Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 00:05

  Τι με έχουν διδάξει οι πλέον άθλιες και ζημιογόνες συναλλαγές μου στο χρηματιστήριο

  Τι με έχουν διδάξει οι πλέον άθλιες και ζημιογόνες συναλλαγές μου στο χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Barry Ritholtz

  Σε μια πρόσφατη εμφάνισή μου στην τηλεόραση του Bloomberg, ο παρουσιαστής Tom Keene με εξέπληξε με την εξής ερώτηση: "Ποια είναι η καλύτερη ιστορία σας γύρω από την Apple;".

  Απάντησα ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατάφερα να διαλύσω ένα δανεικό iPod λίγο μετά την κυκλοφορία του. Επρόκειτο προφανώς για μια νέα, ψηφιακή έκδοση του πανταχού παρόντος Sony Walkman της δεκαετίας του 1980.

  Εκείνη την εποχή, οι μετοχές της Apple διαπραγματεύονταν στα $15, με $13 ανά μετοχή σε μετρητά στον ισολογισμό. Δεν έβλεπα μεγάλο κίνδυνο στις μετοχές αυτές. Μοιράστηκα την άποψή μου με τους περίπου 800 χρηματομεσίτες της εταιρείας μου, πολλοί εκ των οποίων αγόρασαν πολλές εξ αυτών.

  Ήμουν ωστόσο έκπληκτος όταν αμέσως μετά, και με τις μετοχές να φτάνουν τα 20$, οι χρηματιστές άρχισαν να πωλούν. "Μεγάλη άνοδος, 33%, πρέπει να χτυπήσει συναγερμός", είναι εκείνο που μου είπαν. Κράτησα τις μετοχές μου και τελικά πούλησα όταν η εντολή "stop loss" μου ενεργοποιήθηκε σε μια υποχώρησή τους, αφού είχαν πρώτα φτάσει τα $45, αφήνοντάς μου κέρδος 300%. "Τριπλασιασμός!”, δήλωνα με αυταρέσκεια, για εκείνο που ήταν ίσως η χειρότερη πώληση που έκανα ποτέ.

  Σε μια καριέρα γεμάτη με κακές συναλλαγές, χαμένες ευκαιρίες και λάθη κρίσης, ορισμένες αποφάσεις ξεχωρίζουν, όχι μόνο για τα χαμένα χρήματα, αλλά για τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτές. Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα:

  Apple στα 15 δολάρια

  Μπορεί να πλήρωσα 15 δολάρια ανά μετοχή, αλλά αυτό ήταν πριν από πολλά splits, πράγμα που σημαίνει ότι αν είχα κρατήσει τη μετοχή της Apple μέχρι πέρυσι, η βάση κόστους μου μετά τα split θα ήταν 26,78 σεντ ανά μετοχή. Μιλούμε για μια εποχή κατά την οποία η κεφαλαιοποίηση της Apple ήταν μικρότερη κατά 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

  Από αυτό έμαθα δύο μαθήματα: το πρώτο και προφανές ήταν να αποφεύγω τις πολύ "σφικτές" εντολές πώλησης για την αποφυγή απωλειών. Αύξανα την εντολή μου για κάθε $10 κέρδους.  Ένα όριο 13$ σε μια αγορά στα 15$ γινόταν 23$ μόλις η τιμή ξεπερνούσε τα 25$. Η μεταβλητότητα εγγυάται ότι μια τέτοια σφιχτή εντολή τελικά θα εκτελεστεί.

  Το πιο σημαντικό μάθημα, ωστόσο, ήταν πώς να σκέφτομαι με μακροπρόθεσμους όρους. Συμπεριφερόμουν όπως ο (πρώην) trader που ήμουν και όχι ο επενδυτής που είχα στο μεταξύ γίνει. Η διαχείριση των επενδυτικών κινήσεων είναι σημαντική, όμως η δική μου δεν ευθυγραμμίστηκε σωστά με τον χρονικό ορίζοντα ή τις αντοχές κινδύνου. Τελικά συγχρονίστηκαν, αλλά μού πήρε χρόνο - και μού κόστισε σε χρήμα.

  Ο γύρος χρηματοδότησης της Robinhood το 2015

  "Αυτή είναι η πιο ανόητη επενδυτική ιδέα που έχω ακούσει ποτέ". Αυτό είπα στον Howard Lindzon, ο οποίος διαχειρίζεται ένα μικρό, επιτυχημένο fund επιχειρηματικών συμμετοχών και υπήρξε πρώιμος επενδυτής σε πάρα πολλές επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας όταν ακόμα βρίσκονταν στα "σπάργανα", μεταξύ άλλων  στην Facebook και στην Twitter.

  Καθόμασταν έξω από το Ferry Building στο Σαν Φρανσίσκο και ο Howard με "έψηνε" να βάλω χρήματα στον χρηματοδοτικό κύκλο της Robinhood Markets, μιας νέας εφαρμογής που επέτρεπε στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν μετοχές δωρεάν.

  Δήλωσα με χαμόγελο στον Howard ότι ο κόσμος κινείται από ενεργές προς παθητικές επενδύσεις και από τη διαπραγμάτευση μεμονωμένων μετοχών σε ETFs. Γιατί να ήθελα να είμαι μέτοχος σε μια εφαρμογή που παρέχει δωρεάν συναλλαγές σε νέους χωρίς κεφάλαιο;

  Προς υπεράσπισή μου, η Robinhood ήταν εντελώς "εκτός νυμφώνος" σε σχέση με εκείνα που έγραφα στη στήλη μου στο Bloomberg Opinion και τον τρόπο με τον οποίο επενδύαμε στην εταιρεία μου. Επιπλέον, η τρέχουσα επιτυχία του Robinhood οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε βαριεστημένους millennials οι οποίοι αναζητούν κάτι να κάνουν κατά τη διάρκεια των πανδημικών lockdowns.

  Έμαθα αρκετά πράγματα. 1) Μείνετε σταθεροί στην πορεία σας. Η εμπειρογνωμοσύνη μου δεν ήταν στον χώρο των κοινοπραξιών, οπότε θα έπρεπε να είχα εμπιστευτεί τους επαγγελματίες. 2) Προσοχή στην προκατάληψη έναντι των νεοφυών επιχειρήσεων. Μια προηγούμενη startup στην οποία είχαμε επενδύσει τόσο ο Howard όσο και εγώ δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο της προς την επιτυχία. Αυτό το "δείγμα του ενός" διαμόρφωσε την άποψή μου. 3) Μην υποθέτετε ότι οποιαδήποτε νεοσύστατη εταιρεία, ή ακόμα και μια ώριμη εταιρεία, θα μοιάζει ίδια σε έξι μήνες, πόσο μάλλον πέντε χρόνια αργότερα. Η μη αναγνώριση αυτών των αληθειών σήμανε απλώς ότι άφησα πολλά χρήματα στο τραπέζι.

  Συμπεριφορική πρόγνωση

  Όταν πρότεινα την Apple σε χρηματομεσίτες προκειμένου να την αγοράσουν για τους πελάτες, δεν μπορούσα παρά να παρατηρήσω τη βεβαιότητα των συμπερασμάτων ορισμένων ανθρώπων σχετικά με την προσπάθεια αναπροσανατολισμού της εταιρείας. Ακόμη και η μητέρα μου, πρώην κτηματομεσίτρια και ασχολούμενη με μετοχές, ακούστηκε σαν όλους τους υπόλοιπους όταν μου είπε: "Apple; Αυτοί σε λίγο δεν θα έχουν δουλειά!".

  Έχω μάθει στον εαυτό μου να δίνει προσοχή σε οποιαδήποτε ιδέα σχετική με το trading όπου η πρώτη, ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι η αηδία. Ο λόγος είναι επειδή το αντικείμενό της πιθανότατα αντικατοπτρίζει όλα τα άσχημα νέα που πιθανότατα έχουν ήδη τιμολογηθεί και όχι τα καλά νέα που πιθανόν θα έρθουν. Το μάθημα που πρέπει κανείς να μάθει είναι να αναγνωρίζει τη συναισθηματική του αντίδραση ως εκδήλωση ενός ευρέως διαδεδομένου και δυνητικά λανθασμένου γενικού αισθήματος.

  Σορτάροντας την αγορά

  Οι short-sellers έχουν γίνει είδος εν εξαφανίσει στη Wall Street - κι αυτό είναι πολύ κακό. Η εταιρεία μου διατηρούσε μια σειρά από short θέσεις στις αρχές του 2008: American International, Lehman Brothers και CIT. Πριν από αυτά, υπήρχε η Bear Stearns.

  Ακόμη και η απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων συναλλαγών αποδείχθηκε ωστόσο χαμένη ευκαιρία. Πρώτον, βγήκαμε πολύ νωρίς επειδή υπήρχε μια συνεχής απειλή για "short squeeze" και οι θέσεις μας κινδύνευαν να εξανεμιστούν ανά πάσα στιγμή.

  Δεύτερον, δεν μεγεθύναμε σωστά τις θέσεις. Τα κέρδη από αυτές τις θέσεις δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις ζημίες (σε όρους δολαρίου και όχι σε ποσοστά) που είχε έτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου με long θέσεις που προκαλούσαν απώλεια χρημάτων. Αυτά τα shorts ήταν συναλλαγές "εδραίας πεποίθησης" και θα έπρεπε να είχαμε πολύ περισσότερα σε κάθε μία εκ των εταιρειών αυτών.

  Το μάθημα εδώ είναι πρέπει να έχεις το θάρρος της πεποίθησής σου. Εάν πιστεύει κανείς πραγματικά σε μια συναλλαγή, θα πρέπει να έχει τέτοιον όγκο που να μπορεί να επηρεάσει τα κέρδη του. Διαφορετικά, γιατί να ασχοληθεί με το ζήτημα;

  Μοιράστηκα την εμπειρία μου γύρω από την Apple στο Twitter και ανταμείφθηκα με υπέροχα παραδείγματα άθλιων και ζημιογόνων συναλλαγών. Φαίνεται τελικά ότι πάντα μαθαίνουμε περισσότερα από τις αποτυχίες μας, παρά από τις επιτυχίες μας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ