Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Σεπ-2021 08:42

  Πώς η Wall Street εμβολιάστηκε και δεν "κόλλησε" COVID

  Πώς η Wall Street εμβολιάστηκε και δεν "κόλλησε" COVID
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση-επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Παρά τη φαινομενικά ατελείωτη προσφορά εγκεφάλων και τεχνολογίας αιχμής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μερικές φορές αισθάνεται κανείς ότι ουδείς έχει ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές.

  Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο μάθημα προς αφομοίωση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κατά τον οποίο η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ διπλασιάστηκε σε όγκο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1932: η "συσσωρευμένη σοφία" στη Wall Street είναι περιουσιακό στοιχείο που υποτιμάται με ταχείς ρυθμούς.

  "Εάν κάποιος μου έλεγε τον Μάρτιο του 2020, όταν ο COVID έβγαζε για πρώτη φορά στην επιφάνεια το αποκρουστικό κεφάλι του, ότι 18 μήνες αργότερα η αγορά θα είχε διπλασιαστεί σε όγκο, θα τον περιγελούσα", λέει ο Steve Chiavarone, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Federated Hermes.

  Έτσι, ένα από τα κρίσιμα μαθήματα αυτής της περιόδου για τον Chiavarone είναι να έχει κανείς πάντα κάποια ταπεινοφροσύνη. "Ακόμα κι αν μπορούσε κανείς να προβλέψει τον ιό, δεν σημαίνει καθόλου ότι θα είχε προβλέψει σωστά την πορεία της αγοράς", τονίζει. "Ακόμη κι αν μπορούσε κανείς να προβλέψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, δεν σημαίνει και πάλι ότι θα είχε κατανοήσει ορθά την επίδρασή του στην αγορά".

  Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα κινήθηκαν οι προβλέψεις στην εποχή της πανδημίας. Παρόλο που είναι σύνηθες για τις εταιρείες να ξεπερνούν τις δημοσιευμένες προβλέψεις των αναλυτών, τα κέρδη των εταιρειών του S&P500 έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις τους μεσοσταθμικά κατά άνω του 19% τα τελευταία πέντε τρίμηνα. Πριν από την πανδημία, ξεπερνούσαν τις εκτιμήσεις κατά περίπου 3%. Η αναντιστοιχία σήμαινε ότι, όταν η χρηματιστηριακή αγορά ήταν στα χειρότερά της τον Μάρτιο του 2020, ένα από τα θεμελιώδη μεγέθη αποτίμησης των μετοχών –το επίπεδο ενός δείκτη σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη των εταιρειών του– έκανε τις αμερικανικές μετοχές να φαντάζουν περίπου κατά ένα πέμπτο ακριβότερες απ’ όσο ήταν στην πραγματικότητα.

  Το αδιανόητο έγινε κοινότοπο

  Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν να οδηγούν τις μετοχές υψηλότερα αγνοώντας τους δείκτες αποτίμησης που χρησιμοποιεί η "συλλογική σοφία" των αναλυτών της αγοράς. Ακόμη κι έτσι, δεν υπάρχει μια νέα συναίνεση, έστω επί της μη "φυσιολογικής" νέας πραγματικότητας, στην οποία οι επενδυτές να μπορούν να στηρίξουν τις προσδοκίες τους. Μεταξύ των στελεχών στρατηγικής των τραπεζών της Wall Street, η υψηλότερη εκτίμηση για το επίπεδο του S&P 500 στο τέλος του 2021 είναι 4.825 μονάδες και η χαμηλότερη είναι 3.800- απόκλιση σχεδόν 27%.

  Ακόμα και βετεράνοι του κλάδου, που βίωσαν τη φούσκα των dot-com και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, έχουν σοκαριστεί και έχουν γίνει πιο "ταπεινοί" μετά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

  Ο Julian Emanuel, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών και παραγώγων στη χρηματιστηριακή BTIG, ο οποίος έχει βιογραφικό 30 ετών στη Wall Street, ένιωθε ότι τα είχε δει όλα σε ό,τι αφορούσε τις αγορές πριν από την πανδημία. Ωστόσο, πλέον παρακολουθεί άναυδος. Όχι μόνο με τα "πυροτεχνήματα" στο χρηματιστήριο, αλλά και με μια αγορά ομολόγων που φαίνεται να αγνοεί όσα λένε τα εγχειρίδια και η ιστορία ότι θα έπρεπε να κάνει.

  Ο Emanuel επισημαίνει ότι οι τιμές παραγωγού αυξάνονται με ρυθμό που αποτελεί υψηλό 13 ετών και ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί με ετήσιο ρυθμό 6,2% – σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με εκείνη της δεκαετίας πριν από την πανδημία. Θα περίμενε κανείς τα ομόλογα να ξεπουλιούνταν επιθετικά σε αυτό το περιβάλλον και να παρήγαγαν αποδόσεις που θα συμβάδιζαν τόσο με τον πληθωρισμό και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διατίθενται σε ένα περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης. "Σε ποιον κόσμο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα ήταν κοντά στο 1,2%;", αναρωτιέται. "Το απολύτως αδιανόητο είναι σήμερα κυριολεκτικά κοινότοπο".

  Η δυναμική των μικροεπενδυτών

  Αυτό τον οδηγεί σε ένα άλλο σημαντικό δίδαγμα: η δυναμική της μάζας των επενδυτών έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών και των οικονομιών.

  Τα προηγούμενα χρόνια, οι ιδιοτροπίες μεμονωμένων επενδυτών δεν θεωρούνταν παράγοντες σημαντικής επίδρασης στην τύχη των περισσότερων μετοχών ή της αγοράς στο σύνολό της. Αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω μιας συρροής γεγονότων: ένας πόλεμος τιμών μεταξύ χρηματιστηριακών εταιρειών στα τέλη του 2019 μείωσε το κόστος πραγματοποίησης συναλλαγών σχεδόν στο 0, ακριβώς την ώρα που τα lockdown θα δημιουργούσαν πλεόνασμα χρόνου και χρήματος για τους Αμερικανούς.

  Η νέα "φυλή" μεμονωμένων traders διαφέρει από οτιδήποτε έχει δει ο Εmanuel στο παρελθόν. "Το επενδυτικό κοινό έχει αποκτήσει μια αυτόφωτη δυναμική", λέει. "Εάν την αγνοήσει κανείς, κινδυνεύει".

  Φυσικά, πολλή "δουλειά" έκανε και η Federal Reserve, διπλασιάζοντας τον ισολογισμό της στα 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα χρεόγραφα, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση των τιμών των ομολόγων. Διατηρώντας, δε, τα επιτόκια χαμηλά, έκανε τις μετοχές να μοιάζουν ελκυστικές. 

  Για τον Peter Mallouk, ένα βασικό μάθημα από την εποχή του COVID είναι να μη χάνει κανείς ποτέ τη μεγάλη εικόνα, εστιάζοντας υπερβολικά στις λεπτομέρειες. 

  Μία από τις πιο σημαντικές δευτερεύουσες πλευρές της πανδημίας για τον Mallouk; "Όλοι, λόγω του COVID, έλαβαν χρήματα". Ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, μεγάλες εταιρείες, κάθε Αμερικανός πολίτης, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τόνωσης. Η οικονομία και η αγορά εξακολουθούν να λειτουργούν διά μέσου αυτής της πολύ βασικής παραμέτρου.

  Η αγορά θα βρει κάποια στιγμή την άκρη της, καθώς όλο αυτό το πλεονάζον χρήμα θα λιγοστεύει, σημειώνει.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ