Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 12:51

  Ο Τραμπ δεν θα δρα πλέον ανεξέλεγκτος

  Ο Τραμπ δεν θα δρα πλέον ανεξέλεγκτος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου τερμάτισαν δύο χρόνια Ρεπουμπλικανικού ελέγχου της Ουάσιγκτον και έριξαν την αυλαία της ομαλότερης περιόδου της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τα πράγματα θα αγριέψουν από εδώ και στο εξής.

  Οι Δημοκρατικοί που έρχονται στην Ουάσιγκτον είναι πιο νέοι και πιο φιλελεύθεροι από πριν. Θα ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και γνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι τους έστειλαν για ελέγχουν τον Τραμπ.

  Οι Ρεπουμπλικάνοι που επιβίωσαν από τις ενδιάμεσες εκλογές είναι πιο μεγάλοι ηλικιακά, πιο λευκοί και πιο όμοιοι με τον Τραμπ από πριν. Στάλθηκαν στην Ουάσιγκτον όχι για να ελέγξουν τον Τραμπ, αλλά για να επιβαρύνουν την ατζέντα του. Οι νέοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που νίκησαν τους Δημοκρατικούς σε μέρη όπως η Βόρεια Ντακότα και το Μιζούρι, δεν θα ξεχάσουν ότι το προεδρικό μήνυμα του άγριου εθνικισμού τους ώθησε στη νίκη. 

  Η πρόβλεψη του μέλλοντος της πολιτικής μπορεί να είναι μια μάταιη προσπάθεια, ειδικά στην εποχή του Τραμπ. Αλλά το σίγουρο ακόμη και για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου είναι ότι ο Τραμπ δεν θα ορίζει πλέον μόνος την ατζέντα, όπως είχε συνηθίσει να κάνει από τότε που ξεκίνησε την προεδρική κούρσα το καλοκαίρι του 2015. Οι Δημοκρατικοί δεν θα τον αφήσουν. 

  Ήδη, οι Δημοκρατικοί έχουν δείξει τις προθέσεις τους να διερευνήσουν τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές και την παρέμβαση του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης - ένα θέμα που θα προκαλέσει σοβαρές συγκρούσεις. Η κυβέρνηση του Τραμπ προσφέρει άπειρες αφορμές στους Δημοκρατικούς να την "κυνηγήσουν”. "Η απάτη και η κακομεταχείριση είναι σαφείς", λέει ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελάια Κάμινγκς του Μέριλαντ, ο οποίος πιθανότατα θα πάρει τη θέση του προέδρου της ισχυρής Επιτροπής Εποπτείας του Σώματος, η οποία έχει σχεδόν απεριόριστη αρμοδιότητα να διεξάγει έρευνες και να ζητά έγγραφα και καταθέσεις από την κυβέρνηση.

  Ένας λόγος που οι υποστηρικτές του Τραμπ όπως ο Στηβ Μπάνον, o πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Προέδρου, φοβούνται τη δημοκρατική εποπτεία, είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί εδώ και χρόνια ισχυροποιούσαν τις ήδη τεράστιες εξουσίες του κόμματος που ελέγχει την πλειοψηφία του Σώματος. To 2015, Ρεπουμπλικάνοι έδωσαν μονομερές δικαίωμα κλήτευσης στα 14 μέλη της Επιτροπής Εποπτείας για να τη βοηθήσουν να κυνηγήσει την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι εξουσίες αυτές παρέμειναν αδρανείς στη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Αλλά οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να τις αξιοποιήσουν.

  Μεταξύ άλλων, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον νεποτισμό και τις συγκρούσεις συμφερόντων που αφορούν ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ και των μελών της οικογένειάς του, για το εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει προτεραιότητα στη δίωξη εγκλημάτων μεταναστών αντί για άλλες ποινικές υποθέσεις και για την εξέταση της σωματικής και διανοητικής κατάστασης του προέδρου.

  Οι προτεραιότητες των Δημοκρατικών

  Με τις εντεινόμενες προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να θέσουν περιορισμούς στο ποιος μπορεί να ψηφίσει και άλλα εμπόδια στις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να εισαγάγουν ως πρώτο νομοσχέδιο στο Σώμα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσει τον νόμο περί δικαιωμάτων ψήφου, θα επιτρέψει την αυτόματη καταχώρηση ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, μαζί με μεταρρυθμίσεις περί δεοντολογίας και αλλαγές στη χρηματοδότηση της εκάστοτε εκστρατείας.

  Η υγειονομική περίθαλψη θα είναι μια ακόμη προτεραιότητα. Σύμφωνα με μελέτη του Wesleyan Media Project, το ζήτημα αυτό εμφανίστηκε στο 57% των φιλο-δημοκρατικών διαφημίσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, καθιστώντας το την κορυφαία ανησυχία των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών. Εμφανίστηκε επίσης στο 32% των διαφημίσεων των Ρεπουμπλικανών - μια ένδειξη ότι η κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης είναι μια πηγή άγχους για όλα τα κόμματα, γεγονός που δίνει στους Δημοκρατικούς πρόσθετα κίνητρα να διερευνήσουν πώς η κυβέρνηση Τραμπ υπονόμευσε το σύστημα.

  Σύντομα, όμως, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες επιλογές σχετικά με το πώς να κυνηγήσουν τον Τραμπ. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί απέφευγαν τη συζήτηση για μία καταδίκη του Τραμπ. "Δεν νομίζω ότι υπάρχει συζήτηση για καταδίκη", δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, τη νύχτα των εκλογών. Αλλά αυτή η απροθυμία θα μπορούσε να εξαφανιστεί όταν ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ολοκληρώσει την έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές και παραδώσει τα ευρήματά του στο Κογκρέσο. "Εάν ο Μιούλερ έρθει με πρόταση για απαγγελία εγκληματικής κατηγορίας," λέει ο Τζον Λόρενς, υπεύθυνος πολιτικού γραφείου της Πελόζι, "όλα είναι πιθανά".

  Έχοντας χάσει τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται για τα χειρότερα. "Θα θέλουν να βρουν ό,τι μπορούν να χτυπήσουν για τον πρόεδρο", λέει ο εκπρόσωπος του Τέξας Μάικλ Κόναγουεϊ.
   

  Το νέο Watergate έρχεται

  Ενώ η ημέρα των εκλογών έβγαλε διττό αποτέλεσμα, με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν τη Βουλή και τους Ρεπουμπλικανούς να επεκτείνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, το σημαντικότερο είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό θα επιβάλει ελέγχους και επανεξισορροπήσεις που δεν υπήρχαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί έχασαν στο Τέξας και τη Φλόριντα, αλλά εξασφάλισαν ένα σύνολο εξουσιών από το οποίο ο Τραμπ δεν μπορεί να τους απομακρύνει.

  Το Watergate μπορεί να είναι ένας σωστός ιστορικός παραλληλισμός για αυτά που πρόκειται να έρθουν. Αυτό το σκάνδαλο παραμένει το μοναδικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εποπτεία μπορεί να χαλιναγωγήσει την εκτελεστική εξουσία και να οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις. "Μετά το Watergate, η χώρα έμαθε μέσω των ερευνών του Κογκρέσου πώς ο Νίξον είχε καταχραστεί την IRS και ξεπέρασε όλες τις γραμμές όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εκστρατειών", λέει ο Austin Evers, ιδρυτής του American Oversight. Αυτή η διαδικασία καθιέρωσε ένα σύνολο πολιτικών κανόνων που ίσχυσαν για τα επόμενα 40 χρόνια - και τους οποίους οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν τώρα να αποκαταστήσουν, εκτός και αν η δίψα για εκδίκηση μπει εμπόδιο. "Το πλήθος κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ρέει από εκείνη την περίοδο", σημειώνει ο Έβερς, "αποτελεί ουσιαστικά τα θεμέλια για τις παραβάσεις του Τραμπ σήμερα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων