Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 00:08

  Εβραίοι και πανδημία: Ο Μεσαίωνας είναι εδώ

  Εβραίοι και πανδημία: Ο Μεσαίωνας είναι εδώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Andreas Kluth

  Καθώς ο κορονοϊός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη πέρυσι, "γελοιογραφίες" και δημοσιεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται κατευθείαν από τον 14ο αιώνα άρχισαν να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία.

  Σε μία εξ αυτών, η Agnes Buzyn, η οποία είναι εβραία και διατελούσε υπουργός Υγείας της χώρας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, απεικονιζόταν με αηδιαστικώς στρεβλωμένα χαρακτηριστικά να ρίχνει δηλητήριο σε πηγάδια.

  Μεσαίωνας

  Αυτό το "μοτίβο" περί εβραίων οι οποίοι δηλητηριάζουν πηγάδια για να σκοτώνουν χριστιανούς έχει αποτελέσει "σταθερά" κατά τις περισσότερες επιδημίες στην Ευρώπη από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο κατά τη διάρκεια του "Μαύρου Θανάτου", όταν και οδήγησε σε πογκρόμ και σφαγές εβραίων σε ολόκληρη την ήπειρο.

  Το βδελυρό μιμίδιο είναι μόνον ένα παράδειγμα μιας συγκλονιστικής, αν και δυστυχώς μη απροσδόκητης ανάδυσης του αντισημιτισμού η οποία συσχετίζεται με την πανδημία. Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου, γνωστού think tank, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Οι συντάκτες της άντλησαν γαλλικές και γερμανικές αναρτήσεις από το Twitter, το Facebook και το Telegram μεταξύ Ιανουαρίου 2020 - δηλαδή, λίγο πριν η Covid-19 σαρώσει για πρώτη φορά την Ευρώπη - και Μαρτίου 2021. Αναζήτησαν έτσι αντισημιτικό περιεχόμενο σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Δεν ανακάλυψαν απλώς ψήγματα, αλλά ολόκληρους "βόθρους".

  Και στις δύο χώρες, τα αντισημιτικά μοτίβα και μιμίδια εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη Γαλλία, όπου το Twitter ήταν το προτιμώμενο μέσο γι' αυτού του είδους τον φανατικό λόγο - τουλάχιστον μέχρι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να τροποποιήσει τις πολιτικές του - ο αριθμός των αντισημιτικών αναρτήσεων αυξήθηκε κατά επτά φορές.

  Στη Γερμανία, όπου το Telegram φαίνεται να είναι η προτιμώμενη πλατφόρμα, αυξήθηκε 13 φορές. Τα likes, οι κοινοποιήσεις και τα retweets μετρήθηκαν σε εκατομμύρια, ενώ οι προβολές σε δισεκατομμύρια.

  Όσο ο Covid εξαπλώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον αντισημιτισμό...

  Σύγχρονα οχήματα για αρχαίες προλήψεις

  Ενώ τα οχήματα για τον συγκεκριμένο λόγο μπορεί να φαντάζουν σύγχρονα, οι αφηγήσεις σε αυτά είναι καταθλιπτικά "αραχνιασμένες". Το αφήγημα του δηλητηρίου στα πηγάδια είναι αρχαίας κοπής. Τώρα, ωστόσο, μορφοποιείται σε νέα αφηγήματα τα οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν τον SARS-CoV-2 ως ένα "σιωνιστικό βιο-όπλο" - κατασκευάζοντας για παράδειγμα στοιχεία που να συνδέουν εβραίους με εργαστήρια στην Κίνα.

  Γερμανικό κανάλι στο Telegram με περισσότερους από 34.000 ακολούθους διακίνησε βίντεο ως δήθεν "απόδειξη" ότι ο ιός ήταν κατασκεύασμα βιο-μηχανικής ώστε να βλάπτει μόνον τους μη εβραίους. "Η Corona δεν είναι για τους εβραίους!", έγραψε ο ιδιοκτήτης του καναλιού. "Είναι μόνο για τους απίστους (goyim)! Έτσι μας αποκαλούν!".

  Σε έτερο κανάλι, οι χρήστες ισχυρίζονταν ότι "η ιολογία εφευρέθηκε από τον Αιώνιο Εβραίο" - σε μια ανοικτή αναφορά σε προπαγανδιστική ταινία της περιόδου του ναζισμού.

  Ένα αντιφατικό μιμίδιο κυκλοφορεί παράλληλα και συμπληρωματικά. Αναφέρει ότι ο SARS-CoV-2 είτε δεν υπάρχει καθόλου, είτε υπάρχει αλλά είναι ακίνδυνος και είναι αντίθετα ένα αποκύημα φαντασίας το οποίο εφευρέθηκε από τους εβραίους και τους "απίστους" που οι πρώτοι έχουν διαφθείρει - όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή το ζεύγος Κλίντον - στην προσπάθειά τους να ελέγξουν ολόκληρους πληθυσμούς και να δημιουργήσουν μια "Νέα Παγκόσμια Τάξη".

  Ο αντισημιτισμός της "Νέας Τάξης Πραγμάτων"

  Αυτό το είδος "αντισημιτισμού της Νέας Τάξης Πραγμάτων (ΝΤΠ)"  συνδέεται επίσης με μια αρχαία αφήγηση, η οποία - αξιοσημείωτα - αξιοποιήθηκε στα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών". Αυτό το εντελώς κατασκευασμένο και φανταστικό κείμενο, που δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα στη Ρωσία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, υποτίθεται ότι τεκμηρίωνε το πώς οι Εβραίοι κατέστρωναν μυστικά σχέδια για να κυβερνήσουν τον κόσμο χειραγωγώντας τα μέσα ενημέρωσης, τους χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς και τις κυβερνήσεις.

  Σε ορισμένες από τις σημερινές "μεταλλάξεις" του αντισημιτισμού, ο εμβολιασμός είναι το υποτιθέμενο εργαλείο που επέλεξε η συνωμοσία - ο Albert Bourla, εβραίος διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, αποτελεί βασικό στόχο αυτών των συκοφαντιών.

  Σε ορισμένες προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια προορίζονται να σκοτώνουν ή να "στειρώνουν" τους "απίστους". Για να ξεπεράσουν τα προφανή λογικά εμπόδια, όπως ο πρωτοπόρος ρόλος του Ισραήλ στον μαζικό εμβολιασμό, άλλοι χρήστες φαντασιώνονται ότι οι χορηγήσεις εμβολίων στους Ισραηλινούς πολίτες γίνονται με χρήση placebo.

  Η συγκεκριμένη αφήγηση συνεχίζεται αέναα, σε ατελείωτες αλυσίδες παράνοιας και παραισθήσεων. Όπως συνέβαινε πάντα στην Ευρώπη, αλλά και αλλού. Οι ερευνητές ήταν υποχρεωμένοι να περιοριστούν σε μικρό μόνον δείγμα χωρών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη όμως κι από αυτό το μικρό δείγμα, μπορούμε να συναγάγουμε πόσα τέτοια σκουπίδια κυκλοφορούν εκεί έξω.

  Εμβόλιο κατά της ηλιθιότητας

  Οι συντάκτες της μελέτης αισθάνθηκαν αναγκασμένοι, όπως πράττει συνήθως κάθε ομόλογός τους, να προσφέρουν σκέψεις σχετικά με ρυθμιστικές ή νομικές τροποποιήσεις για να μετριαστεί το πρόβλημα. Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την πλευρά τους, θα πρέπει σίγουρα να προσπαθήσουν σκληρότερα να σκεφτούν επάνω στο πώς να αποστραγγίσουν τα βοθρολύματα του φανατισμού, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθούν να φιλοξενούν και να προστατεύουν τη νόμιμη έκφραση ελεύθερου λόγου.

  Η θλιβερή αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ακόμα και αν η ανθρώπινη τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, η ανθρώπινη φύση και η κουλτούρα παραμένουν δυστυχώς - συχνά - κυριολεκτικά κολλημένες στον Μεσαίωνα.

  Πόσο ωραίο, αλήθεια, θα ήταν να υπήρχε ένα εμβόλιο κατά της ηλιθιότητας και του μίσους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ