Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 00:18

  Γιατί δεν αυξάνονται αρκετά οι θέσεις εργασίας - Ο ρόλος των επιδομάτων

  Γιατί δεν αυξάνονται αρκετά οι θέσεις εργασίας - Ο ρόλος των επιδομάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Burgess

  Όταν τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ κυκλοφόρησαν την Παρασκευή το απόγευμα, ήταν τόσο σοκαριστικά που δύσκολα γίνονταν πιστευτά. Κάτι θα έπρεπε να έχει υπολογιστεί λάθος. Η αμερικανική οικονομία δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μόνον 266.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, όταν η μέση πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών ήταν για 1 εκατομμύριο νέες θέσεις.

  Το μέγεθος της απόκλισης από τις προβλέψεις ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι συνήθως. Η πιθανότητα να συνέβαινε κάτι τέτοιο ήταν της τάξης του 0,1%.

  Καταστροφή ή μήπως όχι;

  Πρόκειται σίγουρα για μια καταστροφή επικών διαστάσεων, σωστά; Λάθος. Το μόνο το οποίο έδειξε η έκθεση είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και οι αναλυτές δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τα παλιά μοντέλα στη νέα τάξη πραγμάτων.

  Ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη αποστολή να προσπαθήσει να προβλέψει κανείς το πώς η οικονομία θα ανταποκρινόταν σε τρισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικής στήριξης, μαζί με τρισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία αιμοδοτείται το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής πανδημίας. Αυτό το σενάριο δεν υφίσταται στα εγχειρίδια.

  Επιβράδυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

  Έτσι, για να ξεπεράσει κανείς τον "θόρυβο" και να κρίνει με καθαρό βλέμμα, είναι καλύτερο να ξεκινήσει από την "κορυφή" του παγόβουνου και να κινηθεί στη συνέχεια προς τα κάτω.

  Οι 266.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Απρίλιο θα ήταν ισχυρό αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Το μέσο μηνιαίο κέρδος σε θέσεις εργασίας ήταν 196.000 στα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία και 188.000 τα προηγούμενα 10 χρόνια. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, οι οποίες, ευρισκόμενες στις 35, αντιστοιχούν στο προηγούμενο υψηλό το οποίο ετέθη τον Ιανουάριο.

  gdg
  Όσοι απασχολούνται, εργαζόνται περισσότερες ώρες από οποτεδήποτε άλλοτε

  Το πρόβλημα δεν είναι μια έλλειψη διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε υψηλό δύο ετών, στα 7,37 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο. Η επόμενη σχετική έκθεση αναμένεται την Τρίτη και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα δείξει 7,5 εκατομμύρια ανοικτές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν τα 3,69 εκατομμύρια την Πέμπτη, υπερδιπλασιασμένες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Τι ακριβώς συμβαίνει;

  φδγδγδ
  Οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερες "ανοικτές" θέσεις εργασίας σε σχέση με οποτεδήποτε την τελευταία διετία

  Τέσσερις παράμετροι

  Τέσσερις παράγοντες παίζουν τον ρόλο τους εδώ. Ο πρώτος είναι ότι πολλοί από τους πρώην απασχολούμενους μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να επιστρέψουν στις τάξεις του εργατικού δυναμικού έως ότου ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και ακόμη είμαστε μακριά από αυτό το σημείο.

  Ο Anthony Fauci, ο κορυφαίος αξιωματούχος σχετικά με την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός ενός 70% έως 85% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα επέτρεπε την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν λάβει έως τώρα τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, μια δημοσκόπηση για τους Washington Post - ABC δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που παραμένουν μη εμβολιασμένοι δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν καμία δόση εμβολίου.

  δφγδγδ
  Τα ποσοστά των εμβολιασμένων αυξάνονται, απέχουν όμως πολύ από το σημείο που θα επιτρέψει στην οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα

  Ο δεύτερος είναι ότι πολλοί από τους πρώην απασχολούμενους μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά, αλλά δεν μπορούν επειδή οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι κλειστές και πολλά σχολεία δεν επιτρέπουν στους μαθητές να παρευρίσκονται με πλήρες ωράριο στις δομές εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει αναγκαστικά να μένουν στο σπίτι. Περίπου 165.000 γυναίκες 20 ετών και άνω αποχώρησαν πλήρως από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει με άλλα λόγια ότι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία.

  Ο τρίτος παράγοντας είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το Bloomberg News αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία, 2,7 εκατομμύρια Αμερικανοί στην ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω σκέφτονται να αποχωρήσουν από το εργατικό δυναμικό χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχαν φανταστεί ή υπολογίσει, λόγω της πανδημίας.

  Ο τέταρτος παράγοντας είναι ο πλέον αμφιλεγόμενος, δηλαδή η ιδέα ότι οι κρατικές παροχές ανεργίας είναι υπερβολικά γενναιόδωρες. Πολλοί πρώην απασχολούμενοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρήματα από το κράτος παρά να επιλέξουν μια δουλειά που πληρώνει λιγότερα από αυτά που μπορούν να προσπορίζονται μένοντας στο σπίτι. Για παράδειγμα, γιατί μια υπάλληλος εστιατορίου, η οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής της από φιλοδωρήματα πελατών, να επιστρέψει σε ένα κατάστημα στο οποίο η πελατεία είναι περιορισμένη;

  Μειώστε τα επιδόματα

  Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας, ζητώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τερματίσει το εβδομαδιαίο συμπληρωματικό επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολ. Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι αυτή η πληρωμή έχει ως αποτέλεσμα περίπου ένας στους τέσσερις παραλήπτες να λαμβάνει μένοντας στο σπίτι περισσότερα χρήματα από ό,τι κέρδιζε ως εργαζόμενος.

  γφδγδ
  Οι αποδοχές ανά ώρα έχουν επιστρέψει πλήρως στην προ πανδημίας εποχή


  Είναι σαφές ότι η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει πρόβλημα προσφοράς και όχι ζήτησης. Οι εργοδότες επιθυμούν να προσλάβουν, ωστόσο υπάρχουν λίγα άτομα διαθέσιμα. Το Bloomberg News ανέφερε ότι η Μοντάνα προσπαθεί να δελεάσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις τάξεις του εργατικού δυναμικού με μια πληρωμή 1.200 δολ. εάν σταματήσουν να συλλέγουν επιδόματα ανεργίας και αποφασίσουν να εργαστούν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Η Νότια Καρολίνα σχεδιάζει να τερματίσει όλα τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά προγράμματα ανακούφισης ανέργων που θεσμοθετήθηκαν την περίοδο της πανδημίας στα τέλη Ιουνίου.

  Δεν έχει νόημα να αναζητεί κανείς "αποδιοπομπαίο τράγο" για την αργή ανάκαμψη του αριθμού των θέσεων εργασίας, είτε πρόκειται για τους πολλούς άνεργους που νιώθουν άνετα να παραμένουν στους καναπέδες τους είτε για τους εργοδότες που είναι υπερβολικά "σφιχτοί".

  Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν με τον καιρό. Τα επιδόματα ανεργίας τελικώς θα εξαντλήσουν τη δυναμική τους και θα περικοπούν, οι εργοδότες θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αποζημιώνουν καλύτερα τους εργαζόμενούς τους εάν θέλουν να προσελκύσουν ταλέντα και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα εμβολιαστεί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν πλήρως.

  Κανένα από παραπάνω δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά όλα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνουν - απλώς πιο αργά και σταδιακά απ' όσο ανέμεναν ως τώρα οι οικονομολόγοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ