Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Αυγ-2022 00:03

  Γιατί ο Μπάιντεν πρέπει να δώσει χάρη στον Τραμπ - με έναν όρο

  Γιατί ο Μπάιντεν πρέπει να δώσει χάρη στον Τραμπ - με έναν όρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Stephen L. Carter

  Για όσους αναζητούν μια νομική διαδικασία για να εμποδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο, έχω μια απλή πρόταση: πιέστε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να του χορηγήσει χάρη. Μιλώ σοβαρά.

  Η λεγεώνα των Never Trumpers έχει περάσει χρόνια ελπίζοντας ότι μια επιτυχημένη πρόταση μομφής στο Κογκρέσο ή μια δικαστική ετυμηγορία θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να εμποδίσει τον αμφιλεγόμενο τέως πρόεδρο των ΗΠΑ να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα.

  Αυτή η τακτική δεν είναι πιθανό να λειτουργήσει. Οι κανονιστικές ρυθμίσεις που αποκλείουν τους παραβάτες του νόμου από δημόσια αξιώματα είναι σίγουρα αντισυνταγματικές όσον αφορά τη θέση του αρχηγού του κράτους, καθώς τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ορίζονται ρητά από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

  Μια χορήγηση χάρης, ωστόσο, είναι διαφορετικό ζήτημα. Οι πρόεδροι μπορούν να επισυνάπτουν όρους. Εκείνος ο οποίος αποδέχεται τη χάρη συμφωνεί με τους όρους - και αυτοί οι όροι, εκτός εάν απαιτούν μια παράνομη πράξη ή είναι αδύνατο να εκτελεστούν, καθίστανται νομικά δεσμευτικοί.

  Φανταστείτε, λοιπόν, ο Μπάιντεν να πρόσφερε στον Τραμπ χάρη, σε αντάλλαγμα για μια δέσμευση ότι ο δεύτερος δεν θα επιδίωκε ξανά εκλογή σε δημόσια αξιώματα. Εάν ο Τραμπ έλεγε ναι και στη συνέχεια έθετε υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου ούτως ή άλλως, η χάρη θα καθίστατο άκυρη.

  Παράδοση

  Οι χάρες υπό όρους αποτελούν μέρος της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ εδώ και δύο αιώνες. Το 1829, για παράδειγμα, ο πρόεδρος Andrew Jackson εξέδωσε χάρη υπό τον όρο ότι ο παραλήπτης θα αναλάμβανε "κάποια ωφέλιμη δραστηριότητα" - με λίγα λόγια, θα έβρισκε δουλειά. Άλλα "συγχωροχάρτια" περιελάμβαναν τα πάντα από κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις μέχρι παραμονή εκτός της χώρας.

  Η αμφισβήτηση των όρων αποδείχθηκε άκαρπη. Το 1971, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον μείωσε την ποινή φυλάκισης του ηγέτη της Συνδικάτου Teamsters, Τζίμι Χόφα, υπό τον όρο ότι ο τελευταίος θα συμφωνούσε να μην εμπλακεί ξανά σε συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες.

  Μετά την απελευθέρωσή του, ο Χόφα υπέβαλε αγωγή στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια, ζητώντας να ανατρέψει τον όρο. Κάνοντας λόγο για "απεριόριστη δικαιοδοσία" του προέδρου κατά την άσκηση της εξουσίας της χορήγησης χάρης, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή. Επιπλέον, όπως έχει κρίνει εδώ και πολύ καιρό η Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος (ή ο διάδοχός του) είναι ο "μοναδικός κριτής" του το εάν έχουν παραβιαστεί οι όροι χορήγησης.

  Κάποιος θα μπορούσε να αντιτάξει ότι μια χάρη η οποία υπόκειται σε μια συμφωνία του Τραμπ να μην επιδιώξει αιρετό αξίωμα θα παραβίαζε τα συνταγματικά του δικαιώματα. Άλλωστε, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκφράσει διάφορες κρίσεις γύρω από το ζήτημα, πολλοί μελετητές θεωρούν ότι η υποψηφιότητα για αξιώματα αποτελεί θεμελιώδη ελευθερία του πολίτη.

  Δικαιώματα

  Στην πράξη, ωστόσο, οι πρόεδροι χρησιμοποιούν τακτικά την εξουσία της χορήγησης χάρης με τρόπους οι οποίοι καταπατούν ακόμη καλύτερα εδραιωμένα συνταγματικά δικαιώματα.

  Ένα παράδειγμα είναι η Πρώτη Τροποποίηση του συντάγματος.

  Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έδωσε χάρη στα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης FALN, πορτορικανής αυτονομιστικής ομάδας που κατηγορείτο για περισσότερες από 100 βομβιστικές επιθέσεις, υπό τον όρο ότι θα αποκηρύξουν τη βία. Η προσφορά του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν για αμνηστία στους αντάρτες του Νότου απαιτούσε να δώσουν όρκο πίστης στην Ένωση. Ορισμένοι πολίτες έπρεπε επίσης να λάβουν έγκριση από τον στρατό των ΗΠΑ για οποιαδήποτε αλληλογραφία με κάτοικο του Νότου.

  Εν ολίγοις, η υπό όρους χάρη έχει μακρά ιστορία. Οι προϋποθέσεις είναι πλήρως εκτελεστέες και η παραβίασή τους σημαίνει ότι η συγχώρεση αναιρείται. Εάν ο Τραμπ αποδεχθεί μια υπό όρους χάρη, δεσμεύεται από τους όρους - τελεία και παύλα.

  Εθνικός εφιάλτης

  Μην με παρεξηγήσετε. Δεν πρόκειται για επιχείρημα με την εφαρμογή του οποίου θα έχει τελειώσει ο αμερικανικός εθνικός εφιάλτης. Όταν ο Νίξον παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1974, η δημοτικότητά του είχε καταρρεύσει. Μόνο το 24% των ερωτηθέντων επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του.

  Η τρέχουσα στιγμή απέχει πολύ από το να είναι ανάλογη. Ανεξάρτητα από το πόσο παθιασμένα θα ήθελαν ορισμένοι να εξαφανιστεί ο Τραμπ, η επιρροή του είναι απίθανο να μειωθεί σύντομα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ακόμη και να κερδίζει τον Μπάιντεν. Το επιχείρημά μου είναι απλώς ότι όσοι είναι πιο έντονα κατά του Τραμπ θα πρέπει να πιέζουν και περισσότερο για χορήγηση χάρης.

  Οι εξοργισμένοι υποστηρικτές του MAGA (Κάνε την Αμερική Ξανά Μεγάλη), από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι ο Μπάιντεν μπορεί μονάχα να προσφέρει μια χάρη. Ο Τραμπ παραμένει ελεύθερος να πει όχι. Αν και οι πρόεδροι έχουν χορηγήσει ενίοτε χάρη σε ανθρώπους παρά τη θέλησή των τελευταίων, κανείς δεν πιστεύει ότι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μπορεί να επιβάλει χάρη υπό όρους χωρίς τη συγκατάθεση του αποδέκτη. Διαφορετικά, όπως έχουν προειδοποιήσει οι επικριτές, "μια υπό όρους χάρη μπορεί να γίνει ένας αποτελεσματικός τρόπος για έναν πρόεδρο ώστε να εξουδετερώνει έναν πολιτικό εχθρό".

  Υπό αυτή την έννοια, η χάρη θα προσέφερε τόσο στους αντιπάλους του Τραμπ όσο και στους υποστηρικτές του μια δοκιμασία των ανταγωνιστικών τους πεποιθήσεων.

  Όσοι τον περιφρονούν, θα έπρεπε να αποφασίσουν τι προτιμούν: να τον δουν να φορά μια πορτοκαλί φόρμα φυλακής ή να τον κρατήσουν έξω από το Οβάλ Γραφείο. Όσοι πιστεύουν ότι οι πολλαπλές έρευνες κατά του Τραμπ αντιπροσωπεύουν μια κομματική προσπάθεια να παραμεριστεί ο αγαπημένος τους υποψήφιος, πιθανότατα θα τον παρότρυναν να απορρίψει την προσφορά, να ρισκάρει στο δικαστήριο και να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024.

  Εάν ωστόσο δεχόταν τη χάρη υπό όρους, οι υποστηρικτές του θα μπορούσαν δικαιολογημένα να αναρωτηθούν εάν, πίσω από τη "φασαρία", κρύβεται ένας πυρήνας ενοχής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ