Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 00:05

  Ποιος θέλει να "διαλύσει" τη Wells Fargo και γιατί

  Ποιος θέλει να "διαλύσει" τη Wells Fargo και γιατί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Paul J. Davies

  Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν θέλει η Federal Reserve να διασπάσει την Wells Fargo. Αυτό είναι κάπως αστείο, αλλά και ανόητο.

  Η Αμερικανή Δημοκρατική γερουσιαστής κάλεσε μέσω επιστολής της τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να απαιτήσει από την Wells Fargo να εγκαταλείψει τον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της, ώστε η διοίκηση της εταιρείας να μπορέσει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην επίλυση των προβλημάτων στις κύριες επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

  Οι τελευταίες είναι ακριβώς το τμήμα το οποίο οδήγησε σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και διακανονισμούς την τελευταία πενταετία.

  Ακατάλληλη "θεραπεία"

  Το "ανέκδοτο" στα πλαίσια του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι ότι η Wells Fargo είναι πιθανώς το μόνο ίδρυμα του οποίου η φήμη ως επενδυτικής τράπεζας πληγώθηκε από το κομμάτι της λιανικής τραπεζικής - αν και, φυσικά, δεν υπάρχει τίποτε αστείο σχετικά με τη ζημιά στους πελάτες από τους ψεύτικους λογαριασμούς και άλλα σκάνδαλα που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 2016.

  Η θεραπεία που προτείνει η Γουόρεν είναι ανόητη, διότι ο εξαναγκασμός της διοίκησης της τράπεζας να αντιμετωπίσει το κόστος και τις πολυπλοκότητες της διάσπασης ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα ήταν μια τεράστια περίσπαση από την διαδικασία αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης στην οποία πρέπει να υποβάλει τον εαυτό της η Wells Fargo.

  Το καθήκον μιας τέτοιας διεργασίας θα ήταν μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την ανώτατη διοικητική ομάδα της από το να προσπαθήσει να κερδίσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότες συμβουλευτικής προς εταιρείες σχετικά με τη διενέργεια deals και την άντληση κεφαλαίων, δραστηριότητες οι οποίες άπτονται περισσότερο της ανησυχίας της Γουόρεν.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να εξωραΐζει τα προβλήματα της Wells Fargo. Την περασμένη εβδομάδα τής επιβλήθηκε πρόστιμο 250 εκατομμυρίων δολαρίων για έλλειψη προόδου στην επίλυση προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με το τμήμα ενυπόθηκων δανείων.

  Στα τέλη Αυγούστου, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η πιθανότητα νέων προστίμων, η τιμή της μετοχής της κατρακύλησε κατά 11%. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η μετοχή της Wells Fargo σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από εκείνες των JPMorgan Chase και Bank of America, ωστόσο παραμένει πολύ πίσω τους όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση.

  Η πορεία των μετοχών των τεσσάρων "μεγάλων" του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο

  Νέος Νόμος Glass-Steagall;

  Για την Γουόρεν, αυτή η παρέμβαση είναι συνεπής με την εκστρατεία της για την αποκατάσταση ενός είδους Νόμου Glass-Steagall, ο οποίος κάποτε κρατούσε την επενδυτική και την λιανική τραπεζική κάθετα διαχωρισμένες στις ΗΠΑ.

  Η γερουσιαστής επιτίθεται σκληρά στον Πάουελ για τον τρόπο ρύθμισης του χρηματοοικονομικού πεδίου, λίγο προτού ο Λευκός Οίκος αποφασίσει εάν ο τελευταίος θα παραμείνει πρόεδρος της Fed και μετά τη λήξη της πρώτης θητείας του στην ηγεσία της, τον Φεβρουάριο. Η Γουόρεν αναφέρει ότι ο Πάουελ είναι πολύ "μαλακός" και υπερβολικά κοντά στις απόψεις των ιθυνόντων της Wall Street.

  Είναι εξαιρετικά απίθανο η Fed να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της γερουσιαστού. Η παρέμβασή της θα μπορούσε να αποτελέσει ωστόσο, ακόμη κι έτσι, πρόβλημα για την Wells Frago.

  Θα κάνει τον Πάουελ και τους συναδέλφους του ακόμη πιο επιφυλακτικούς στο να χορηγήσουν στην τράπεζα σε σύντομο χρόνο αναστολή του πλαφόν των 1,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία που της επιβλήθηκε το 2018, περιορίζοντας την ανάπτυξη της τράπεζας για την περίοδο που εκείνη είναι υποχρεωμένη να διορθώσει τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στα σκάνδαλα.

  dgfdfgdg
  Η επίδραση του πλαφόν στα περιουσιακά στοιχεία της Wells Fargo, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της

  Πλαφόν

  Ο Τσάρλι Σαρφ, διευθύνων σύμβουλος στην WF από τα τέλη του 2019, δήλωσε σε πρόσφατες τηλεδιασκέψεις για την παρουσίαση αποτελεσμάτων της τράπεζας ότι το πλαφόν έβλαψε τα έσοδα, καθώς η εταιρεία έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στα περιουσιακά στοιχεία της καταναλωτικής και εμπορικής τράπεζας έναντι εκείνων της επενδυτικής.

  Τα διαπραγματεύσιμα περιουσιακά στοιχεία στην τελευταία συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 17% μεταξύ του τέλους του 2019 και των μέσων του τρέχοντος έτους. Τα στελέχη ήλπιζαν, όπως ανέφεραν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, ότι η Fed θα μπορούσε να άρει το πλαφόν αργότερα εντός του 2021. Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2022 ή και αργότερα. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

  Είτε θέλει κανείς να επανοικοδομήσει τα τείχη του Νόμου Glass-Steagall είτε όχι, ο συλλογισμός της Warren δεν έχει νόημα. Ο εξαναγκασμός της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής - από την άποψη των περιουσιακών στοιχείων - να αποσπάσει ένα σημαντικό μέρος του ισολογισμού της σε ξεχωριστή εταιρεία θα απαιτούσε τεράστιο χρονο για την επίτευξη της νομικής, κανονιστικής, τεχνικής και χρηματοοικονομικής αποσύνδεσης.

  Εάν, όπως υπονοεί η Γουόρεν, το εμπόδιο στη μεταρρύθμιση της Wells Fargo είναι ότι η διοίκησή της υποφέρει από περίσπαση μεταξύ των διαφόρων ζητημάτων που έχει να διαχειριστεί, τότε μια τόσο γιγαντιαία αναδιάρθρωση και ο κόπος που αυτή απαιτεί δεν μπορεί να είναι η λύση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ