Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιουν-2021 00:05

  Η χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται στο τελικό στάδιο φανατισμού

  Η χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται στο τελικό στάδιο φανατισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michelle Leder

  Ακόμη και εν μέσω μιας τρελής περιόδου στη χρηματιστηριακή αγορά, ποιο είναι το συμπέρασμα που συνάγει κανείς από μια μετοχή που έχει σημειώσει αύξηση άνω του 5.000% από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα; Δεν αναφέρομαι στην GameStop Corp., ούτε στην AMC Entertainment. Η Alpine 4 Holdings Inc. είναι μια μικροσκοπική εταιρεία, για την οποία λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει, συμπεριλαμβανομένου και εμού, μέχρι τη στιγμή που έπεσα πάνω σε μια πρόσφατη γνωστοποίησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

  Έθεσα μια απλή σχετική ερώτηση στον κόσμο του Twitter: Γιατί, σύμφωνα με τη γνωστοποίηση, η Alpine και ορισμένοι από τους επενδυτές της είχαν υποβάλει αγωγή σε βάρος δύο επενδυτικών εταιρειών που πόνταραν εναντίον της μετοχής; Σύντομα, ένιωσα ότι με είχε απορροφήσει το σύμπαν του matrix.

  Το Twitter μου, πλημμύρισε με απαντήσεις από διαφαινόμενους ένθερμους οπαδούς της μετοχής που προέβαιναν σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς. Κάποιος με το όνομα @shareslanger, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κατέχει σχεδόν 50.000 μετοχές, έγραψε ότι η Alpine 4 είναι "η νέα Berkshire Hathaway”. Κάποιος άλλος τουίταρε ότι είναι "η καλύτερη εταιρεία στην Αμερική”. Ορισμένοι απάντησαν ότι η μετοχή θα "εκτοξευθεί” μόλις η εταιρεία μεταφερθεί από τη δευτερογενή αγορά στο ταμπλό του Nasdaq - σχέδιο που η εταιρεία πρωτοανακοίνωσε πριν από περίπου έξι μήνες.

  Περνώ πολύ χρόνο στο financial Twitter, όπου διάφοροι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδυτών όπως ο ακτιβιστής Bill Ackman και ο short-seller Jim Chanos (γνωστός και ως Diogenes, ή @WallStCynic)- εκφράζουν τις απόψεις τους για το ποιες μετοχές προορίζονται να ξεχωρίσουν ή να χρεοκοπήσουν. Είναι ένας θορυβώδης κόσμος, αλλά αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό. 

  Οι περισσότεροι λογαριασμοί που κάνουν αναρτήσεις για την Alpine 4 (αυτοαποκαλούνται "οικογένεια ALPP”) δεν έχουν ανιχνεύσιμο σύνδεσμο που να οδηγεί σε πραγματικά πρόσωπα, οπότε δεν ξέρω εάν είναι επενδυτές ή πληρωμένα "ανδρείκελα” - ο τύπος των ανθρώπων που αποτελούσαν πάντοτε πρόβλημα στην περίπτωση των μικρών μετοχών.

  Ως εκ τούτου, ακόμη και στο εναλλακτικό σύμπαν του financial Twitter, είναι προκλητικό να συγκρίνεται μια εταιρεια με ζημίες 5,8 εκατ. δολαρίων και έσοδα 33,4 εκατ. δολαρίων το 2020 με την Berkshire Hathaway. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpine, Kent Wilson, δεν απάντησε στο αίτημα να σχολιάσει το θέμα. Ένας εκπρόσωπός του δήλωσε ότι βρίσκεται σε ταξίδι. 

  Στην αγωγή τους η Alpine και οι μέτοχοί της κατηγορούν δύο hedge fund -τις Grizzly Research και FIN Capital- για συνωμοσία με στόχο τη μείωση της τιμής της μετοχής της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, η αγωγή αναφέρεται σε μια ανάλυση στην οποία η Grizzly χαρακτήρισε την Alpine 4 "τίποτε περισσότερο από απάτη για τον πλουτισμό των στελεχών της σε βάρος των επενδυτών”. Σε νέα αναφορά του, ο Siegfried Eggert, διευθύνων σύμβουλος της Grizzly Research, δήλωσε ότι θεωρεί "πολύ ύποπτο το γεγονό ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε αυτήν τη μετοχή με τη μηδαμινή αξία”. 

  Ο Eggert και ο Brian Finn, διευθύνων σύμβουλος της FIN Capital, λένε ότι έχουν δεχθεί απειλές -ο δε Finn και άσεμνες φωτογραφίες- σχετικά με τα σχόλιά τους όσον αφορά τη μετοχή. Η νομική δράση θα μπορούσε, επίσης, να αποτελεί μια προσπάθεια εκφοβισμού: Τα δικαστήρια συνήθως αντιμετωπίζουν τις εκτιμήσεις για μια μετοχή ως προσωπική άποψη, και συχνά απορρίπτουν τέτοιες υποθέσεις διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστούν λιβελογραφήματα ή δυσφημίσεις.

  Η Alpine 4 από την πλευρά της εμφανίζεται πολύ ενεργή όσον αφορά τις γνωστοποιήσεις της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αλλά και στο Twitter. Μέχρι στιγμής το τρέχον έτος, η εταιρεία έχει υποβάλει 14 γνωστοποιήσεις 8-K (σ.σ. για μη προγραμματισμένα γεγονότα και εξελίξεις επενδυτικού ενδιαφέροντος) προς το επενδυτικό κοινό, ενώ έχει προβεί σε σωρεία ανακοινώσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι σχεδόν 14.000 ακόλουθοι της εταιρείας χαιρετίζουν κάθε κίνηση της μετοχής και προβαίνουν σε εικασίες σχετικά με το πότε η εταιρεία να ανακοινώσει τη μετάταξή της στο ταμπλό του Nasdaq. Σε μία από αυτές τις γνωστοποιήσεις, στις αρχές Μαρτίου, η εταιρεία ανέφερε ότι "η αναμονή είναι τόσο επώδυνη και επίπονη για τη διοίκηση όσο και για τους μετόχους”. Εκπρόσωπος του Nasdaq αρνήθηκε να σχολιάσει την αίτηση μετάταξης της Alpine.

  Σε μια εποχή που οι meme stocks προκαλούν κάθε είδους ενθουσιασμό και προσελκύουν υπερβολικά πιστούς οπαδούς, αυτό που συμβαίνει με την Alpine 4 μπορεί να φαντάζει "ψιλά γράμματα”. Αλλά για μένα, σηματοδοτεί την είσοδο σε μια περίεργη φάση της αγοράς, όπου οι "οπαδοί” συγκεκριμένων μετοχών, ακόμη και οι αφανείς, καταδεικνύουν μια θηριωδία που μοιάζει επιβλαβής και σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ