Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 15:50

  Ν. Μπάρτλε: Σημαντική η ύπαρξη στενών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας

  Ν. Μπάρτλε: Σημαντική η ύπαρξη στενών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη σημασία ύπαρξης στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο 8ο  "Capital + Vision”, το οποίο διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και το Capital.gr. 

  Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπαρτλε τόνισε πως η εμπέδωση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και κυβερνήσεων είναι ιδιαίτερα κομβική στην προσπάθεια να διασφαλίσουν οι πολίτες της ΕΕ μέσα από την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης, αμοιβαία οφέλη από την κοινή ευρωπαϊκή πορεία. "Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η Ελληνογερμανική Συνέλευση με κεντρικό σύνθημα "Η Ευρώπη, αρχαίος μύθος κι ενεργή πραγματικότητα" πρόσθεσε.

  Μάλιστα αναφερόμενος στις εργασίες της Συνέλευσης, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στην Κρήτη, σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των δυο πλευρών, αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και τεχνογνωσία. "Θέλουμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα και Γερμανία σε τοπικό επίπεδο με στόχο την αμοιβαία ωφέλεια" τόνισε.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μπάρτλε σημείωσε πως το έργο του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου είναι σημαντικό στην κατεύθυνση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

  Παράλληλα τόνισε ότι "είναι ιδιαίτερης σημασίας να υπάρχουν στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών κυρίως λόγω του ότι η νέα γενιά, ειδικά στην Ελλάδα, αναζητά καλύτερες προοπτικές και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης". Αναφέρθηκε, δε,  στα προγράμματα κατάρτισης που έχει οργανώσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. "Αυτό είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας που θέλουμε να επεκτείνουμε", σημείωσε ο Μπάρτλε, τονίζοντας ότι ήδη με αιχμή τον πρωτογενή τομέα αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο προσκυνηματικός, καταγράφονται ιδέες για την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Τέλος, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση εν όψει της επόμενης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που αναμένεται να γίνει στη Βαυαρία.

  Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στην ομιλία του τόνισε ότι, η Ελλάδα "μετά την επώδυνη εμπειρία των τριών μνημονίων, θα πρέπει να εντοπίσει τα πεδία αυτά που θα της επιτρέψουν να εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και, κυρίως, να διαπιστώσει πού θα πρέπει να δώσει έμφαση, για να κατακτήσει τη θέση της και πάλι στη διεθνή σκηνή". Όπως είπε, "οι επιχειρήσεις είναι αυτές, μαζί με τις επενδύσεις, που θα κάνουν τη διαφορά, θα δώσουν θέσεις εργασίας και ώθηση στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό απαιτείται να προχωρήσουν κι άλλο οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα".

  Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, υπογράμμισε τις στοχευμένες δράσεις, ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας, τις οποίες αναλαμβάνει, προκειμένου "να ανοίξει νέους δρόμους για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας, το Επιμελητήριο δίνει τον αγώνα του κατά της ανεργίας με μια σειρά προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία. Επίσης, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τη Γερμανία, έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως και τη μεγαλύτερη αγορά της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας".

  Είπε ακόμη ότι η Γερμανία πάγια λειτουργούσε ως σημαντικός επενδυτικός εταίρος της χώρας, με τις γερμανικές εταιρείες να έχουν επενδύσει  στην Ελλάδα, πάνω από 12,5 δισ. ευρώ κατά την δεκαετία 2005-2015.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων