Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 00:03

  Πώς οι αναλυτές επέσαν ταυτόχρονα... μέσα και έξω για την πορεία της Wall Street το 2022

  Πώς οι αναλυτές επέσαν ταυτόχρονα... μέσα και έξω για την πορεία της Wall Street το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Levin

  Οι "μάντεις" της χρηματιστηριακής αγοράς της Wall Street δεν είχαν εντελώς άδικο για το 2022. Στην πραγματικότητα, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 κινούνται σε ρυθμό ο οποίος ταιριάζει με τις μέσες προβλέψεις τις οποίες υπέβαλαν οι αναλυτές πριν από περίπου έναν χρόνο. Οι τιμές των μετοχών, ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία.

  Πώς θα μπορούσαν οι αναλυτές και τα στελέχη εκπόνησης στρατηγικής να είχαν φαινομενικά τόσο δίκιο σχετικά με τα θεμελιώδη μεγέθη και να έχουν πέσει τόσο έξω σχετικά με τις επιπτώσεις για τους επενδυτές; Μια ματιά στο έτος που τελειώνει προσφέρει μερικές ενδείξεις. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι, ενώ είναι ακόμη σημαντικό να παρακολουθούμε την έρευνα από την πλευρά των πωλήσεων και να λαμβάνουμε σημάδια από την κατεύθυνση των αναθεωρήσεων, τα outlook διάρκειας 12 μηνών δεν πρέπει να λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπ΄ όψιν.

  Τα καλά

  Η πλευρά των πωλήσεων είναι έτοιμη να σημειώσει μία από τις καλύτερες χρονιές της όσον αφορά τις προβλέψεις κερδών ανά μετοχή στην πρόσφατη ιστορία.

  Στην αρχή του έτους, οι αναλυτές ανέμεναν περίπου 221 δολάρια ανά μετοχή στα προσαρμοσμένα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 το 2022. Εάν οι εταιρείες δεν έχουν σοκαριστικά κακά (ή καλά) αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο, οι εταιρείες πιθανότατα θα τελειώσουν το έτος εντός ενός φάσματος απόστασης 1% έως 2% από τις προβλέψεις, στην πιο ακριβή μέση πρόβλεψη από το 2014.

  Οι προβλέψεις ως προς τα κέρδη ανά μετοχή για το 2022 αποδεικνύονται από τις ακριβέστες την τελευταία δεκαετία 

  Φυσικά, οι μέσες αυτές εκτιμήσεις μπορεί να καταλήξουν να είναι σωστές για τους… λάθος λόγους. Λαβετε υπ’ όψιν:

  -Τα κέρδη στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών μη ευρείας χρήσης είναι πιθανό να ολοκληρώσουν το έτος περίπου 23% χαμηλότερα από τα επίπεδα που προβλέπονταν τον Δεκέμβριο του 2021.
  -Τα κέρδη στον κλάδο υπηρεσιών επικοινωνίας πιθανότατα θα είναι περίπου 16% χαμηλότερα.
  -Και τα δύο ωστόσο αντισταθμίζονται από τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) στον κλάδο ενέργειας, τα οποία θα μπορούσε να ξεπεράσουν τις προσδοκίες του Δεκεμβρίου 2021 κατά περισσότερο από 100%.

  Πριν από έναν χρόνο, λίγοι αναλυτές καταλάβαιναν το πλήγμα που θα δέχονταν οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων μη ευρείας χρήσης, ιδιαίτερα εκείνες οι οποίες πωλούν διαρκή αγαθά. Κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, οι Αμερικανοί υπεραγόρασαν συσκευές, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη και η τάση αντεστράφη δραστικά το 2022. Αυτό σήμανε καθοδικές αναθεωρήσεις για εταιρείες όπως η Best Buy και η Whirlpool.

  Οι καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο, δεν εξαφανίστηκαν εντελώς, απλώς τα χρήματα κατευθύνθηκαν αλλού. Ο κόσμος έβγαινε περισσότερο - κι έτσι ο κλάδος καλλυντικών άνθισε. Ξόδευαν επίσης περισσότερα για ολοένα και πιο ακριβά τρόφιμα και καύσιμα κι έτσι η Exxon Mobil είχε μια επική χρονιά και τα σούπερ μάρκετ ακολούθησαν. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αύξηση των EPS παρέμεινε σχετικά ανθεκτική.

  Τα κακά

  Δυστυχώς, οι αγορές μετοχών είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό στοίχημα επί των κερδών και τα στελέχη στρατηγικής έκαναν θλιβερά λάθη ως προς όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ φέτος. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η μέση εκτίμηση ήταν ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2022 περίπου στις 4.950 μονάδες και, με το πραγματικό μέγεθός του να κινείται περίπου και στις 3.821,62 μονάδες στο κλείσιμο της Τρίτης, η απόκλισή του είναι 23% κάτω από αυτό το επίπεδο.

  Στην πραγματικότητα, οι σχεδιαστές στρατηγικής έκαναν λάθος στον συντελεστή "τιμή" στον δείκτη τιμή προς κέρδη - και μεγάλο μέρος του λάθους οφείλεται σε όσα προέκυψαν από τη νομισματική πολιτική. Στα τέλη του 2021, λίγοι επενδυτές υποψιάζονταν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν τόσο διαδεδομένος και επίμονος όσο ήταν, πολύ λιγότερο ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα ανταποκρινόταν πιέζοντας το επιτόκιο-στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο από το 2007.

  φδγδγδφγδφγδ
  Τα υψηλότερα επιτόκια της Fed έφεραν τα ομόλογα στο "τιμόνι" έναντι των μετοχών

  Το γεγονός έχει σαρώσει το χρηματιστήριο και είναι ίσως ο μεγαλύτερος λόγος που ο δείκτης κερδών έχει συμπιεστεί από σχεδόν 23 τον Δεκέμβριο του 2021 σε περίπου 17,5 σήμερα. Τα υψηλότερα επιτόκια σε επενδυτικά προϊόντα χωρίς κίνδυνο σημαίνουν ότι τα ομόλογα, σε σχετική βάση, κάνουν καλύτερη δουλειά στον ανταγωνισμό για την προσοχή των επενδυτών. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού αναφοράς καθιστά επίσης πιο δαπανηρή για τις εταιρείες τη χρηματοδότηση τους.

  Εκείνο το οποίο δεν αντανακλάται σε αυτές τις αποτιμήσεις είναι μεγάλο μέρος ενός πρόσθετου ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών. Αν οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα διολισθήσουν σε ύφεση, η ιστορία δείχνει ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν πιο έντονες εκπτώσεις για να αντισταθμίσουν τη διατήρηση ριψοκίνδυνων τίτλων εν μέσω μιας τέτοιας καταιγίδας και οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμπιεστούν περαιτέρω, ακόμη και αν οι αποδόσεις των ομολόγων μειωθούν.

  Κοιτώντας μπροστά

  Το ερώτημα, φυσικά, είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για το 2023. Η μέση πρόβλεψη μεταξύ 22 αναλυτών στρατηγικής στην τελευταία έρευνα του Bloomberg είναι ότι ο S&P 500 θα κλείσει το επόμενο έτος περίπου στις 4.078 μονάδες, 6% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδά του. Αυτό απέχει πολύ από το σενάριο της καταστροφής που έχουν στο μυαλό τους ορισμένοι. Δεν είναι όμως και σπουδαία επίδοση.

  δφγδφγφδγδφγ
  Ως προς την πορεία των μετοχών, οι αναλυτές αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξοι σε σχέση με την πραγματικότητα

  Πόσο όμως βάρος αξίζει σε αυτή την πρόβλεψη; Μόνο επτά φορές σε 23 χρόνια δεδομένων η πραγματική τιμή του δείκτη στα τέλη Δεκεμβρίου προσγειώθηκε εντός 5% από τη μέση πρόβλεψη στην αρχή του έτους. Εννέα φορές, η Wall Street στόχευσε υπερβολικά ψηλά και σε επτά χρονιές οι προβλέψεις ήταν υπερβολικά χαμηλές. Επιπλέον, οι εικασίες τείνουν να είναι ιδιαίτερα κακές σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να έρχονται το 2001, το 2002, το 2008 και πλέον το 2022.

  Μιλώντας ειλικρινά, αυτό είναι κατανοητό. Όπως και στη μετεωρολογία, οι προβολές που παραδίδονται εκ των προτέρων είναι δεδομένο ότι φαντάζουν γελοίες με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης και προορίζονται να αναθεωρηθούν, καθώς πλησιάζει κανείς στην προβλεπόμενη στιγμή (π.χ. το τέλος του έτους).

  Ωστόσο, είναι χρήσιμο να έχουμε έναν αριθμό στο μυαλό μας καθώς κοιτάζουμε μπροστά προς μια αβέβαιη χρονιά, όπως είναι καθησυχαστικό να σχεδιάζουμε το μονοπάτι ενός τυφώνα ο οποίος είναι πιθανό να αλλάξει πορεία καθώς πλησιάζει στη στεριά. Ακόμα κι αν η πρόβλεψη φαίνεται σχετικά αισιόδοξη, πρέπει να λαμβάνετε υπ' όψη μια ευρεία γκάμα πιθανών αποτελεσμάτων και να προετοιμάζεστε για το χειρότερο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ