Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 00:05

  Πώς η Wall Street άφησε απροστάτευτους τους επενδυτές στον κινεζικό κίνδυνο τύπου Didi

  Πώς η Wall Street άφησε απροστάτευτους τους επενδυτές στον κινεζικό κίνδυνο τύπου Didi
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Anjani Trivedi

  Οι επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν πρόσφατα τις νεοεισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ μετοχές των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών κεφαλαιοποίησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσως πίστευαν ότι θα απολάμβαναν τον πλούτο ορισμένων από τις πλέον αναμενόμενες και "καυτές" IPO της χρονιάς.

  Αντ' αυτού, έχουν βρεθεί να παρακολουθούν τα "πρωτοσέλιδα" σχετικά με τους ρυθμιστικούς ελέγχους του Πεκίνου στις συγκεκριμένες εταιρείες και να βλέπουν τα κέρδη τους να εξατμίζονται. Πρόκειται για εξαιρετικό παράδειγμα του γεγονότος ότι οι τύποι κινδύνων που κάποτε υποβιβάζονταν με "στρογγυλεμένες" εκφράσεις βαθιά στις εσωτερικές σελίδες των ενημερωτικών δελτίων των εταιρειών, βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ποιος φέρει ωστόσο την τελική ευθύνη να τους περιορίσει;

  Υποτίμηση

  Οι τράπεζες της Wall Street, όπως η JPMorgan Chase, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, έχουν γίνει πιο προσεκτικοί ανάδοχοι μετά την τελευταία αναθεώρηση του νόμου "περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο" της Κίνας που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.

  Για την Didi Global, η οποία εκκίνησε μια αρχική δημόσια προσφορά 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα και την Full Truck Alliance, η οποία χαιρετίστηκε ως η Uber της Κίνας στο πεδίο των φορτηγών, η πρώτη αναφορά σχετικά με τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα εμφανίζεται μόλις στη σελίδα 7 του Ενημερωτικό Δελτίου των IPO.

  Στη σελίδα 11, η Didi προειδοποιεί: "Αξιώσεις ή/και ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών εναντίον μας οι οποίες σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή/και με άλλες πτυχές της δραστηριότητάς μας ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων, περιορισμών ή την τροποποίηση της επιχειρηματικής μας πρακτικής, ζημία στην φήμη μας και σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική μας κατάσταση, στα αποτελέσματα των εργασιών και στις προοπτικές μας". Κατά τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί οι τύποι προειδοποιήσεων δεν εμφανίζονταν παρά κάπου μεταξύ των σελίδων 40 και 60.

  Ωστόσο, ακόμη κι αυτές οι αναφορές δεν προετοίμασαν επαρκώς τους επενδυτές για όσα έχουν συμβεί έκτοτε. Μέσα σε λίγες ημέρες από την εισαγωγή των μετοχών της Didi στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η ρυθμιστική αρχή της Κίνας για τον κυβερνοχώρο ανακοίνωσε έρευνα για τη συλλογή και τη χρήση προσωπικών δεδομένων από πλευράς της εταιρείας και απαγόρευσε σε νέους χρήστες να κατεβάζουν την εφαρμογή της. Στη συνέχεια, αξιωματούχοι διέταξαν την αφαίρεση της εφαρμογής Didi Chuxing από τα καταστήματα εφαρμογών της ηπειρωτικής Κίνας. Η καταστολή επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει την Full Truck Alliance, καθώς και μια διαδικτυακή εφαρμογή προσλήψεων η οποία ανήκει στην Kanzhun.

  Κέρδη

  Οι τράπεζες της Wall Street - κορυφαίοι διαχειριστές βιβλίων προσφορών σε πολλές από αυτές τις IPO, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της Didi, μαζί με άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες - μόλις ολοκλήρωναν μια από τις πλέον ενεργές εβδομάδες όσον αφορά τις δημόσιες προσφορές στις ΗΠΑ εδώ και 17 χρόνια. Οι μέσες χρεώσεις από 5% έως 7% στις IPO στις ΗΠΑ είναι γι’ αυτές κεντρικό στοιχείο της δραστηριότητάς τους. Έχουν συλλέξει περί τα 460 εκατ. δολ. κατά το α’ εξάμηνο του 2021 από τις χρεώσεις αυτές.

  Μέχρι τον Απρίλιο, οι κινεζικές εταιρείες εισάγονταν στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ με ρυθμό-ρεκόρ, αντλώντας αχόρταγα από τη χοάνη κεφαλαίων και βάσεων επενδυτών της χώρας.

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτές τις επιτυχίες, ίσως είναι καιρός να αναρωτηθούμε - και να ρωτήσουμε - εάν οι τράπεζες εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους έναντι των επενδυτών. Οι κίνδυνοι που αποτυπώνονται στα έγγραφα τα οποία συνοδεύουν την προκήρυξη των IPO μπορεί να μην έχουν προσελκύσει έως σήμερα την προσοχή η οποία τους αξίζει.

  Απαιτήσεις

  Θεωρητικά, οι τράπεζες είναι μεσάζοντες μεταξύ εταιρειών και επενδυτών. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να σημαίνει ότι παίζουν τον ρόλο του απλού "περαστικού". Ορισμένες εξ αυτών έχουν άγραφους κανόνες σχετικά με τους τύπους των εταιρειών τις οποίες πρόκειται να υποστηρίξουν - για παράδειγμα, απαιτούν από τα διοικητικά συμβούλιά τους να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα ως μέλος τους ή καθορίζουν πρότυπα σχετικά με την ποιότητα των εταιρειών τις οποίες εισάγουν στην αγορά.

  Για μια IPO του μεγέθους της Didi και λαμβάνοντας υπόψη έναν κίνδυνο τόσο σημαντικό όσο η μεταβλητότητα του ρυθμιστικού πλαισίου στην Κίνα, οι επενδυτές αναμένουν - και πληρώνουν γι’ αυτό - ένα ορισμένο βάθος εμπειρογνωμοσύνης και πρόσβασης σε επιτόπιες πληροφορίες σχετικά με το ρυθμιστικό τοπίο.

  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση στην Κίνα, όπου οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικριθεί για υπερ-αυστηρούς κανόνες για την εισαγωγή στο  χρηματιστήριο. Στην πραγματικότητα, το Πεκίνο συσφίγγει το πλαίσιο, ρίχνοντας το βάρος στις πλάτες των τραπεζών όταν εκείνες προετοιμάζουν μια εταιρεία για δημόσια προσφορά.

  Οι αναδόχοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες ασκούν νόμιμη δραστηριότητα, καθώς και ότι εισάγονται στην αγορά σε λογική τιμή και, ως χορηγοί, οι εμπλεκόμενες τράπεζες ή μεσιτικά γραφεία λαμβάνουν ανταμοιβή γι’ αυτόν τους τον ρόλο.

  Την Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την εποπτεία των εταιρειών οι οποίες είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια στο εξωτερικό και θα αναθεωρήσει τους κανόνες για IPO κινεζικών εταιρειών σε ξένα χρηματιστήρια.

  Υπάρχουν σίγουρα κάποιες συζητήσεις σε δυσάρεστο κλίμα οι οποίες λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή πίσω από κλειστές πόρτες. Οι επενδυτές, αναμφίβολα, πρέπει να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι πριν προχωρήσουν στις κινήσεις τους. Ίσως όμως και οι ανάδοχοι πρέπει επίσης να αρχίσουν να σκέφτονται να μεταφέρουν τις αναγκαίες προειδοποιήσεις στην πρώτη σελίδα των ενημερωτικών φυλλαδίων που εκδίδουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ