Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Νοε-2022 08:23

  Κίνδυνος για τα εταιρικά κέρδη ο πληθωρισµός µισθών

  Βρετανια απεργία στους σιδηροδρόμους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση  - επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ενεργειακή κρίση και τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, προετοιμάζονται για ένα νέο σοκ: τον πληθωρισμό μισθών και την αυξανόμενη απειλή κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Αυτό το δυσοίωνο μήνυμα προέκυψε από την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης -από τη Unilever και τη Nestlé μέχρι τη L'Oréal, τη Sodexo και την Ahold Delhaize- να προειδοποιούν ότι οι τιμές ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω το 2023, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς σε μια "σφιχτή" αγορά εργασίας.

  Μια περίοδος απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι εργαζόμενοι -που υποφέρουν από τη μεγαλύτερη μείωση πραγματικού εισοδήματος εδώ και χρόνια- πιέζουν για υψηλότερες αμοιβές. Οι εργαζόμενοι στην TotalEnergies στη Γαλλία, οι πιλότοι της σκανδιναβικής αεροπορικής SAS και το προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis στην Ιταλία έχουν απεργήσει τους τελευταίους μήνες. Μετά τις απεργίες στους βρετανικούς σιδηροδρόμους και ταχυδρομεία, στις 7 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στην DS Smith, η οποία προμηθεύει πολυεθνικές συμπεριλαμβανομένης της Amazon, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής απεργιακής κινητοποίησης.

  Με την παραγωγικότητα σχεδόν στάσιμη και ορισμένες χώρες στη ζώνη του ευρώ, καθώς και τη Βρετανία, να εισέρχονται σε ύφεση, οι μισθολογικές απαιτήσεις θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στα εταιρικά αποτελέσματα.

  Οι τιμές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 10,7% τον Οκτώβριο, ιστορικό υψηλό, ενώ οι αμοιβές το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν μόνον κατά 4,1%, σε ετήσια βάση. Τα συνδικάτα επιδιώκουν να μειώσουν το συγκεκριμένο χάσμα, με την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού να τους παρέχει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

  Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι πάροχοι υπηρεσιών με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως η Sodexo και οι έμποροι λιανικής τύπου Ahold Delhaize, θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε υψηλότερα κόστη μισθοδοσίας. Όμιλοι όπως οι Nestlé και Unilever αναμένουν επίσης διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στις περισσότερες από τις αγορές τους.

  Διαπραγματευόμενο εκ μέρους 3,9 εκατομμυρίων εργαζομένων στη μεταποίηση, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Airbus, το συνδικάτο IG Metall υποστήριξε ότι χρειάζονται αυξήσεις στους μισθούς για να καλυφθούν οι "φουσκωμένοι" λογαριασμοί ενέργειας, οι οποίοι είναι σήμερα περισσότερο από 40% υψηλότεροι στη ζώνη του ευρώ από πέρυσι. Σε απάντηση, η ένωση των Γερμανών εργοδοτών, που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τις Airbus, Mercedes-Benz και Volkswagen, επέμεινε ότι απλούστατα δεν θα υπάρξουν επιπλέον κέρδη προς διανομή. "Οι εταιρείες έχουν επίσης πληγεί από τον πληθωρισμό", λέει ο πρόεδρος της Gesamtmetall, Stefan Wolf.

  Ευαισθησία

  Ένα ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών, εάν συνέβαινε, θα περιέπλεκε τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 0,75% για δεύτερη φορά τον Οκτώβριο και έχει υποδείξει ότι έρχονται περαιτέρω αυξήσεις. Ακόμη και αν αυτή η αύξηση του κόστους δανεισμού πυροδοτήσει μια ήπια ύφεση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι αυτή δεν θα είναι αρκετή για να χαλιναγωγήσει τις τιμές.

  Το γεγονός φέρνει τις εταιρείες σε δύσκολη θέση. Για μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν εύκολο, καθώς μπορούσε να μετακυλίσει τις αυξήσεις των τιμών. Ενώ εταιρείες όπως η Unilever πέτυχαν αυξήσεις τιμών-ρεκόρ, δεν μεταβίβασαν όλα τα υλικά και τα λειτουργικά τους κόστη στους καταναλωτές. Η κάλυψη αυτού του περιθωρίου θα είναι δύσκολη. Η παγκόσμια ζήτηση εξασθενεί και οι αγοραστές δεν θα δεχτούν περαιτέρω αυξήσεις.

  Για τα καταναλωτικά brands, η εικόνα που θα δώσουν στην κοινή γνώμη επί των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Εταιρείες όπως η Nestlé και η Unilever ελέγχονται στενά για οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να υπερχρεώνουν τους καταναλωτές και, με εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν την πολυτέλεια να θεωρηθεί ότι υποαμείβουν τους εργαζομένους τους. Ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Η βρετανική J Sainsbury αύξησε τις αμοιβές κατά 7,9% φέτος και προχώρησε σε εκπτώσεις. Ο δε όμιλος καλλυντικών L’ Oréal ανακοίνωσε ότι ενέκρινε αυξήσεις μισθών υψηλότερες από τις συνηθισμένες.


  Δυσεπίλυτο

  Η Nestlé αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων στις ΗΠΑ και ο οικονομικός διευθυντής της, Francois-Xavier Roger, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός μισθών θα καταστεί μεγαλύτερο ζήτημα στις αρχές του 2023. Απηχώντας αυτό το αίσθημα, ο οικονομικός διευθυντής της Danone, Juergen Esser, αναφέρει ότι ο πληθωρισμός μισθών βρίσκεται δίπλα στο αυξανόμενο κόστος ενέργειας και στις τιμές του γάλακτος ως μία από τις ανησυχίες του κολοσσού γαλακτοκομικών προϊόντων.

  Η Unilever δαπάνησε 5,1 δισ. ευρώ σε αμοιβές εργαζομένων πέρυσι, επομένως ακόμη και μικρές αυξήσεις μισθών σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να εξαφανίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κερδών. Πληρώνει και στους 148.000 υπαλλήλους της αμοιβές αξιοπρεπούς διαβίωσης -ορίζεται ανεξάρτητα ως το εισόδημα που στηρίζει ένα μίνιμουμ επίπεδο ζωής, το οποίο ορίζεται ανά χώρα- από το 2020. Ο οικονομικός διευθυντής της, Graeme Pitkethly, δήλωσε ότι η πολυεθνική εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα σχετικά με το πώς οι αυξήσεις των μισθών θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές της.

  Πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα χωρίς απλή λύση. Πέρυσι το 24% του εργατικού δυναμικού της Danone, 97.737 άτομα, απασχολείτο στη Λατινική Αμερική, γνωστή για τα εντυπωσιακά ποσοστά πληθωρισμού της. Ένα άλλο 26% απασχολείτο στην Ευρώπη, όπου ο πληθωρισμός είναι ασθενέστερος, αλλά τα συνδικάτα είναι ισχυρότερα.

  Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να διαπραγματευτεί αυξήσεις μισθών όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε μέρη του κόσμου με εξαιρετικά διαφορετική οικονομική δυναμική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ