Παρασκευή, 12-Δεκ-2025 16:17
Ο Ερντογάν προτείνει στον Πούτιν περιορισμένη κατάπαυση του πυρός Ρωσίας-Ουκρανίας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.07
Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στο Ρώσο πρόεδρο μια περιορισμένη εκεχειρία στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η περιορισμένη εκεχειρία περιλαμβάνει κυρίως τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια, και θα μπορούσε να είναι επωφελής, σύμφωνα με το γραφείο του Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το γραφείο του, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τουρκμενιστάν, συζήτησαν λεπτομερώς τις συνολικές ειρηνευτικές προσπάθειες για τον πόλεμο, καθώς και το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης και επανέλαβε ότι η χώρα του προσφέρεται να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των εμπόλεμων μερών σε οποιαδήποτε σύνθεση κι αν γίνουν αυτές.
Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκε και το θέμα της δέσμευσης των ρωσικών κεφαλαίων από την ΕΕ.
Στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, οι εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και και τη Συρία, καθώς και η κατάσταση στον νότιο Καύκασο.
Το "Διεθνές Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας" πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της 30ής επέτειο της "μόνιμης ουδετερότητας" που έχει κηρύξει στο καθεστώς του Τουρκμενιστάν και συμμετέχουν σε αυτό αρχηγοί διάφορων κρατών, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ρωσία, αλλά και ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.
Στη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν παρέστησαν από την τουρκική πλευρά οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας Μπουρχανεντίν Ντουράν, ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του προέδρου Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Χαλίτ Γιερεμπακάν.