Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιαν-2022 00:05

  Γιατί έρχονται απώλειες για τον χρυσό

  Γιατί έρχονται απώλειες για τον χρυσό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Liam Denning

  Θα μπορούσε μια "δόση" ήπιας Όμικρον συν επιθετικής δράσης από πλευράς της Federal Reserve να "αρρωστήσει" τον χρυσό;

  Το sell-off αυτής της εβδομάδας στα ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ μπορεί να είναι περισσότερο μια παρένθεση παρά μια μακρόπνοη τάση. Όμως, η πρόσφατη άνοδος των δεικτών των πραγματικών επιτοκίων, ακόμη και αν η γραμμή εκκίνησής τους ήταν από επίπεδα κάτω του μηδενός, δημιουργεί προβλήματα για τους "ταύρους" του χρυσού.

  Άλλωστε, έχουμε ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο στο παρελθόν.

  Τα σημάδια σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής το 2013 και το 2016 στις ΗΠΑ οδήγησαν σε sell-off στον χρυσό
  sdsfsdfsdf
  Μια σημαντική και απότομη αύξηση στις αποδόσεις των TIPS δεν έχει ακόμη "αναστατώσει" τον χρυσό

  Εχθρός της "ομαλότητας"

  Στον χρυσό αρέσουν οι μη ομαλές καταστάσεις - όπως η ασυνήθιστα χαλαρή νομισματική πολιτική και τα σχετικά με αυτήν αφηγήματα περί υπερπληθωρισμού, οικονομικού χάους και ανθρώπων που τρώνε κρύα φασόλια από κονσέρβες.

  Αντίθετα, τα σημάδια ομαλοποίησης τείνουν να μην του "κάθονται" πολύ καλά. Ως εκ τούτου, η αρχική νομισματική σύσφιγξη του 2013 και - στο τέλος του 2016 - η άνοδος του επιτοκίου-στόχου ομοσπονδιακών κεφαλαίων πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα πυροδότησε πωλήσεις.

  Ωστόσο, η ξαφνική εμφάνιση της Covid-19 στο τέλος μιας δεκαετίας εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής ανέτρεψε ξανά τα πράγματα. Το περασμένο καλοκαίρι, ο χρυσός εκτοξεύτηκε για μικρό διάστημα πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή σε υψηλό όλων των εποχών.

  Η επιστροφή του πληθωρισμού θα έπρεπε, θεωρητικά, να τονώσει την τιμή του χρυσού. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκα.

  Όπως έγραψε ο συνάδελφός μου Brian Chappatta, το sell-off της περασμένης εβδομάδας στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα μπορεί να διαβαστεί ως ένα "ελπιδοφόρο μήνυμα" σχετικά με το τελευταίο κύμα της Covid-19: ενώ η αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων προμηνύει αναστάτωση, η μετάλλαξη Όμικρόν φαίνεται να προκαλεί λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

  Τα αποτελέσματα μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προσθέτουν περαιτέρω στοιχεία ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από ενδεχόμενη μόλυνση.

  Δεν έρχεται "νέο 2020"

  Έτσι, ενώ η διαταραχή η οποία προκαλείται από τους εργαζόμενους που παραμένουν σπίτι αφού βγουν θετικοί στον ιό λογικά θα διατηρήσει τις βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, δεν θα μετατρέψει κατά τα φαινόμενα το 2022 σε "2020 Νο2", με όλη την οικονομική καταστροφή που κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν.

  Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα περιβάλλον στο οποίο η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει στο μονοπάτι της πιο σκληρής γλώσσας που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα για τον πληθωρισμό, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

  Ακόμη και ο (ονομαστικά) χαμηλός αριθμός νέων θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις ΗΠΑ θα πρέπει να ληφθεί  υπ’ όψη στο πλαίσιο του πόσο περίεργες είναι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή.

  Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μειώθηκε κάτω από το 4%, ακόμη και τη στιγμή που οι προσλήψεις εμφανίστηκαν υποτονικές. Το πιο σημαντικό, ο πληθωρισμός στο πεδίο των μισθών (4,7%) ήταν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερος ακόμη κι από τις ήδη αυξημένες προσδοκίες. Οι αποδόσεις των ομολόγων, παίρνοντας το σύνθημά τους από αυτές τις ειδήσεις και όχι από τον αριθμό των νέων εισροών στις μισθοδοσίες, ωθήθηκαν υψηλότερα.

  Προοπτικές

  Για τον χρυσό - και, ας το παραδεχτούμε, σχεδόν για κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων - το μεγάλο ερώτημα αφορά την ταχύτητα της ομαλοποίησης και το κατά πόσον θα εμφανιστεί μια άλλη, πιο επικίνδυνη μετάλλαξη (ή κάποια άλλη καταστροφή).

  Η πρόσφατη άνοδος των πραγματικών επιτοκίων, όπως υποδεικνύεται από την απόδοση των προστατευόμενων από τον πληθωρισμό ομολόγων (TIPS), είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορεί να θεωρηθεί απλώς ακόμη μια διακύμανση εντός επιπέδων που κινούνται κάτω από το μηδέν, αφήνοντας τον χρυσό σχετικά "ατάραχο".

  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) των κεφαλαίων της Fed, από την άλλη πλευρά, υποδεικνύουν περίπου 80% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας και η πρώτη εμφάνιση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στην ομοσπονδιακή Γερουσία των ΗΠΑ για το 2022 θα μας παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με αυτό το ζήτημα.

  Εν τω μεταξύ, ο Chris Watling, ο οποίος διευθύνει την Longview Economics, ερευνητική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, επισημαίνει την κατάρρευση της σχέσης μεταξύ της απόδοσης των TIPS και των προθεσμιακών επιτοκίων που συνεπάγονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Eurodollar (σ.μ. καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ σε παραρτήματα αμερικανικών τραπεζών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν υπάγονται στους ίδιους ρυθμιστικούς κανόνες με εκείνους που ισχύουν εντός της χώρας).

  Συνήθως, αυτά "παρακολουθούν"  πολύ στενά το ένα το άλλο, ωστόσο το τεκμαρτό επιτόκιο των Eurodollar βρίσκεται τώρα σε θετικό έδαφος και πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα. Ο Watling αναμένει ότι η απόδοση των TIPS θα "καλύψει τη διαφορά", καθώς ενισχύονται τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν οικονομική ανάκαμψη.

  Όταν συμβεί αυτό, η τιμή του χρυσού, που μέχρι στιγμής δείχνει ανθεκτική στους κραδασμούς στην αγορά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μπορεί επίσης να ακολουθήσει - κινούμενη πτωτικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ