Τρίτη, 14-Οκτ-2025 16:25
ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη – Σταθερή η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αναιμική στην Ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025, επισημαίνοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις αποδείχθηκαν πιο ήπιες από το αναμενόμενο, αν και προειδοποίησε ότι διατηρείται ο κίνδυνος για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο σημειώνει ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ κατέληξαν σε εμπορικές συμφωνίες με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σημαίνει ότι δεν υλοποιήθηκε το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, παραμένει η ένταση με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2025 από την πρόβλεψη του Ιουλίου για ανάπτυξη 3,0% και του Απριλίου για 2,8%. Για το 2026 βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη να φτάνει το 3,1%, αμετάβλητη από την πρόβλεψη του Ιουλίου.
Εκτός από τους χαμηλότερους από τους αναμενόμενους δασμολογικούς συντελεστές, η ανάπτυξη βρήκε στήριξη στον ευέλικτο ιδιωτικό τομέα που προώθησε τις εισαγωγές και ανακατεύθυνε γρήγορα τις αλυσίδες εφοδιασμού, στο ασθενέστερο δολάριο, τα δημοσιονομικά κίνητρα στην Ευρώπη και την Κίνα αλλά και σε μια άνθηση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas.
"Το συμπέρασμα: όχι τόσο άσχημα όσο φοβόμασταν, αλλά χειρότερα απ' ό,τι περιμέναμε πριν από ένα χρόνο και χειρότερα απ' ό,τι χρειαζόμαστε", δήλωσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,0% το 2025, μια μικρή αναβάθμιση από την πρόβλεψη 1,9% του Ιουλίου. Το ΔΝΤ βλέπει την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2,1% το 2026, επίσης μια μικρή βελτίωση από τον Ιούλιο (2%).
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης βελτιώθηκε επίσης ελαφρώς στις προβλέψεις του ΔΝΤ, στο 1,2% από 1,0% τον Ιούλιο, λόγω της δημοσιονομικής επέκτασης στη Γερμανία και της συνεχιζόμενης ισχυρής δυναμικής στην Ισπανία. Το 2026 αναμένεται να φτάσει το 1,1% σύμφωνα με το Ταμείο.
Για τη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ – το ΔΝΤ βλέπει οριακή ανάπτυξη 0,2% το 2025 και βελτίωση στο 0,9% το 2026, ενώ για τη Γαλλία – τη δεύτερη μεγαλύτερη – 0,7% φέτος και 0,9% του χρόνου.
Η Ιαπωνία είδε τον ρυθμό ανάπτυξής της να αυξάνεται σημαντικά στο 1,1% το 2025 (από 0,7% τον Ιούλιο), ωστόσο το επόμενο έτος η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέφει στο 0,6%.
Το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2025 στη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής στο 2,4% από 2,2% τον Ιούλιο.
Άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 4,8% για το 2025, λόγω των αυξημένων εξαγωγών που χαρακτήρισε πιθανώς μη βιώσιμες, και στο 4,2% για το 2026.
"Οι προοπτικές παραμένουν ανησυχητικές στην Κίνα, όπου ο τομέας των ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ασταθή βάση τέσσερα χρόνια μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων", ανέφερε ο Gourinchas σε ένα blog που συνοδεύει την έκθεση.
Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για τον παγκόσμιο πληθωρισμό σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στο 4,2% για το 2025 και στο 3,7% για το 2026, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ των χωρών, με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό να αυξάνονται στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες που έχουν καθυστερήσει την αύξηση των τιμών αρχίζουν να μετακυλούν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές.