Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2015 11:05

  Αζερμπαϊτζάν, αθλητισμός και ανθρώπινα δικαιώματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Από τις 12 έως τις 28 Ιουνίου, περισσότεροι από 6.000 αθλητές θα διαγωνιστούν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, ένα νέο γεγονός στην αθλητική ατζέντα, που έχει ως πρότυπό του τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

  Η διοργανώτρια χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει πληθυσμό 9,5 εκατομμύρια και βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας, δεν λυπήθηκε τα έξοδα. Ο Πρόεδρος Ilham Aliyev, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, έχει ξοδέψει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για τους αγώνες, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα κόστος το οποίο δεν μπορεί να εξακριβωθεί λόγω της έλλειψης διαφάνειας. 

  Ανεξάρτητα από το κόστος, το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά σύγχρονες εγκαταστάσεις και προσοδοφόρες συμβάσεις χορηγίας, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν είναι αυτή που έχει τεθεί υπό παρακολούθηση, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση για να αμφισβητήσει το άθλιο ιστορικό του Μπακού, αλλά φαίνεται απρόθυμη να διακινδυνεύσει μια μεγάλη αντιπαράθεση. 

  Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει μια σταθερή κυβερνητική καταστολή των διαδηλώσεων που οργανώνονται από ιδιώτες με αίτημα τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα. Μεταξύ των διαδηλωτών που τώρα βρίσκονται στην φυλακή, περιλαμβάνονται ο  Rasul Jafarov, ο ιδρυτής της ομάδας Human Rights Club, η ερευνήτρια δημοσιογράφος Khadija Ismayilova και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα Leyla και Arif Yunus.  

  Μερικοί έχουν κάνει έκκληση για μποϊκοτάζ των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Άλλοι απλά θέλουν περισσότερες ελευθερίες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Aliyev δεν θα ανεχθεί τις κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών ή των ατόμων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα στην ηγεμονία ή στην εξουσία του κυβερνώντος κόμματος. 

  Οι διοργανωτές των αγώνων, οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές, έχουν, με λίγες εξαιρέσεις, όπως η Γερμανική Συνομοσπονδία Ολυμπιακών Αθλημάτων, προτιμήσει να παραμείνουν σιωπηλές, παρά να εναντιωθούν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν. 

  Ο Bill Sweeney, διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Ολυμπιακού Συνδέσμου, υποβάθμισε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Πάντα έχουμε μια συνεπή πολιτική. Είμαστε εδώ για καθαρά αθλητικούς και όχι για πολιτικούς λόγους", είπε. 

  Αλλά μπορεί η οποιαδήποτε αθλητική ένωση σε αυτές τις ημέρες και σε αυτήν την εποχή να διαχωρίσει πραγματικά τον αθλητισμό από την πολιτική; Είναι δυνατόν, οι μεγάλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, που το Αζερμπαϊτζάν φιλοξένησε το 2012 και πάλι μετά την καταστολή κάθε μορφής διαφωνίας, να ξεφύγουν από την πολιτική διάσταση; 

  Το πρόσφατο σκάνδαλο σχετικά με την παραίτηση του Sepp Blatter, προέδρου της  FIFA, εξέθεσε τελικά το βάθος της διαφθοράς που διέπει την ηγεσία του κόσμου του ποδοσφαίρου. Το επεισόδιο έδειξε, επίσης, τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην πολιτική και τον αθλητισμό. 

  To Αζερμπαϊτζάν δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Denis Krivosheev, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, διευκρίνισε ποιό ήταν το θέμα. "Αντί για την προώθηση των στόχων της ελευθερίας του Τύπου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που περιέχονται στον Ολυμπιακό Χάρτη, η κληρονομιά αυτών των αγώνων θα είναι να ενθαρρύνει περαιτέρω τις κατασταλτικές αρχές σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ως ένα εισιτήριο διεθνούς κύρους και σεβασμού", δήλωσε. 

  Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως εμποδίστηκε η είσοδος της Αμνηστίας στο Αζερμπαϊτζάν. Η πρεσβεία του Μπακού στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι "δεν ήταν σε θέση να υποδεχθεί την αποστολή της Αμνηστίας στο Μπακού αυτή τη στιγμή". Ίσως θα μπορούσε να το πράξει μετά τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. 

  Το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να αποφύγει την κατακραυγή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω του τρόπου που μπορεί να παρακάμψει τους επικριτές του παίρνοντας με το μέρος του υποστηρικτές. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα θλιβερό παράδειγμα. Έχοντας θεωρηθεί κάποτε ως η βιτρίνα ενός διακυβερνητικού οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Gerald Knaus, προέδρου του think tank Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας, το Συμβούλιο έχει καταληφθεί από το Αζερμπαϊτζάν και τους συμμάχους του. 

  Με την προσφορά δωρεάν ταξιδιών, χαβιαριού και άλλων δώρων στους Δυτικούς ιθύνοντες και με την πληρωμή Δυτικών συμβούλων για να ασκήσουν πιέσεις για λογαριασμό του, το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να εξαγοράσει επαρκή υποστήριξη στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αποτροπή της οποιασδήποτε σοβαρής επίπληξης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους του Μπακού. 

  "Με την κατάληψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να εξουδετερώσει το πυρήνα της στρατηγικής του διεθνούς κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα", έγραψε ο Knaus στην τελευταία έκδοση της Journal of Democracy.  

  Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τόσα πολλά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ, έχουν επαίσχυντα βοηθήσει νόμιμες πολιτικές του Aliyev. Πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπήρξε μικρή αναστάτωση όταν στον εισηγητή του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Christoph Strasser, τώρα ειδικό απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνήθηκε η δυνατότητα να ταξιδεύσει στο Αζερμπαϊτζάν για τη διερεύνηση της τύχης των εκεί πολιτικών κρατουμένων. 

  Κατέληξε να είναι ένα catch-22 για τον Strasser. Οι υποστηρικτές του Αζερμπαϊτζάν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας, αλλά και οι εκπρόσωποι από τη Βρετανία και την Ισπανία, είπαν ότι δεν είχε αρμοδιότητα να εκπονήσει έκθεση, γιατί δεν είχε επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν. 

  Η έλλειψη δέσμευσης της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να οφείλεται στη realpolitik, ή σε απλά συμφέροντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ και τα μεμονωμένα κράτη μέλη βλέπουν το Αζερμπαϊτζάν ως πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για ρωσικές προμήθειες. Αλλά, η realpolitik έχει υψηλό τίμημα. 

  Όλα βαίνουν καλώς και είναι αξιέπαινα, το ότι το καθεστώς Aliyev έχει καταφέρει να παραμείνει σταθερό, διανέμοντας ένα μέρος από τον πλούτο από τα έσοδα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Σε μια νέα έκθεση για την οικονομία της χώρας, η Παγκόσμια Τράπεζα εξήρε το καθεστώς για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η τράπεζα υπολογίζει ότι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε από το, σχεδόν, 50% το 2001, σε λιγότερο από 16% το 2008. 

  Ωστόσο, ακόμη και καθώς η κυβέρνηση βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο της χώρας, συγκεντρώνει υποστήριξη με το κόστος να είναι οι υπέρ της δημοκρατίας ακτιβιστές. 

  Ως επιβεβαίωση αυτού, το 2014 το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν υιοθέτησε πολιτικές παρόμοιες με εκείνες που ανακοινώθηκαν από το Κρεμλίνο. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από χορηγούς της Δύσης έχουν κατηγορηθεί ότι είναι ξένοι πράκτορες. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ομάδες αυτές έχει αυστηρούς περιορισμούς. Αντ' αυτού, το καθεστώς αύξησε τον αριθμό των GONGOs, ή αλλιώς, των οργανωμένων από την κυβέρνηση μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

  Βεβαίως, το καθεστώς Aliyev μπορεί να συνεχίσει την καταστολή των αντιφρονούντων ατιμώρητα. Το Μπακού έχει δει τον αντίκτυπο των δημοκρατικών κοινωνικών κινημάτων και των απλών πολιτών στην Ουκρανία, για να μην αναφερθούμε στη γειτονική Γεωργία. Η ιδέα το Αζερμπαϊτζάν να πραγματοποιήσει άνοιγμα στη δημοκρατία στο προσεχές μέλλον, δεν είναι στα χαρτιά, ωστόσο ο Aliyev και οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι η σταθερότητα χωρίς δημοκρατία είναι βιώσιμη. 
   
  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=60366

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων