Δευτέρα, 27-Οκτ-2025 12:51
BofA: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, βλέπει ράλι έως και 38% – Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο story για τον κλάδο
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Ανεβάζει τις τιμές - στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Bank of America, εν αναμονή των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, κατά τα οποία αναμένει ωστόσο πτώση των μέσων καθαρών κερδών κατά 19% σε τριμηνιαία βάση λόγω έκτακτων αποτελεσμάτων, εποχικότητας και χαμηλότερων συναλλαγών (-11% σε ετήσια βάση λόγω χαμηλότερων ΝΙΙ), αλλά πιστεύει ότι οι αγορές δεν θα εστιάσουν σε αυτά αλλά θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα: (1) είναι το τρίτο τρίμηνο το κατώτατο σημείο των καθαρών εσόδων από τόκους; (2) ποιο είναι το επόμενο βήμα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές;
Ειδικότερα, δίνει τιμή στόχο 3,90 ευρώ για την Alpha Bank από 3,89 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 9%, 4,64 ευρώ για την Eurobank από 4,45 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 38%, 13,04 ευρώ για την Εθνική από 12,81 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 2% και 8,01 ευρώ για την Πειραιώς από 7,78 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 13%. Επιπλέον, δίνει σύσταση buy για όλες εκτός από την Εθνική όπου η σύσταση είναι neutral.
Τα καθαρά κέρδη από τόκους (NII) είναι κοντά στο κατώτατο σημείο, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα...
Η BofA αναμένει αύξηση 1,4% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) σε τριμηνιαία βάση για την Alpha και πτώση 0,6-0,8% για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, καθώς το κατώτατο σημείο είναι πιθανό να είναι στο τέταρτο τρίμηνο, αντί για το τρίτο τρίμηνο - σύμφωνα με την προηγούμενη άποψή της Σημειώνει ότι ορισμένοι αντίθετοι άνεμοι εξακολουθούν να επηρεάζουν τα NII στο τρίτο τρίμηνο: (1) πτώση 10 μονάδων βάσης στο μέσο Euribor 3 μηνών σε τριμηνιαία βάση, (2) περιουσιακά στοιχεία που εξακολουθούν να ανατιμολογούνται μετά την τελευταία μείωση της ΕΚΤ και (3) νέες εκδόσεις τίτλων στο τρίτο τρίμηνο (Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα), καθώς και ορισμένες εξοφλήσεις αργότερα από το αναμενόμενο. Παρά ταύτα, η BofA αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα NII του 2026-2027 κατά 1-2%, καθώς βλέπει τώρα τα επιτόκια της ΕΚΤ να παραμένουν στο 2% έναντι 1,75% πριν. Αναμένει ότι τα NII θα αρχίσουν να αυξάνονται στο πρώτο τρίμηνο του 2026 λόγω της ετήσιας αύξησης των δανείων κατά 9%, του τέλους της ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων, των οφελών από την ανατιμολόγηση των καταθέσεων και των επανεπενδύσεων σε ομόλογα.
Η αύξηση των δανείων στο τρίτο τρίμηνο πιθανότατα θα είναι αργή
Όπως τονίζει η BofA, οι ελληνικές τράπεζες θα φτάσουν κοντά στο κατώτατο σημείο των NII αλλά δεν θα το αγγίξουν ακόμα, κάτι που είναι λίγο διαφορετικό σε σχέση με το μήνυμα που έδωσαν στο συνέδριο της BofA στα μέσα Σεπτεμβρίου, το οποίο υποδήλωνε ένα κατώτατο σημείο των καθαρών τόκων στο τρίτο τρίμηνο. Η αύξηση των δανείων στο τρίτο τρίμηνο είναι εποχικά αργή, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνήθως αρνητικούς, και η BofA πιστεύει ότι η αύξηση των δανείων τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι αρκετή για να ωθήσει σε ένα κατώτατο σημείο ή μια καμπή στα NII στο τρίτο τρίμηνο. Η διαφορά είναι μονοψήφια σε εκατ. ευρώ και μπορεί να ανακτηθεί στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά δεν βλέπει αυξήσεις στις προβλέψεις για την αύξηση των δανείων στο τρίτο τρίμηνο. Αναμένει καλύτερες εξελίξεις για την Πειραιώς (αύξηση μεριδίου αγοράς) και την Eurobank (περίπου 0,4 δισ. ευρώ) έναντι της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να είναι ισχυρό για όλες τις τράπεζες
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) εντείνονται – πολλές συμφωνίες κλείνουν σύντομα
Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 80% της Eurolife Life από την Eurobank για περίπου 600 εκατ. ευρώ (+ πώληση κυπριακών ασφαλίσεων μη ζωής για 59 εκατ. ευρώ), οι ελληνικές συγχωνεύσεις και εξαγορές εντείνονται, τονίζει η BofA. Οι περισσότερες συμφωνίες κλείνουν στο τέταρτο τρίμηνο (Eurolife, Εθνική, Astro, AXIA), αλλά θα παρακολουθεί, όπως επισημαίνει, πιθανές ανακοινώσεις συνεργειών - οι οποίες δεν έχουν διερευνηθεί ιδιαίτερα μέχρι στιγμής. Με ισχυρή αύξηση των ROTE ακόμη και πριν από τις συνέργειες (Eurolife: +100 μονάδες βάσης / Εθνική: +100 μονάδες βάσης / Astro και AXIA: +75 μονάδες βάσης), η BofA θα παρακολουθεί επίσης πιθανά νέα από την Εθνική Τράπεζα σχετικά με την αξιοποίηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας για να μην μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές της.
Θέμα-κλειδί: έρχεται ανάκαμψη της ανάπτυξης των στεγαστικών δανείων;
Μια πιθανή ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων θα αποτελέσει βασική συζήτηση στο τρίτο τρίμηνο και μεσοπρόθεσμα, εκτιμά η BofA, καθώς: (1) τα στοιχεία του κλάδου δείχνουν ανάπτυξη κοντά στο breakeven σημείο και (2) η Πειραιώς θα πρέπει να καταγράψει θετική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο (+€30-40 εκατ.) για πρώτη φορά σε >10 χρόνια.
Η ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων θα πρέπει να προσθέσει στο story της ανάκαμψης και η BofA εκτιμά ότι τα στεγαστικά δάνεια μπορεί να φτάσουν σε σημείο καμπής σύντομα, εν μέρει λόγω κρατικών προγραμμάτων. Ωστόσο, βλέπει πως αυτό θα είναι περισσότερο ένα story του 2027-2028, καθώς τα διαρθρωτικά ζητήματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούν: (1) το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα (μείωση 30-40% κατά την κρίση) δεν έχει ανακάμψει, (2) η προσιτότητα είναι χαμηλή: οι τιμές των κατοικιών είναι στα επίπεδα προ κρίσης και η προσφορά κατοικιών εξακολουθεί να είναι χαμηλή, 3) ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει αρνητική πιστοληπτική αξιολόγηση και (4) η ανεργία εξακολουθεί να είναι κοντά στο 10%.