Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 11:37

  Ποιες οι επιδράσεις της ποσοτικής χαλάρωσης

  Ποιες οι επιδράσεις της ποσοτικής χαλάρωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Michael Baltensprerger και Bowen Call

  Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (NCBs), κατείχαν συνολικά 2,532 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος αγοράς asset (APP). Τα 2,076 τρισ. δολάρια από αυτά τα assets ήταν ομόλογα που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ αγοράς assets του δημοσίου τομέα PSPP). Οι συμμετοχές με βάση το πρόγραμμα αγοράς τίτλων υποστηριζόμενων από assets (ABSPP) διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ τα assets που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων (CBPP3) ανήλθαν σε 259 δισ. ευρώ. Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2016, η ΕΚΤ πρόσθεσε επίσης ένα πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων (CSPP), το οποίο τώρα διαμορφώνεται στα 170 δισ. ευρώ.

  Το σχήμα 1 δείχνει την επιβράδυνση των μηνιαίων αγορών assets τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά από το peak του 2016, οι καθαρές αγορές μειώθηκαν από τα 80 στα 60 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2017 και από εκεί, στα 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προηγουμένου έτους. Στις 25 Οκτωβρίου, το δ.σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές 15 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 προτού τερματίσει τις αγορές και περιορίσει το πρόγραμμα στην επανεπένδυση τίτλων που έχουν λήξει στο πλαίσιο της ΑΡΡ, για μια "εκτεταμένη χρονική περίοδο".

  Το σχήμα 2 δείχνει ότι οι αγορές assets στο πλαίσιο του ΑΡΡ έχουν οδηγήσει σε διπλασιασμό του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος, από τα 2,150 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2014, στα 4,620 τρις. Ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018. Την ίδια στιγμή, το συνολικά οφειλόμενο χρέος των γενικών κυβερνήσεων και στις 19 χώρες, αυξήθηκε κατά 392 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

  σδφδρφ

  Ως αποτέλεσμα του PSPP της ΕΚΤ, το ποσοστό των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αυξήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια κατά 5%, στο 15%-20% του συνόλου των οφειλόμενων κρατικών ομολόγων, όπως περιγράφεται στο σχήμα 3.

  adfsdfds

  Η προσφάτως επικαιροποιημένη βάση δεδομένων του Bruegel για τη συμμετοχή σε κρατικά ομόλογα, δίνει μια εικόνα για το πώς οι αγορές κρατικών ομολόγων του Ευρωσυστήματος αντισταθμίζονται από άλλους επενδυτές στο επίπεδο της χώρας-εκδότριας. Αυτό είναι ενδιαφέρον διότι η δομή συμμετοχής στα κρατικά ομόλογα έχει σημαντικές συνέπειες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη σύνδεση τραπεζών-κράτους και την χρηματοοικονομική μετάδοση διεθνώς.

  sdfsdfstg

  Ο Πίνακας 1 δείχνει την ποσοστιαία αλλαγή στη συμμετοχή των θεσμικών σε εγχώρια κρατικά ομόλογα, μεταξύ δ  τριμήνου 2014-β΄ τριμήνου 2018. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία μας αναδεικνύουν ότι οι αγορές της κεντρικής τράπεζας στην Ισπανία έχουν αντισταθμιστεί κυρίως από τη μείωση της συμμετοχής των εγχώριων τραπεζών, ενώ στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία, οι αγορές κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της συμμετοχής σε assets τρίτων. Στην Ιταλία, άλλοι εσωτερικοί παράγοντες όπως τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, έχουν βιώσει την μεγαλύτερη πτώση της συμμετοχής τους σε κρατικά ομόλογα.

  Η επέκταση του QE στην ευρωζώνη αναμένεται να σταματήσει στο τέλος του έτους. Η επίδρασή του στην κατανομή των κατόχων κρατικών ομολόγων, είναι σύμφωνη με το συμπέρασμα του προηγουμένου άρθρου μας: με εξαίρεση την Ισπανία, τα κρατικά ομόλογα που αγοράζει η ΕΚΤ δεν έχουν αντισταθμιστεί από εγχώριες τράπεζες, αλλά κυρίως από ξένους πωλητές.

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2018/11/euro-area-sovereign-bond-holdings-an-update-on-the-impact-of-quantitative-easing/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ