Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Νοε-2021 00:37

  Πώς οι οίκοι αξιολόγησης πιάστηκαν πάλι στον ύπνο

  Πώς οι οίκοι αξιολόγησης πιάστηκαν πάλι στον ύπνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Shuli Ren

  Δεν μισείτε αυτό το είδος παίκτη; Πάντα αργεί να μπει στο παιχνίδι, όταν ωστόσο καταφτάνει εκεί, παίζει τόσο επιθετικά προκειμένου να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, που όλοι οι υπόλοιποι φοβούνται. Δεν πρόκειται για καθόλου θετικό αγωνιστικό πνεύμα.

  Η παραπάνω εικόνα περιγράφει το πώς κινούνται οι τρεις μεγάλες διεθνείς εταιρείες - οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η Moody's Corp., η S&P Global Ratings και η Fitch Ratings Inc. υποβαθμίζουν τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας με τον ταχύτερο ρυθμό που το έχουν πράξει εδώ και πάνω έναν χρόνο.

  Η ταχύτητα με την οποία οι τρεις οίκοι υποβαθμίζουν τις κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων είναι πρωτοφανής

  Πανικός

  Καθώς οι υποβαθμίσεις κλιμακώνονται, οι traders πανικοβάλλονται. Για να ανταποκριθούν στις δικές τους απαιτήσεις συμμόρφωσης, οι ιδιωτικές τράπεζες σπεύδουν να μειώσουν τους δείκτες δανείων προς αξία των υποβαθμισμένων εταιρειών, προκαλώντας κλήσεις περιθωρίου και ωθώντας τους πλούσιους πελάτες τους να πουλήσουν με ζημία.

  Σε αυτόν τον κόσμο ομολόγων υψηλής απόδοσης, πολλές συμμετοχές έχουν αγοραστεί με πίστωση από τους εξαιρετικά πλούσιους, οι οποίοι μπορούν να δανείζονται φθηνά.

  Τις τελευταίες ημέρες, για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους, οι οίκοι επεσήμαναν τους αυξανόμενους κινδύνους αναχρηματοδότησης των κινεζικών αυτών εταιρειών. Αναλογίστηκαν όμως άραγε ότι αυτό το κύμα υποβαθμίσεων μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη για τους εκδότες χρέους την αναχρηματοδότησή του;

  Κατά μέσο όρο, σημειώνεται πτώση της τιμής των ομολόγων των εκδοτών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες δύο ημέρες μετά από μια ενέργεια αξιολόγησης, σύμφωνα με την HSBC, η οποία εξέτασε 36 πρόσφατες υποβαθμίσεις.

  Πάρτε ως παράδειγμα την Kaisa Group Holdings Ltd με έδρα την Shenzhen. Στις 18 Οκτωβρίου, μετά την υποβάθμισή της από την Moody's λόγω του "κινδύνου αναχρηματοδότησης" του χρέους της, η Kaisa, ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδότης χρέους στον κλάδο μετά τον όμιλο China Evergrande, έγινε το τελευταίο σημείο εκδήλωσης πίεσης στην αγορά.

  Η εταιρεία χρεοκόπησε ως προς το αποτιμώμενο σε δολάρια χρέος της το 2015, παρ' όλα αυτά επέστρεψε από τον "τάφο" και πέρασε ως εκ θαύματος με επιτυχία τις λεγόμενες "τρεις κόκκινες γραμμές" της Κίνας. Τώρα, ταλαιπωρείται για άλλη μια φορά εξαιτίας των οίκων αξιολόγησης.

  Ο κεραυνός πιθανόν να χτυπήσει την Kaisa για δεύτερη φορά. Πρόκειται για σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

  2
  Μπορεί ο κεραυνός να χτυπήσει δύο φορές; Η Kaisa βαδίζει προς τη δεύτερη χρεοκοπία της...

  Εντός παιχνιδιού

  Για να παραμείνουν εντός παιχνιδιού, οι οίκοι αξιολόγησης αναγκάζονται να δράσουν - και να δράσουν γρήγορα. Αντιμετωπίζουν ένα επιδεινούμενο κλίμα στον χώρο των ομολόγων υψηλής απόδοσης αποτιμώμενων σε δολάρια της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου.

  Τότε ήταν που διαδόθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι το Πεκίνο εξέταζε φερόμενες ως ενδοομιλικές συναλλαγές μεταξύ της Evergrande και μιας περιφερειακής τράπεζας η οποία τής ανήκε.

  Στις αρχές Οκτωβρίου, είδαμε το χειρότερο sell-off εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αφότου η Fantasia Holdings Group Co., μιας από τις μικρότερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, επέλεξε να μην αποπληρώσει ένα ομόλογο, παρόλο που είχε τα χρήματα να το κάνει - ή τουλάχιστον έδινε την εντύπωση ότι τα είχε. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν catch-up προκειμένου να αντιστοιχίσουν τις αξιολογήσεις τους με την τιμολόγηση της αγοράς

  Αναρωτιέται ωστόσο κανείς: πού ήταν οι οίκοι αξιολόγησης όταν η μοίρα των εταιρειών αυτών άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα; Για πολλούς μήνες, δεν υπήρχε σχεδόν καμία ενέργεια υποβάθμισης, παρά την εισαγωγή της πολιτικής των τριών "κόκκινων γραμμών" τον Αύγουστο του 2020, την οποία χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να αποφασίζει ποιος μπορεί να λαμβάνει δάνεια.

  Στην πραγματικότητα, παρατηρούσαμε περισσότερες αναβαθμίσεις παρά υποβαθμίσεις στις αρχές του 2021. Για παράδειγμα, η Moody's αναβάθμισε την Seazen Group Ltd. τον Ιανουάριο, ενώ η S&P ακολούθησε το παράδειγμά της τον Μάρτιο. Το ομόλογο 400 εκατομμυρίων δολαρίων της Seazen το οποίο λήγει τον προσεχή Ιούνιο αποδίδει τώρα 16,7%.

  Άπλυτα

  Ομολογουμένως, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας είναι περίπλοκη ιστορία. Πιεσμένες από την αυστηρή "δίαιτα χρέους" του Πεκίνου, προέβησαν σε πολλές σκιώδεις συναλλαγές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εγγυώμενες ιδιωτικά ομόλογα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς τους.

  Ωστόσο, η απόφαση της Fitch στις 4 Οκτωβρίου να υποβαθμίσει πιστοληπτικά την Fantasia, διαμαρτυρόμενη ότι "σε μια πρόσφατη παρουσίαση αποτελεσμάτων τριμήνου" άκουσε "για πρώτη φορά" περί της ύπαρξης ιδιωτικού ομολόγου 150 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι ικανοποιητική. Όλοι ξέρουμε πώς να διαβάζουμε ισολογισμούς. Χρειαζόμαστε οίκους αξιολόγησης οι οποίοι να μπορούν  να κάνουν το κάτι παραπάνω, δηλαδή να ξεθάβουν τα άπλυτα των εταιρειών για χάρη μας.

  Όταν η σκόνη κατακαταθίσει, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να κάνουν κάποιου είδους ενδοσκόπηση. Ποιος είναι ο ρόλος τους στον αδιαφανή κόσμο των εταιρικών ομολόγων; Είναι εδώ για να προειδοποιούν και να ενημερώνουν; Ή απλώς για να επιδεινώνουν τα sell-off;

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ