Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Αυγ-2021 00:05

  Γιατί ο ισολογισμός $8 τρισ. της Fed θα αυξάνεται αντί να μειώνεται

  Γιατί ο ισολογισμός $8 τρισ. της Fed θα αυξάνεται αντί να μειώνεται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Lisa Abramowicz 

  Μην αναμένετε η Federal Reserve να συρρικνώσει ουσιαστικά τον ισολογισμό της για αρκετό - ακόμη - καιρό.

  Αναλυτές και οικονομολόγοι καταλήγουν σιγά - σιγά στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επεκτείνουν, έστω και με πιο αργό ρυθμό, το απόθεμα των 8,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει η αμερικανική κεντρική τράπεζα στο εγγύς και μεσοπρόθεσμο μέλλον, ακόμη και αν η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει σε καλό δρόμο και αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται οι μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων από πλευράς της.

  Επέκταση, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς

  Η Subadra Rajappa της Societe Generale θα "έβλεπε" μια προσθήκη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη κατοχή της η Fed εντός των επόμενων 12 μηνών, ακόμη και με μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της.

  Ο Steven Ricchiuto, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην Mizuho Securities, ανέφερε ότι αναμένει η Fed να συνεχίσει να επεκτείνει τον ισολογισμό της με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, ακόμη και αφού διακόψει τον τελευταίο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

  Μην περιμένετε μείωση του ισολογισμού της Fed σε σύντομο χρόνο...

  Μέρος του λόγου για τα παραπάνω είναι ότι η Fed έχει "καεί" στο παρελθόν. Το 2018, όταν άρχισε να επιτρέπει τη λήξη ενός μικρού μέρους του χρέους που διακρατούσε, χωρίς παράλληλη επανεπένδυση των εσόδων, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σε υψηλό 3,24%.

  Ακούσιο σφάλμα;

  Οι οικονομολόγοι ανησυχούσαν για ένα πιθανό ακούσιο σφάλμα πολιτικής, επειδή ο πληθωρισμός δεν ήταν ιδιαίτερα "ζεστός", με τον δείκτη να είναι μια από τις βασικές παραμέτρους τις οποίες παρακολουθεί στενά η Fed. Οι Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησαν την κεντρική τράπεζα ότι δρούσε με πολιτικά κίνητρα.

  Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ ανέκρουσαν πρύμναν και τερμάτισαν την εκροή από τον ισολογισμό της Fed δύο μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

  Στη διετία κατά την οποία η Fed συρρίκνωνε τα "βιβλία" της, τα περιουσιακά της στοιχεία μειώθηκαν από περίπου 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 3,76 τρισ. Τίποτα ιδιαίτερα καταστροφικό δεν προέκυψε από την όλη διαδικασία, ωστόσο επρόκειτο για μια βραχύβια τάση η οποία έλαβε χώρα μέσα σε μια οικονομικά ισχυρή περίοδο. Η Fed δεν έχει καμία διάθεση να ξαναμπεί άσκοπα σε μια πολιτική συζήτηση με μικρό έως μηδαμικό κέρδος για την ίδια.

  Πυρομαχικά

  Εν τω μεταξύ, τα χέρια της κεντρικής τράπεζας είναι δεμένα λίγο περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα επιτόκια είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά και δεν είναι πιθανό να αυξηθούν πολύ, ακόμη και σε μια περίοδο "καυτής" οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό δίνει στους αξιωματούχους της Fed λιγότερα πυρομαχικά για την αντιμετώπιση της επόμενης ύφεσης και καθιστά τον ισολογισμό ένα ακόμη πιο σημαντικό εργαλείο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

  Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές: οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλά και ο πιστωτικός κύκλος να παραμεινει επίσης λιγότερο ασταθής.

  Η Fed θα βλέπει ολοένα και περισσότερο την αγορά κρατικών ομολόγων ως εργαλείο πολιτικής και όχι ως ένα σύνολο τίτλων που διαπραγματεύονται ελεύθερα στην αγορά και αυξομειώνονται σε αξία ανάλογα με τον όγκο του χρέους και τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Οι πιστωτικές αγορές θα ακολουθούν από κοντά, ειδικά καθώς οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να συμπεριλάβουν τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο οπλοστάσιο των εργαλείων τους προκειμένου να διευκολύνουν τις οικονομικές συνθήκες.

  Έτσι, μολονότι αυξάνεται η ανησυχία για το πότε και το πώς η Fed θα αρχίσει τελικώς να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, η επίδραση οποιασδήποτε τέτοιας μείωσης θα μετριάζεται από έναν σημαντικά μεγαλύτερο ισολογισμό τα επόμενα χρόνια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ