Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Νοε-2018 08:59

  Οι απλοί άνθρωποι κάνουν τον κόσμο πιο "δεξιό"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι απλοί άνθρωποι κάνουν τον κόσμο πιο "δεξιό"

  Του Richard Youngs

  Η ταχεία άνοδος του νέου ακροδεξιού ηγέτη της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro ίσως να έχει προκαλέσει έκπληξη σε κάποιους παρατηρητές αλλά δεν έγινε τυχαία. Η επιτυχία του έρχεται μετά από χρόνια στήριξης που δεχόταν από ισχυρά κοινωνικά κινήματα.

  Τέτοιες ομάδες όλο και περισσότερο βρίσκουν φωνή σε χώρες από την Πολωνία στην Ταϊλάνδη και στην Ινδία –η επιρροή τους προέρχεται από τους απλούς ανθρώπους παρά από τους πολιτικούς.

  Η άνοδός τους είναι ένα κρίσιμο σημείο της στροφής προς πιο συντηρητικές πολιτικές σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

  Συχνά, ο δεξιός λαϊκισμός θεωρείται ότι προέρχεται από νέα πολιτικά κόμματα ή από χαρισματικούς ηγέτες. Σκεφτείτε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban –ο οποίος παρουσιάζεται ως ο υπερασπιστής της χώρας του και της Ευρώπης εναντίον των Μουσουλμάνων μεταναστών.

  Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ρόλος των τοπικών κινημάτων, είναι συχνά κεντρικής σημασίας.

  Αυτό προέρχεται από ό,τι περιγράφεται συχνά ως "κοινωνία των πολιτών" -ομάδες πολιτών ή οργανώσεις με συγκεκριμένο στόχο, είτε αυτός είναι να σωθεί ένα σχολείο από το να κλείσει είτε είναι η ανατροπή ενός καθεστώτος.

  Για χρόνια, η κοινωνία των πολιτών τείνει να θεωρείται φιλελεύθερη: υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της προστασίας των μειονοτήτων. Συχνά, είναι αυτές οι "προοδευτικές" αιτίες που συνεχίζουν να προσελκύουν νέους ακτιβιστές.

  Αλλά σήμερα, η κοινωνία των πολιτών συνεπάγεται έναν όλο και πιο ποικίλο συνδυασμό ανθρώπων και πολιτικών στόχων, με εκείνους της δεξιάς να κερδίζουν έδαφος.

  Πολλές από αυτές τις συντηρητικές ομάδες μοιράζονται μια πίστη στις "παραδοσιακές" αξίες –εκείνες που συχνά συνδέονται με:

  Θρησκευτικές πεποιθήσεις

  Κοινότητα

  Εθνική ταυτότητα

  Προστασία από τη μετανάστευση

  Υποστήριξη για την οικογενειακή μονάδα.

  Ασφαλώς, υπάρχουν επίσης πολλά που διχάζουν τη συντηρητική κοινωνία των πολιτών. Ενώ οι περισσότερες ομάδες είναι υπέρ της δημοκρατίας και εργάζονται εντός της συστημικής πολιτικής, ένας μικρός αριθμός είναι κάποιες φορές ακόμη και βίαιος –όπως συμβαίνει μεταξύ των ομάδων τα αριστεράς.

  Ανεξαρτήτως των διαφορών, η έρευνα του Carnegie Europe δείχνει ότι υπάρχουν πολλές χώρες όπου η συντηρητική κοινωνία των πολιτών είχε έναν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των εγχώριων γεγονότων:

  Στη Βραζιλία, ένας ευρύς συνασπισμός συντηρητικών ομάδων βοήθησε να τεθεί εκτός εξουσίας η πρόεδρος Dilma Rouseff το 2016, εν τω μέσω διαμαρτυριών για την εκτεταμένη διαφθορά.

  Η Ουκρανία είδε ριζοσπαστικούς εθνικούς ακτιβιστές να διαμαρτύρονται εναντίον της ρωσικής παρέμβασης, ενώ οι κοινωνικά συντηρητικές ομάδες που εστιάζουν στις θρησκευτικές και τις οικογενειακές αξίες, έχουν επίσης αυξηθεί.

  Στην Ταϊλάνδη, τα συντηρητικά κοινωνικά κινήματα που θεωρούνται αντί-δημοκρατικά, έχουν βοηθήσει στην υποστήριξη της στρατιωτικής εξουσίας.

  Στην Ινδία, οι εθνικιστές Hindu έχουν αυξήσει την επιρροή τους ως υποστηρικτές των πολιτικών του πρωθυπουργού Narendra Modi, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων για την αφαίρεση της υπηκοότητας από 4 εκατ. ανθρώπους.

  Η ισλαμική κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη.

  Στην Πολωνία, μια ισχυρή συντηρητική κοινωνία των πολιτών, συνεργάζεται τώρα στενά με την κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, που έφερε σειρά μέτρων για την ενίσχυση του ελέγχου στο δικαστικό σύστημα.

  Υπάρχουν πολλά άλλα μέρη όπου οι συντηρητικές ομάδες έχουν αυξήσει την επιρροή τους –από αυτές στη Γεωργία που αντιτίθεται στους στενούς δεσμούς με την ΕΕ, μέχρι τις ομάδες στην Ουγκάντα που είναι εναντίον στην μεγαλύτερη ισότητα των φύλων.

  Στις ΗΠΑ, οι ομάδες κατά των αμβλώσεων και οι δεξιές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Patriot Prayer –η οποία έχει συνδεθεί με την alt-right αλλά υποστηρίζει ότι προωθεί την ελευθερία και την ενότητα- έχουν διοργανώσει πολυάριθμες διαδηλώσεις από την περίοδο που ανέλαβε την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Donald Trump.

  Στην Ευρώπη, το γαλλικό κίνημα-νεολαίας Generation Identitaire έχει χαρακτηριστεί ως το αντίστοιχο του αμερικανικού alt-right, ενώ το Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον του Ισλαμισμού της Δύσης), "χτύπησε συναγερμό" στη γερμανική κυβέρνηση στη διάρκεια της ραγδαίας ανόδου της.

  Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι σημαντικές –και αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν όλα να αντιμετωπίζονται ως ένα.

  Ούτε μπορούν να θεωρηθούν απλώς ως μια φωνή για τους γηραιότερους συντηρητικούς ή για εκείνους που αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις κοινωνικές τάσεις.

  Αυτά τα κινήματα προσελκύουν πολλούς νέους ακτιβιστές σε πολλές χώρες.

  Μια από τις ομάδες πίσω από την εκστρατεία του Jair Bolsonaro, το κίνημα της Ελεύθερης Βραζιλίας, έχει 3 εκατ. ακόλουθους στο Facebook και περισσότερους από 1 εκατ. συνδρομητές στο youtube.

  Ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα, ο 22χρονος Kim Kataguiri, προσφάτως έγινε το νεότερο μέλος στην ιστορία του βραζιλιάνικου Κογκρέσου.

  Στην Ταϊλάνδη, μια ομάδα φοιτητών γνωστοί ως Cyber Scouts, έχουν κατηγορηθεί για παρακολούθηση σχολίων στα social media, άλλων πολιτών, υποστηρίζοντας με τον ρόλο τους το στρατιωτικό καθεστώς και την εκστρατεία του για παραδοσιακές και βασιλικές αξίες.

  Παρόμοιες συμμαχίες μεταξύ των νέων που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις συντηρητικές ομάδες, παρατηρήθηκαν σε χώρες όπως το Μαρόκο και η Τυνησία.

  Τέτοιες εξελίξεις φέρνουν την δεξιά κοινωνία των πολιτών να μετακινείται σε ένα χώρο που μέχρι προσφάτως κυριαρχούνταν από φιλελεύθερες και προοδευτικές αιτίες.

  Είναι πιθανό να σημαίνει μια έντονη αντιπαλότητα μεταξύ ομάδων της αριστεράς και της δεξιάς καθώς μάχονται για να ακουστούν όχι μόνο από τους πολιτικούς αλλά από το σύνολο της κοινωνίας.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο BBC News

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/2018/11/05/ordinary-people-making-world-more-right-wing-pub-77647

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων