχε επιρροή στους υποστηρικτές του Duda, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και χωριά και στην ανατολική πλευρά της χώρας, η οποία υποστηρίζει σταθερά το PiS. Εκεί, ο ίδιος και το PiS έχουν κατορθώσει να επηρεάσουν την υποστήριξη για το αγροτικό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα, κάποτε ένα σημαντικό κίνημα μεταξύ των μικρών αγροτών και κάποιες φορές ένας καθοριστικός παράγοντας στις κυβερνητικές συμμαχίες.

  Όχι πια. Από το 2015 που κέρδισε την εξουσία, το PiS έχει εξανεμίσει την δύναμη της αντιπολίτευσης, όχι μόνο μέσω του ελέγχου της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά με τη χρήση χρημάτων των φορολογούμενων για να πληρώσει τις γυναίκες ώστε να έχουν περισσότερα παιδιά και να αυξήσει τις συντάξεις.

  Έχει επίσης χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διαβρώσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος παρεμβαίνοντας στον διορισμό δικαστικών και υποχρεώνοντας τους σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Το PiS εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι απλώς διώχνει από το σύστημα την "παλιά φρουρά”. Στην ουσία, βάζει τους δικούς του υποστηρικτές στα δικαστήρια.

  Η ΕΕ έχει παρέμβει εδώ και καιρό για να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, μία από τις πιο βασικές αρχές ενός δημοκρατικού συστήματος. Αλλά το PiS έπρεπε μόνο να εξετάσει το πώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, εκμεταλλεύτηκε την πλειοψηφία του στη βουλή για να αποκτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους των media, αποκτώντας παράλληλα και των έλεγχο των ΜΚΟ.

  Παρά την κριτική τους έναντι της ΕΕ, ιδιαίτερα έναντι αυτών που θεωρούν ως φιλελεύθερη ατζέντα, ούτε ο Duda ούτε το PiS θα τολμούσαν να σκεφτούν να φύγουν από την Ένωση. Πρώτον, η ΕΕ είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Πολωνούς. Δεύτερον, η ΕΕ διέθεσε περισσότερα από 16,3 δισ. Ευρώ στην Πολωνία μέσω διάφορων διαρθρωτικών και αναπτυξιακών κεφαλαίων το 2018. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,4% της πολωνικής οικονομίας. Γνωρίζοντας την απροθυμία των κρατών-μελών της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις σε δικά τους μέλη, αυτά τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να φτάνουν στη Βαρσοβία.

  Και ακόμη και αν -ένα μεγάλο αν- ο Trzaskowski κατορθώσει να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 12 Ιουλίου, θα κληρονομήσει ένα βαθιά πολωμένο κράτος και εξαιρετικά πολωμένα ΜΜΕ και δικαστικό σώμα. Η ενότητα που εκτόξευσε την Πολωνία στην ΕΕ το 2004, είναι μια μακρινή μνήμη.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/82209

  ReplyForward

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ