Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 00:05

  Πώς η Fed κήρυξε το τέλος του guidance

  Πώς η Fed κήρυξε το τέλος του guidance
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Moss

  Προσδεθείτε για μια μεγάλη αλλαγή: οι κεντρικές τράπεζες εξέρχονται από τον κλάδο των προβλέψεων τύπου "κρυστάλλινης σφαίρας". Μεταβαίνουμε σε έναν κόσμο όπου τα μακροοικονομικά δεδομένα - και όχι οι λεπτομερείς προβλέψεις σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής - θα είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε προς τα πού κατευθύνονται τα επιτόκια. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από μια καθοδηγητική φιλοσοφία η οποία επικρατεί τουλάχιστον από το χρηματοοικονομικό κραχ του 2008 και εξής.

  "Θα καθοδηγούμαστε από τα στατιστικά στοιχεία", είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζέρομ Πάουελ, στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), δηλαδή της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, την Τετάρτη. "Στην πραγματικότητα, αυτό που λέω είναι ότι θα καθοδηγούμαστε από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές. Θα προσπαθούμε να τα επικοινωνούμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, κινούμενοι σταθερά και με διαφάνεια".

  Guidance... τέλος

  Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η επιτυχία των κεντρικών τραπεζών δεν θα καθορίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά τους να προαναγγέλλουν την προσέγγισή τους στη διαχείριση του κόστους δανεισμού αρκετούς μήνες ή και χρόνια νωρίτερα.

  Ο κόσμος του λεγόμενου "guidance", εργαλείου το οποίο οι κεντρικές τράπεζες είχαν μετατρέψει σε ανώτερη μορφή "τέχνης", έχει αμφισβητηθεί βαθιά από τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι περίμενε οποιοσδήποτε. Δεν είναι περίεργο που οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) μιλούν ελάχιστα ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τους τον Φεβρουάριο.

  Η αντίδραση σε πραγματικό χρόνο στα γεγονότα ακούγεται λογική. Το πρόβλημα είναι ότι απαιτεί να κινείται κανείς με οξυδέρκεια, όταν αυτό χρειάζεται, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την κατεύθυνση της επικοινωνίας από πλευράς κεντρικών τραπεζών από τη δεκαετία του 1990.

  Επικοινωνία

  Η κυρίαρχη ιδέα στις δεκαετίες που ακολούθησαν ήταν ότι η περισσότερη συζήτηση και ενημέρωση είναι καλύτερη από το να λέγονται λιγότερα. Αυτή η προσέγγιση ήταν μια απάντηση στην κατηγορία ότι οι αρχές διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής ήταν υπερβολικά "σκοτεινές" και αόριστες.

  Πράγματι, ο πληθωρισμός ο οποίος συμπεριφερόταν γενικά σύμφωνα με τις προβλέψεις, έκανε το να μιλά κανείς δημόσια αρκετά απλό. Όταν όμως οι συνθήκες αλλάζουν τάχιστα, όπως κατά την εποχή του Covid, αυτό το επίπεδο διαφάνειας απαιτεί είτε έναν σημαντικό βαθμό αόριστων ή αμφίσημων τοποθετήσεων, είτε τη δυνατότητα συχνών στροφών πολιτικής.

  Ο Πάουελ είπε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία προέρχονται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και είχε δίκιο. Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αποτελεί απειλή για την αγορά εργασίας και, κατ' επέκταση, για την οικονομική ανάπτυξη. Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή αποτελούν διαφορετικό, αλλά και πιο σημαντικό κίνδυνο για την ανάκαμψη.

  Αν αφήσει κανείς τον πληθωρισμό να πάει πολύ μακριά, η επακόλουθη καταστολή του μπορεί να είναι πολύ σκληρή, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει την οικονομική επέκταση.

  Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της Fed την Τετάρτη, ο Πάουελ πιέστηκε να απαντήσει ως προς την πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης και τις πιθανότητες να πραγματοποιείται αύξηση επιτοκίων σε κάθε εναπομένουσα συνεδρίαση της FOMC μέσα στο 2022. Έρχεται πιθανότατα μια αύξηση τον Μάρτιο, ήταν η πλέον ξεκάθαρη αλλά και μοναδική δέσμευση του Πάουελ, εκτός της επανάληψης της θέσης ότι η Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καταστείλει τον πληθωρισμό.

  Και οι επενδυτές;

  Οι επενδυτές, συνηθισμένοι σε μεγαλύτερη ορατότητα προς το μέλλον, δυσκολεύονται τελευταία να προσδιορίσουν σε ποιο σημείο η Fed θα λυγίσει εάν οι αγορές πλήττονταν σκληρά από μια υπερβολικά hawkish στάση.

  Από μια άποψη, μια τέτοια αγωνία χάνει την ουσία του ζητήματος. Αυτό ήταν δυνατό επειδή μια μακροχρόνια σταθερή εικόνα πληθωρισμού άφηνε τη Fed ελεύθερη να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες για την ανάπτυξη. Αυτή η πραγματικότητα έχει παρέλθει. "Το dovish guidance αντικαθίσταται από το καθόλου guidance", έγραψε ο Krishna Guha, πρώην στέλεχος της Fed και σήμερα της ISI Evercore, σε σημείωμά του την Τετάρτη.

  Τα σχόλια του Πάουελ σχετικά με την ανάγκη να είναι κανείς "ευκίνητος" έχουν λάβει μεγάλη προσοχή. Λιγότερο έμφαση δόθηκε στο σχόλιό του σχετικά με την ανάγκη για "ταπεινότητα". Αυτό σημαίνει πρακτικά να μην αποστρέφεται κανείς την παραδοχή σφαλμάτων και, το πιο σημαντικό, να κάνει κάτι για να τα διορθώνει.

  Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει δυναμικές ενέργειες όταν το απαιτούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας. Αυτό δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για τη Fed.

  Παγκόσμια τάση

  Αμέσως μετά την αποχώρηση του Πάουελ από το βήμα των δηλώσεων του την Τετάρτη, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,9% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2021, υψηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν και σε σημαντική απόσταση από το μέσο του εύρους του στόχου (1% έως 3%) της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από το Ώκλαντ έχουν πια "κλειδώσει".

  Την Τετάρτη, ανώτατο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας δήλωσε ότι η τελευταία είναι έτοιμη να χτυπήσει. "Η αρχή την οποία θα ακολουθήσουμε είναι αυτό που ονομάζουμε προληπτική, προκαταβολική πολιτική", δήλωσε ο Dody Budi Waluyo, αναπληρωτής διοικητής της Bank of Indonesia. Η εστίαση του ενδιαφέροντος την επόμενη εβδομάδα θα είναι στην Reserve Bank of Australia, η οποία είναι πιθανό να τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση και να απομακρυνθεί από την επιμονή της ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αυξηθούν μέσα στο 2022.

  Υπάρχει αρκετή αυτοκριτική και αυτοταπείνωση στην ατμόσφαιρα. Θα ικανοποιήσει αυτό το σύνολο των παρατηρητών των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών που είχαν συνηθίσει να γνωρίζουν τι θα κάνει η Fed πριν καν το σκεφτεί και εξετάσει η ίδια; Η εξάρτηση από τα στατιστικά δεδομένα, για την οποία γίνεται συχνά λόγος και λιγότερο συχνά εφαρμόζεται, πρόκειται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό.

  Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Fed να απομακρύνεται από τη μάχη με τον πληθωρισμό. Σίγουρα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει. Καθώς οι αυξανόμενες τιμές αποτελούν πρωτοσέλιδη είδηση, είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι το θέμα έχει περάσει πια πλήρως στη φάση του mainstream.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ