Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιουν-2021 00:10

  Κορονοϊός: Η αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για ενίσχυση των εμβολιασμών

  ΗΠΑ εμβολιο κορονοιος μεταλαξη Δελτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Mary Duenwald, Timothy Lavin

  Η αύξηση της επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού προσθέτει νέα ανάγκη στις προσπάθειες εμβολιασμού των ανθρώπων. Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώθηκε φαινομενικά γρήγορα. Αποτελεί ήδη το κυρίαρχο στέλεχος στην Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη ενώ έχει εμφανιστεί και σε περισσότερες από 80 χώρες. Αν και αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 10% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.

  Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι τα άτομα που μολύνονται από αυτό το στέλεχος είναι δυο φορές πιθανότερο να νοσηλευτούν από εκείνα που μολύνονται από προηγούμενη μορφή του κορονοϊού.

  Το αισιόδοξο είναι ότι τα εμβόλια διατηρούν τους ανθρώπους ασφαλείς. Όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις της Pfizer, για παράδειγμα, προστατεύονται κατά 88% από την μετάλλαξη Δέλτα. Όμως όσοι έχουν εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση, προστατεύονται μόνο κατά 33% και φυσικά οι μη εμβολιασμένοι είναι εντελώς ευάλωτοι απέναντι στη μετάλλαξη. Χωρίς αμφιβολία, η μετάλλαξη Δέλτα θα "ανθίσει" σε μέρη όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

  Αυτό, καθιστά πιο επείγον από ποτέ την επέκταση των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής, εκπρόσωποι της δημόσιας υγείας και πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν προσπαθήσει να πείσουν και να εξηγήσουν τα οφέλη του εμβολιασμού, στέλνοντας, μεταξύ άλλων δράσεων, κινητές μονάδες εμβολιασμού σε γειτονιές με ανεπαρκώς παρεχόμενες υπηρεσίες.

  Χάρη εν μέρει σε αυτές τις προσπάθειες, το 65% των Αμερικανών ενηλίκων πολιτών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση των εμβολίων. Αλλά αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως για να μειωθεί το ποσοστό μόλυνσης χωρίς άλλα κοινωνικά περιοριστικά μέτρα. Σε αυτό το σημείο, απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα.

  Τα μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα έχουν το δικαίωμα, για παράδειγμα, να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού από άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια, και παράλληλα να υποχρεώσουν τους μη εμβολιασμένους να προβούν σε τεστ κορονοϊού και να κάθονται σε ειδικές κερκίδες στα γήπεδα. Τα πανεπιστήμια πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι οι μαθητές και οι καθηγητές θα εμβολιαστούν.

  Οι εταιρείες πρέπει να απαιτήσουν τον εμβολιασμό των υπαλλήλων πριν επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, όπως ορισμένες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνουν. Αυτό είναι το λογικό. Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι αποτελούν κίνδυνο για άλλα μη εμβολιασμένα άτομα. Αντί να θέτουν τους υπαλλήλους σε κίνδυνο, οι εταιρείες πρέπει να περιορίζουν το γραφείο σε εκείνους που είναι προστατευμένοι. Τα νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης έχουν ειδική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοί τους θα εμβολιαστούν.

  Δυστυχώς, αρκετές πολιτείες έχουν παρεμποδίσει ενεργά τέτοιες προσπάθειες. Ένας νέος νόμος στο Τέξας φτάνει στο σημείο να αρνείται κρατικές συμβάσεις σε επιχειρήσεις που απαιτούν τον εμβολιασμό των πελατών τους και απειλεί να αφαιρέσει άδειες λειτουργίας. Στη Φλόριντα, όπου ο  νόμος απαγορεύει στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνητικές υπηρεσίες να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κυβερνήτης Ron DeSantis αρνήθηκε να χορηγήσει εξαίρεση ακόμη και σε διαχειριστές κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να διαβεβαιώσουν τους επιβάτες ότι είναι ασφαλείς χωρίς την ανάγκη των εμβολίων. Αυτό το πείσμα είναι ανόητο και επικίνδυνο, ειδικά καθώς αυξάνεται η μετάλλαξη Δέλτα.

  Οι πολιτείες πρέπει να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκδίδοντας ασφαλή πιστοποιητικά εμβολίων και απαιτώντας από τους αθλητικούς χώρους, τις αίθουσες συναυλιών και άλλους δημόσιους χώρους να διατηρούν ειδικούς κανόνες και περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.

  Παρόλο που τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν πέσει σε σημείο όπου φαίνεται να βρίσκονται σχεδόν υπό έλεγχο, το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι τόσο υψηλό όσο χρειάζεται. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εμβόλια. Τώρα οι άνθρωποι χρειάζονται μεγαλύτερο λόγο για να εμβολιαστούν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ