Παρασκευή, 10-Οκτ-2025 12:07
Μακρόν: Ραντεβού με τους αρχηγούς κομμάτων ενόψει νέου πρωθυπουργού - Ποιοι δεν έλαβαν πρόσκληση

Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων της Εθνοσυνέλευσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Παρασκευή το μεσημέρι (15.30 ώρα Ελλάδας), σε μια υστάτη προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης που συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων, όλων πλην δύο: Τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν και, στο άλλο άκρο της πολιτικής σκηνής, την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
Σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro, ο κατάλογος των πολιτικών που έλαβαν πρόσκληση από το Ελιζέ είναι ο ακόλουθος:
Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού είχε επίσης προσκληθεί, αλλά δεν θα παραστεί λόγω υποχρεώσεων στο Πο, όπου είναι δήμαρχος.
Εκτός της "παρέλασης στο Ελιζέ" ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν
"Θα γίνει παρέλαση στο Ελιζέ, από την οποία μας εξαίρεσε ο κ. Μακρόν", αντέδρασε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημά του για απομάκρυνση του Εμανουέλ Μακρόν, "υπεύθυνου για το χάος".
Το κόμμα του δεν έχει συμμετάσχει σε καμία συνάντηση με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί κατά την μαραθώνια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να σχηματίσει κυβέρνηση για την κατάθεση ενός προϋπολογισμού για το 2026. "Γνωρίζαμε ότι ήταν χάσιμο χρόνου".
Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να μεταβεί στο εθνικό συνέδριο των πυροσβεστών στο Λε Μαν γύρω στις 14.30 (ώρα Ελλάδος).