Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Οκτ-2021 00:05

  Ετοιμάστε τις κουβέρτες σας για τον χειμώνα εάν...

  Ετοιμάστε τις κουβέρτες σας για τον χειμώνα εάν...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Julian Lee

  Όπως και οι Βρετανοί οδηγοί, οι αγορές ενέργειας φαίνεται αυτή τη στιγμή να λειτουργούν με κοπανιστό αέρα. Θα χρειαστούμε κάτι περισσότερο από αυτό για να βγάλουμε τον χειμώνα.

  Οι παραγωγοί πετρελαίου στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, μαζί με τους συμμάχους τους, που συναποτελούν το ευρύτερο καρτέλ του OPEC+, δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους να "διασφαλίσουν τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου".

  Εκτίναξη

  Αν και μιλούν για την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς, δεν έχουν ακολουθήσει αυτόν τον γνώμονα όσον αφορά τις ενέργειές τους. Η λογική αυτή οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου να φτάσουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2014 και κινδυνεύει να αφήσει τους καταναλωτές σε κατάσταση έλλειψης πετρελαίου, καθώς η ζήτηση λαμβάνει νέα ώθηση από τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες κοινής ωφελείας οι οποίες μεταβαίνουν σε καύση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου, του οποίου οι τιμές εκτινάσσονται επίσης σε επίπεδα - ρεκόρ.

  Έχει λογική να στρέφεται κανείς σε καύση πετρελαίου αντί φυσικού αερίου σε αυτή τη φάση

  Σκεφτείτε μόνο με πόση αργοπορία ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν και οι συνάδελφοί του στον OPEC αποκαθιστούν την προσφορά πετρελαίου που είχαν μειώσει πέρυσι.

  Παρά τις ενδείξεις ότι πρέπει να προμηθεύσει περισσότερο πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση, ο οργανισμός αποφάσισε τη Δευτέρα να προχωρήσει στο σχέδιό του να προσθέσει μόλις 400.000 βαρέλια την ημέρα στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου στις αρχές Νοεμβρίου. Κάθε ανάλυση την οποία έχω δει, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του ίδιου του ομίλου, συμφωνεί ότι μια τέτοια ποσότητα δεν αρκεί για να αποτρέψει την ήδη μεγάλη πτώση των ήδη χαμηλών αποθεμάτων μέχρι το τέλος του έτους.

  Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν δεόντως, με το αμερικανικό δείκτη αναφοράς για το αργό τύπου West Texas Intermediate να αγγίζει υψηλό επτά ετών.

  δφσφγδ
  O OPEC+ εκτινάσσει τις τιμές, ΗΠΑ - Ρωσία προσπαθούν να τις συγκρατήσουν

  ΗΠΑ και Ρωσία

  Με το πετρέλαιο να οδηγείται σε υψηλά πολλών ετών και μια κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου να διαφαίνεται στην Ευρώπη και την Ασία, ήταν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί που προσπάθησαν να "ηρεμήσουν" τις αγορές.

  Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο OPEC+ δεν θα επιτρέψει την "υπερθέρμανση" της αγοράς πετρελαίου, αλλιώς θα καταστρέψει τη ζήτηση, προσθέτοντας ότι η αγορά ισορροπεί κοντά σε μια τιμή 45 έως 60 δολαρίων το βαρέλι. Ίσως το αφεντικό του θα έπρεπε να είχε υποστηρίξει αυτό το σημείο πιο έντονα στη σύνοδο του OPEC+ της Δευτέρας.

  Την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις σε επίπεδα - ρεκόρ.

  Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ υπονόησε ότι μια γρήγορη πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 - ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Βαλτικής Θάλασσας απευθείας στη Γερμανία, αποφεύγοντας τη διαμετακόμιση μέσω όλων των "ενοχλητικών" ενδιάμεσων χωρών - θα ήταν ένας τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

  Στρατηγικά αποθέματα

  Ενώ η "σιωπηρή" διπλωματία του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν εξίσου αναποτελεσματική με τα έξαλλα tweet του προκατόχου του στην αρχηγία του αμερικανικού κράτους προκειμένου να ασκηθεί πίεση για αλλαγή πολιτικής στον OPEC+, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm στράφηκε σε άλλες λύσεις.

  Έθεσε στο τραπέζι την προοπτική απελευθέρωσης αργού το οποίο είναι αποθηκευμένο στα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα (SPR) της χώρας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς της απαγόρευσης εξαγωγών αμερικανικού αργού.

  Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν αμέσως, σβήνοντας όλα τα προηγούμενα κέρδη τους.

  ρερτρ
  Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ αγγίζει υψηλό επταετίας για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους

  Ωστόσο η ανακούφιση ήταν βραχύβια. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποδέσμευση αργού από τα SPR και ότι η απαγόρευση εξαγωγής θεωρήθηκε (και πολύ σωστά) ως αντιπαραγωγική από τους αναλυτές.

  Τότε, μαντεύετε τι συνέβη; Οι τιμές ανέκαμψαν, σβήνοντας την προηγούμενη πτώση μέσα σε λίγες ώρες.

  Όλες αυτές οι κουβέντες παρείχαν απλώς μια πολύ σύντομη ανακούφιση. Για οτιδήποτε παραπάνω, πρέπει να ακολουθούνται από ενέργειες.

  Κουβέρτες

  Αυτό μας φέρνει πίσω στους Βρετανούς οδηγούς. Επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπήρχε έλλειψη καυσίμων και τίποτε προς ανησυχία απλώς ενίσχυσαν τις "αγορές πανικού". Μόνον όταν ο αριθμός των οδηγών βυτιοφόρων παράδοσης καυσίμων αυξήθηκε πραγματικά, με την ενίσχυση του βρετανικού στρατού, όπως είχα καλέσει να συμβεί από αυτήν εδώ τη στήλη, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται.

  Εάν ο OPEC+ εννοεί στα σοβαρά την πρόθεσή του για σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου, πρέπει να χρησιμοποιήσει τις μηνιαίες συνόδους του προκειμένου να διαχειριστεί την προσφορά πιο ευέλικτα - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι έτοιμος να αφήσει για λίγο την προσεκτική προσέγγισή του στην άκρη και να αυξήσει την παραγωγή κατά περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει, όταν η αγορά βρίσκεται σαφώς σε φάση έλλειψης προσφοράς.

  Εάν οι παραγωγοί πετρελαίου δεν διοχετεύσουν περισσότερο αργό στην αγορά, τότε ίσως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας και να αρχίσουν να αντλούν από τα στρατηγικά αποθέματά τους.

  Χωρίς περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όλοι μας θα πρέπει να ετοιμάζουμε ζεστές κουβέρτες για να τυλιχτούμε εν όψει του χειμώνα που έρχεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ