Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 00:35

  Γιατί ο Musk αγνόησε τις άβολες αλήθειες για το Bitcoin

  Γιατί ο Musk αγνόησε τις άβολες αλήθειες για το Bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Lionel Laurent

  Όταν η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αγόραζε Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα άρχιζε επίσης να το δέχεται ως μέσο πληρωμής, ο δισεκατομμυριούχος ισχυρός άνδρας της, Elon Musk, δεν είχε και πολλά να πει για τη σπατάλη ενέργειας που είναι συνδεδεμένη με το κρυπτονόμισμα - παρά την προφανή ασυνέπεια αυτής της στάσης με τα "πράσινα διαπιστευτήρια" που διαθέτει η εταιρεία του.

  Κι όταν οι ομόλογοί του "ταύροι" του Bitcoin, Jack Dorsey και Cathie Wood, τον περασμένο μήνα, υποστήριξαν έκθεση στην οποία προβαλλόταν ο ισχυρισμός ότι ο συνδυασμός εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ο Musk επαίνεσε το περιεχόμενό της ως "αληθινό", παρόλο που οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις της μύριζαν "πράσινο ξέπλυμα" μη φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων.

  'Ελλειψη συνεκτικής στρατηγικής

  Έτσι, ενώ είναι ενθαρρυντική εξέλιξη το να βλέπουμε στο τελευταίο tweet του τον Musk να αναγνωρίζει την άβολη αλήθεια γύρω από το Bitcoin, δηλαδή ότι οι ενεργειακά απαράδεκτοι αλγόριθμοι εξόρυξης από ορισμένες απόψεις καταναλώνουν περισσότερη ισχύ από ολόκληρες χώρες, η ταχύτητα της ξαφνικής στροφής του δίνει μια εικόνα έλλειψης συνεκτικής στρατηγικής. Αυτό ισχύει ακόμη πιο ειδικά όσον αφορά τους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων οι οποίοι κρέμονται από κάθε λέξη του Musk και οι οποίοι επλήγησαν από την απώλεια 365 δισεκατομμύρια δολ. στην κεφαλαιοποίηση του Bitcoin μετά την απόφαση του Musk να σταματήσει την υποστήριξη πληρωμών για αυτοκίνητα Tesla με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα.

  Το να λάβει κανείς το tweet του απολύτως στα σοβαρά - πράγμα επικίνδυνο όταν έχει να κάνει κανείς με έναν χαρακτήρα τόσο ευμετάβλητων διαθέσεων όσο ο Musk - υποδηλώνει ότι οι "εναλλακτικές" ενεργειακές "αλήθειες" που διακινούν οι Bitcoiners δεν κερδίζουν σε θελκτικότητα.

  Η φθηνή και άφθονη ενέργεια είναι απαραίτητη για τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων, με τον άνθρακα να αντιπροσωπεύει περίπου το 38% στο ενεργειακό μείγμα εξόρυξης, σύμφωνα με το Cambridge Center for Alternative Finance. Οι εκτιμήσεις περί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από το δίκτυο του Bitcoin ποικίλλουν πολύ, ωστόσο κυμαίνονταν από 20-80 τεραβατώρες το 2019 σε περισσότερες από 100 το 2021.

  Παρά τις προσπάθειες των διάσημων υποστηρικτών του κρυπτονομίσματος, όπως ο Dorsey και η Wood, να προωθήσουν αφηγήσεις σχετικά με την "ανανεώσιμη εξόρυξη", το πλήθος των αφιονισμένων οπαδών των κρυπτονομισμάτων δεν έφτασε ποτέ ούτε καν κοντά στην προσπάθεια επίλυσης των ενεργειακών ζητημάτων που συνδέονται με την εξόρυξη.

  Μέσο αποταμίευσης και όχι αγορών

  Η κίνηση του Musk μπορεί επίσης να καταδεικνύει ότι τα αυτοκίνητα Teslas δεν "φεύγουν" από τα ράφια σαν ζεστό ψωμί ως αποτέλεσμα της αποδοχής πληρωμής με Bitcoin.

  Μια άλλη άβολη αλήθεια για το Bitcoin είναι ότι οι τεράστιες μεταβολές στην τιμή του και η τεχνητά περιορισμένη προσφορά του το καθιστούν πολύ καλύτερο ως εργαλείο για κερδοσκοπικές αποταμιεύσεις παρά για την αγορά πραγμάτων - κάτι που μπορεί να αποτελεί "καμπανάκι" για τις φορολογικές αρχές ανά τον κόσμο.

  Στα τέλη Μαρτίου, εκπρόσωπος της Tesla ανέφερε στο CoinDesk ότι δεν ήταν σαφές εάν υπήρχαν έστω και κάποιες πληρωμές για αγορά αυτοκινήτων με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Η εταιρεία αποκάλυψε αργότερα ότι είχε προσποριστεί έσοδα 101 εκατομμυρίων δολ. από την πώληση περίπου 10% του χαρτοφυλακίου που διατηρούσε σε Bitcoin.

  Η στροφή της Tesla σχετικά με το Bitcoin ακολουθεί μια γενική επενδυτική αποστασιοποίηση από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, όπως δείχνει η πορεία της μετοχής της

  Η στροφή 180 μοιρών της Tesla υποδηλώνει επίσης ότι η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την υποστήριξη της εταιρείας στο Bitcoin μπορεί να μην άξιζε τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες που γεννήθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι όλο και περισσότερο δίνουν προσοχή σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, καθώς και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. "Μπορούν οι επενδυτές αειφορίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόκτησης μεριδίων σε εταιρείες οι οποίες έχουν σχέση με κρυπτονομίσματα;", αναρωτιόταν ο οικονομολόγος της UBS Paul Donovan τον Φεβρουάριο. Ο Musk έκανε πλέον την απάντηση λίγο πιο εύκολη, ακόμα κι αν σημείωσε ότι η Tesla θα διατηρήσει το δικό της χαρτοφυλάκιο σε Bitcoin.

  Ευρύτερες μετατοπίσεις

  Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει εν μέσω μιας ευρύτερης "στροφής" στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και αποθαρρύνουν υπεραισιόδοξες και υπερφιλόδοξες επενδύσεις. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί την τρέχουσα εβδομάδα. Οι μετοχές της ARK της Wood και της Tesla έχουν δει απότομη πτώση. Το Bitcoin εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα 50.000 δολ., ωστόσο, μετά από πτώση 8% σε τρεις ημέρες, δεν μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί  κάποιου είδους ασυναγώνιστη αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

  Ο Musk άφησε αρκετή "βενζίνη στο ρεζερβουάρ" προκειμένου να αποφύγει να αφήσει εντελώς "στα κρύα του λουτρού" τους κρυπτονομισματικούς "μαθητές" του. Αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων τα οποία είναι λιγότερο ενεργειακά "σπάταλα" από το Bitcoin, αντισταθμίζει τα στοιχήματά του για το μέλλον του χρήματος - και διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει να "τρολάρει" το Διαδίκτυο.

  Την Τρίτη ρώτησε τους οπαδούς του εάν η Tesla θα πρέπει να αρχίσει να δέχεται ως μέσο πληρωμής το σατιρικό Dogecoin, λίγες μόλις ημέρες αφότου το είχε χαρακτηρίσει "απάτη" στην εκπομπή Saturday Night Live. Το Ethereum, εν τω μεταξύ, στοχεύει να απομακρυνθεί από το μοντέλο εξόρυξης το οποίο βασίζεται σε υπολογιστική "εργασία" προς ένα νέο το οποίο να τροφοδοτείται από ήδη υπάρχοντα "μερίδια" σε κρυπτονομίσματα. Εναλλακτικά μοντέλα υφίστανται ήδη.

  Ωστόσο, όσο περισσότερο ο Musk κάνει συνεχείς στροφές σε ζητήματα πληρωμών και ασχολείται με memes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κωμικές εμφανίσεις στην τηλεόραση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να εντοπίσει κανείς πού τελειώνει το μέλλον του χρήματος και πού αρχίζει η "απάτη". Αυτό, δηλαδή, που είναι ακριβώς και το πραγματικό ζήτημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ