Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 01:09

  H Fed πολεμά σε λάθος πόλεμο πληθωρισμού - και μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό

  H Fed πολεμά σε λάθος πόλεμο πληθωρισμού - και μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bill Dudley

  Για να ανακαλύψει το πώς να αντιμετωπίσει τον αναζωπυρωμένο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας, Federal Reserve, πρέπει να κατανοήσει τη φύση του αντιπάλου της: είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παρόμοια με εκείνη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ή είναι κάτι νέο και διαφορετικό;

  Ανησυχώ ότι η Fed κάνει το λάθος να πολεμά σε προηγούμενο πόλεμο.

  Ανεργία και αλλαγή στρατηγικής

  Κατά την ανάκαμψη από την ύφεση του 2007 - 2009, το πρόβλημα ήταν ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν επαρκής. Η Fed δυσκολεύτηκε να επιτύχει τον στόχο του 2%, εν μέρει επειδή το ποσοστό ανεργίας το οποίο απαιτείτο ήταν τελικά σημαντικά χαμηλότερο του αναμενομένου.

  Καθώς οι δείκτες του πληθωρισμού συνέχιζαν να είναι χαμηλότεροι των προβλέψεων, οι προσδοκίες των ανθρώπων για τον μελλοντικό πληθωρισμό απομειώθηκαν επίσης.

  Η Fed απάντησε σε αυτήν την εμπειρία με αλλαγή στρατηγικής. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο μακροπρόθεσμης νομισματικής πολιτικής, το οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι, η κεντρική τράπεζα στοχεύει σε ποσοστό πληθωρισμού 2% "κατά μέσο όρο" - πράγμα που σημαίνει ότι οι απώλειες προς τα κάτω πρέπει να αντισταθμίζονται από ανάλογες προς τα πάνω.

  Για τον σκοπό αυτό, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο 0% έως ότου επιτευχθούν τρεις στόχοι: η απασχόληση να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο σύμφωνα με τον στόχο του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός να φτάσει το 2% και οι αξιωματούχοι της Fed να δουν τον πληθωρισμό να υπερβαίνει το 2% για κάποιο διάστημα.

  Άλλες συνθήκες

  Αυτή η στρατηγική δεν είναι απαραίτητα κατάλληλη για τις σημερινές συνθήκες. Ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και ο δείκτης γενικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό της Fed δείχνει ότι οι προσδοκίες είναι πολύ κοντά σε αυτόν τον στόχο. Αυτό, με τη σειρά του, εγείρει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα. Πόσο θα διαρκέσουν οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις; Πόσο απέχει η απασχόληση από το μέγιστο επίπεδό της και τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό όταν αυτός φτάσει σε αυτό το σημείο;

  Κρίνοντας από τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed, προτιμούν να κάνουν λάθος προς την πλευρά της αισιοδοξίας. Πιστεύουν ότι το ποσοστό ανεργίας που είναι "συνεπές" με έναν πληθωρισμό 2% είναι περίπου 4%, πολύ κάτω από το τρέχον 5,2% - ποσοστό που θεωρούν ότι δείχνει και με το παραπάνω τη "στενότητα" της αγοράς εργασίας, δεδομένου ότι η απασχόληση εξακολουθεί να είναι κατά περισσότερα από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο.

  Προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ξανά κοντά στο 2% το 2022 (από τα τωρινά επίπεδα του 3,6%), ακόμη και αν οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, το ενεργειακό κόστος και τα αυξανόμενα ενοίκια απειλούν να κάνουν την τρέχουσα αύξηση των τιμών υψηλότερη και μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το αναμενόμενο.

  Αναμένουν, τέλος, ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2023 και το 2024, παρ' όλο που το ποσοστό ανεργίας θα έχει πέσει κάτω από το επίπεδο το οποίο θεωρούν κατάλληλο για διατήρηση σταθερού πληθωρισμού.

  Κίνδυνος νέου... 2004

  Μια τέτοια αισιόδοξη προοπτική επιτρέπει μια dovish (χαλαρή) προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής. Παρόλο που οι μισοί συμμετέχοντες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC - η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed) αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πάνω από το 0% μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022, ο αναμενόμενος ρυθμός σύσφιγξης είναι πολύ αργός.

  Η μέση προβολή για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων το δ’ τρίμηνο του 2024 είναι 1,8%, πολύ κάτω από το "ουδέτερο" 2,5%, το οποίο θεωρείται γενικά ότι ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την οικονομία.

  Αυτή η χαλαρή προσέγγιση στη νομισματική πολιτική αυξάνει τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος.

  Εάν οι οικονομικές προοπτικές εξελιχθούν με απροσδόκητους τρόπους, οι αξιωματούχοι της Fed σχεδόν σίγουρα θα αργήσουν να απαντήσουν - επειδή θα χρειαστούν χρόνο για να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, επειδή το νέο τους πλαίσιο απαιτεί υπομονή και επειδή πιστεύουν ότι οι αρνητικές συνέπειες μιας καθυστέρησης θα ήταν εντελώς ελεγχόμενες. Ως εκ τούτου, εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από το αναμενόμενο ή και αρχίσει να επιταχύνεται καθώς η οικονομία θα ξεπερνά και το όριο της πλήρους απασχόλησης, θα πρέπει να συσφίγξουν την νομισματική πολιτική πολύ πιο επιθετικά απ’ ό,τι αναμένουν σήμερα.

  Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με αυτό που συνέβη από το 2004 έως το 2006 - όταν η Fed αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της αθροιστικά κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, σε 5,25% από 1%, με αυξήσεις 0,25% σε 17 συνεχόμενες συνεδριάσεις χάραξης πολιτικής - παρά με ό,τι έχουν προβλέψει να κάνουν με βάση την τρέχουσα οπτική τους.

  Ένας ταχύτερος ρυθμός σύσφιγξης θα ήταν σοκ για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο να οδηγηθεί ξανά η οικονομία σε ύφεση. Αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος όταν διεξάγει κανείς τον λάθος πόλεμο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ