Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 07:45

  Η στροφή της Γερμανίας στο ντήζελ από το αέριο έρχεται με κόστος

  Η στροφή της Γερμανίας στο ντήζελ από το αέριο έρχεται με κόστος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Javier Blas

  Σε όλη τη Γερμανία, οι αξιωματούχοι έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες του πολέμου αναλογιζόμενοι πώς θα αντιδράσουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου. Και πολλοί, από τις μικρές εταιρείες μέχρι τις επιχειρήσεις-μαμούθ, έχουν καταλήξει στην ίδια λύση: να στραφούν στο πετρέλαιο.

  Στο Μόναχο, η δημοτική υπηρεσία υπηρεσιών κοινής ωφελείας έχει μετατρέψει δύο λέβητες αερίου ώστε να λειτουργούν με diesel. Πιο ανατολικά, στις γερμανικές Άλπεις, ο γεωργικός συνεταιρισμός Berchtesgadener Land έχει στείλει δύο οδηγούς φορτηγών γάλακτος να μάθουν πώς να χειρίζονται μια εξέδρα παράδοσης πετρελαίου, αν χρειαστεί να αγοράσουν. Στον Βορρά, η ζυθοποιία Veltins κοντά στο Ντίσελντορφ έχει "στοκάρει" πετρέλαιο πέντε εβδομάδων για να προετοιμαστεί για μια έκτακτη στροφή από το αέριο.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για καύση πετρελαίου σε λέβητες και ατμογεννήτριες, που προηγουμένως "έκαιγαν" φυσικό αέριο. Σε άλλες, θα λειτουργούν ντήζελ γεννήτριες για να αποφύγουν διακοπές ρεύματος.

  Το Βερολίνο ενθαρρύνει αθόρυβα τη στροφή. Η Wiegand-Glas, η οποία παράγει γυάλινες φιάλες, μπόρεσε να μαζέψει τα χαρτιά που απαιτούνται για να προετοιμάσει τους φούρνους της να λειτουργούν με πετρέλαιο θέρμανσης αντί για αέριο, για παράδειγμα. "έχω υποσχεθεί να μειώσω τη γραφειοκρατία όταν μετατρέπονται τα συστήματα στο απόλυτο ελάχιστο", ανέφερε η υπουργός Anja Siegesmund, υπουργός Περιβάλλοντος.

  Σε ιδιωτικό επίπεδο, οι έμποροι πετρελαίου δηλώνουν ότι λαμβάνουν ερωτήσεις από γερμανικές επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν αγοράσει στο παρελθόν μαζούτ ή ντήζελ, είτε έχουν εγκαταλείψει την πρακτική αυτή πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες.

  Η Take Covestro, εταιρεία χημικών που παράγει τα υλικά κατασκευής για πλαστικά. Για χρόνια, βασιζόταν στο φυσικό αέριο. Ωστόσο στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε στους επενδυτές στη διάρκεια της παρουσίας των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου ότι "ξεκίνησε διάφορα μέτρα για τη μείωση των απαιτήσεών της για αέριο στη Γερμανία βραχυπρόθεσμα, όπως με τη μετάβαση σε ατμογεννήτριες με βάση το πετρέλαιο".

  Το κίνητρο για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι τεράστιο καθώς ο Πούτιν μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF (σημείο αναφοράς για την Ευρώπη), διαπραγματεύεται πάνω από τα 205 ευρώ ανά μεταγαβατώρα, 10 φορές τον μέσο όρο της δεκαετίας μέχρι το 2020 και ισοδυναμεί με περίπου 350 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου. Στο μεταξύ, το brent διαμορφώνεται στα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο Hans Ulrich Engel, οικονομικός διευθυντής της BASF, έκανε τα μαθηματικά νωρίτερα τον μήνα: με βάση τις τότε τιμές, "μπορεί να είναι φθηνότερο να χρησιμοποιηθεί, ως παράδειγμα, πετρέλαιο θέρμανσης για την παραγωγή ατμού, από το να χρησιμοποιηθεί το πολύ ακριβό φυσικό άεριο", δήλωσε.

  Οι συνέπειες είναι διπλές. Η γερμανική βιομηχανία, που εδώ και καιρό είχε συνηθίσει να λειτουργεί με φθηνές ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, ίσως να μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της στο αέριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει εντελώς. Η ζήτηση για το γερμανικό αέριο βρίσκεται ήδη πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας αυτή την εποχή. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η γερμανική κατανάλωση βιομηχανικού φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 24% τον Ιούλιο από τον ίδιο μήνα του 2021. Εάν συνεχιστεί η τάση, οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου ίσως να μην αυξηθούν αντίστοιχα με τις ανησυχίες, ακόμη κι αν ο Πούτιν κλείσει εντελώς τις εξαγωγές αργότερα φέτος. Το χειρότερο σενάριο, με τις τιμές TTF να αυξάνονται πάνω από τα 300 ή και τα 400 ευρώ, ίσως αποφευχθεί. Αλλά το επακόλουθο μπορεί να είναι μια άνοδος της γερμανικής ζήτησης πετρελαίου αυτόν τον χειμώνα, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε εκτιμάται επί του παρόντος, ενισχύοντας δυνητικά τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως.

  Το μέγεθος της δυνατότητας αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου συζητείται έντονα, με τους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους να δίνουν καλούς λόγους για αισιοδοξία και απαισιοδοξία. Στο προηγούμενο έτος, οι "ταύροι" του πετρελαίου ανέμεναν σημαντική αύξηση της ζήτησης από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο πετρέλαιο, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο, η σύμβουλος Energy Aspects εκτιμά ότι εάν όλα τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης λειτουργήσουν φέτος με καύση πετρελαίου, αυτό θα προσθέσει 340.000 βαρέλια ημερησίως στη ζήτηση της ηπείρου. Για να το θέσουμε αυτό σε ένα πλαίσιο, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από την αύξηση κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως της ευρωπαϊκής πετρελαϊκής ζήτησης που ανέμενε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για το 2023.

  Επιπλέον, αυτοί οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανή έκρηξη στη χρήση γεννητριών με καύση ντίζελ και τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης και μαζούτ σε βιομηχανικούς λέβητες και ανεμογεννήτριες. Με λίγα δεδομένα για το πόσες επιχειρήσεις έχουν ανακαινίσει τους λέβητές τους για να λειτουργούν με πετρέλαιο, και πόσες άλλες έχουν αγοράσει γεννήτριες για έκτακτη ανάγκη, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι περισσότερο εικασία παρά πρόβλεψη. Ωστόσο, ορισμένοι traders πετρελαίου και σύμβουλοι, κάνουν λόγο για περαιτέρω 200.000 βαρέλια ημερησίως στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες.

  Ωστόσο, η στροφή από το αέριο στο πετρέλαιο έχει τεράστια εμπόδια. Η BASF, ο γερμανικός όμιλος χημικών, είναι παράδειγμα για αυτές τις δυσκολίες. Σε μια παρουσίαση στους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου για παράδειγμα με πετρέλαιο θέρμανσης, "προχωρούσαν καλά", απηχώντας όσα είπαν άλλες γερμανικές επιχειρήσεις τις τελευταία λίγες εβδομάδες. Αλλά αυτό περιλάμβανε μια μεγάλη προειδοποίηση σε μια μικρή υποσημείωση: "Προϋπόθεση είναι η επαρκής διαθεσιμότητα πετρελαίου θέρμανσης".

  Εάν οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στραφούν στο πετρέλαιο από το αέριο ταυτόχρονα αυτόν τον χειμώνα, θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει ένα πρόβλημα με ένα άλλο (έλλειψη αερίου με πιο σφιχτή αγορά για ντήζελ).

  Για την ώρα, το ευρωπαϊκό ντηζελ έχει σταθεροποιηθεί στα 1000 δολάρια τον τόνο, χαμηλότερα από το ποσό-ρεκόρ των 1.500 δολαρίων στις αρχές Μαρτίου, ημέρες μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο η αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη απαγόρευση των ρωσικών διυλισμένων προϊόντων, η οποία θα τεθεί πλήρως σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου και θα μειώσει την προσφορά ντηζελ στην Ευρώπη, ακριβώς όταν οι αγορές αναμένεται να κορυφωθούν.

  Το ντηζελ είναι η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Από την αρχή της κρίσης, ήταν το πιο "καυτό" διυλισμένο προϊόν, ακόμη κι αν συχνά επισκιάζεται από τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ. Καθώς η γερμανική βιομηχανία αναμένεται να απαλλαγεί από το ρωσικό αέριο στους επόμενους μήνες, οι τιμές του ντήζελ μπορεί να αρχίσουν να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, για όλους τους λάθους λόγους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ