Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Σεπ-2022 08:19

  Πώς στις ΗΠΑ χαρίζουν ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές

  ΥΠΕΝ: Με εγγυητική επιστολή 35.000 ευρώ/MWh νέες και παλιές ΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση - επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
   

  Καθώς το ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται στα ύψη σε όλο τον κόσμο, ένα περίεργο φαινόμενο λαμβάνει χώρα με αυξανόμενη συχνότητα σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες γωνιές των ΗΠΑ: οι τιμές πέφτουν κάτω από το μηδέν.

  Τόσο πολλή ενέργεια από τους ανέμους και τον ήλιο έχει προστεθεί στην παραγωγή, που η ισχύς "κολλά" εκεί που παράγεται, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές γραμμές υψηλής τάσης για να τη μεταφέρουν εκεί όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Αυτό αναγκάζει τους ιδιοκτήτες σταθμών ηλεκτροπαραγωγής να πληρώνουν (!) τους χρήστες για να λάβουν την περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια.

  Οι τιμές χονδρικής γύρισαν αρνητικά περίπου 200 εκατομμύρια φορές στα επτά δίκτυα των ΗΠΑ το 2021, περισσότερες από δύο φορές πιο συχνά από ό,τι πέντε χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τη Yes Energy (και τα επτά δίκτυα των ΗΠΑ τιμολογούν την ηλεκτρική ενέργεια σε διαστήματα πέντε λεπτών σε 41.000 κόμβους, που ισοδυναμούν με διασταυρώσεις και εξόδους σε αυτοκινητόδρομο). Αυτό το ρεκόρ θα σπάσει φέτος, καθώς τα σημεία συμφόρησης επιδεινώνονται σε τρία δίκτυα πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές στο Τέξας, την Καλιφόρνια και τα νοτιοδυτικά.

  Οι τιμές δεν πέφτουν κάτω από το μηδέν αρκετά συχνά ώστε να μειώσουν σημαντικά το κόστος χονδρικής της ενέργειας. Το φαινόμενο, ωστόσο, αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι τα δίκτυα δεν είναι ακριβώς έτοιμα για μια ευρεία στροφή προς τις ΑΠΕ. Οι ΗΠΑ πρέπει να δαπανήσουν 360 δισ. δολ. έως το 2030 και 2,4 τρισ. δολ. έως το 2050 προκειμένου να επεκτείνουν τα συστήματα μετάδοσης αρκετά ώστε να μπορούν χειριστούν την αναμενόμενη παραγωγική "επίθεση" των Ανανεώσιμων. Διαφορετικά, η ενέργεια θα συνεχίσει να "κολλά" εκεί που κανείς δεν τη χρειάζεται. 

  Πολλές προσπάθειες εκτελούνται ασύνδετα η μία από την άλλη και υπολείπονται του μετασχηματισμού που απαιτείται σε επίπεδο οικονομίας.

  Αντιστάθμιση

  Η επιτυχία της καθαρής ενέργειας θα απαιτήσει την κοινή χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε όλη την αμερικανική ήπειρο, τόσο από εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας όσο και από εκατομμύρια σπίτια που παράγουν τη δική τους ενέργεια.

  Οι αρνητικές τιμές δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο έχουν αυξηθεί, καθώς η κατασκευή υποδομών αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει "ανεβάσει ταχύτητα". Φέτος οι τιμές έπεσαν κάτω από το μηδέν στο 6,8% των περιπτώσεων, στις 15 Αυγούστου, από 4,6% πέρυσι. Η επίπτωση των αρνητικών τιμών θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου δεν διέταζαν να κλείσουν εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διάρκεια περιόδων υπερβολικής προσφοράς για να διατηρηθούν σταθερά τα δίκτυα.

  Αυτές οι αρνητικές τιμές σε περιοχές όπου υπάρχει υπερβολική προσφορά αντισταθμίζονται από το αυξανόμενο κόστος σε περιοχές όπου υπάρχουν σημεία συμφόρησης στο δίκτυο. Και οι δύο καταστάσεις οδηγούν σε χρεώσεις συμφόρησης, που ανήλθαν συνολικά σε ύψος-ρεκόρ 99,7 δισ. δολ. στις 26 Αυγούστου, υψηλότερα από το σύνολο για όλο το 2021. Οικίες και επιχειρήσεις πληρώνουν τελικά για αυτές τις ανεπάρκειες στους λογαριασμούς τους.

  Οι ΑΠΕ έγιναν η κινητήρια δύναμη των αρνητικών τιμών την περασμένη δεκαετία, ειδικά στην Καλιφόρνια και το Τέξας, με τη βοήθεια πολιτειακών και ομοσπονδιακών φορολογικών εκπτώσεων. Το δίκτυο της Καλιφόρνιας σχημάτισε συμμαχία με εταιρείες κοινής ωφέλειας πέρα ​​από τα σύνορα της πολιτείας, προκειμένου να δημιουργήσει μια αγορά σε πραγματικό χρόνο για να μεταφέρει πιο εύκολα ενέργεια από ΑΠΕ σε όλες τις δυτικές ΗΠΑ.

  Το Τέξας κατέστρεψε ένα πρόωρο κύμα αρνητικών τιμών, χτίζοντας προληπτικά έναν τεράστιο διάδρομο μετάδοσης για μεταφορά αιολικής ενέργειας από το δυτικό τμήμα του σε πόλεις στα ανατολικά, όπως το Χιούστον και το Ντάλας.

  Αφύπνιση

  Το επίκεντρο των αρνητικών τιμών είναι το Νοτιοδυτικό Power Pool, το οποίο εξυπηρετεί σχεδόν 19 εκατομμύρια ανθρώπους από το Νέο Μεξικό έως τη Μοντάνα. Οι τιμές χονδρικής ήταν αρνητικές περίπου στο 17% του χρόνου κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2022, σε σύγκριση με περισσότερο από 7% στο κύριο δίκτυο του Τέξας και στην Καλιφόρνια.

  Ο άνεμος είναι ήδη η Νο 1 πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Νοτιοδυτικό Power Pool. Οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονταν τόσο πολύ την άνοιξη, που σχεδόν το 25% των τιμών σε πραγματικό χρόνο ήταν αρνητικές το β’ τρίμηνο και χρειάστηκε να περιοριστεί περισσότερη αιολική παραγωγή από ποτέ για να διατηρηθεί το δίκτυο σταθερό.

  Στο Τέξας, το οποίο σημειώνει την ταχύτερη ανάπτυξη νέων αιολικών και ηλιακών υποδομών στη χώρα, άλλα εργοστάσια, όπως εκείνα που λειτουργούν με άνθρακα, φυσικό αέριο ή πυρηνικά καύσιμα, "θα μπορούσαν να αποστέλλουν ενέργεια σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές" σε διάφορα χρονικά σημεία.

  Οι τιμές στο δίκτυο του Τέξας έπεσαν έως και στα -8.977,46 δολ. ανά μεγαβατώρα το πρωί της 7ης Μαΐου (ένα μεγαβάτ είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 200 ​​σπίτια για μία ώρα). 

  Οι αρνητικές τιμές γίνονται συχνότερες στις ανατολικές ΗΠΑ για διαφορετικούς λόγους. Μια ασυνήθιστα ευχάριστη ανοιξιάτικη μέρα στη Βοστώνη ένα Σαββατοκύριακο του Μαΐου οδήγησε τις τιμές σε όλο το δίκτυο έξι πολιτειών στα -150 δολ. ανά μεγαβατώρα για αρκετές ώρες. Οι τιμές συχνά πέφτουν κάτω από το μηδέν σε Ντέλαγουερ και Μέριλαντ, καθώς εργασίες στις γραμμές μεταφοράς εκεί εγκλωβίζουν ενέργεια που συνήθως ρέει προς την Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη.

  Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποτελέσουν κάλεσμα αφύπνισης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η ανάπτυξη της δυνατότητας μετάδοσης ενέργειας θα πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες εθνικές προτεραιότητες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα σημεία συμφόρησης και να επιτραπεί η φθηνή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μέρη που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ