Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 00:05

  Έλυσε η Bacardi το παγκόσμιο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικές φιάλες;

  Έλυσε η Bacardi το παγκόσμιο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικές φιάλες;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Adam Minter

  Πριν από μερικά χρόνια, υπάλληλοι της Bacardi οι οποίοι σκέφτονταν προνοητικά συνειδητοποίησαν ότι αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα. Οι καταναλωτές είχαν αρχίσει να κουράζονται ολοένα και περισσότερο με τα πλαστικά που έχουν ως βάση τους το πετρέλαιο, τα οποία συμβάλλουν στη ρύπανση των ωκεανών και στην κλιματική αλλαγή.

  Αυτό ακριβώς το υλικό, ωστόσο, χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να εμφιαλώνει τα 80 εκατομμύρια μπουκάλια οινοπνευματωδών τα οποία πωλούσε σε ετήσια βάση. Τότε αναρωτήθηκαν εάν θα μπορούσαν να παράγουν μπουκάλια από κάτι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον - και για το brand τους.

  Η βιοπλαστική απάντηση και οι δυσκολίες

  Πλέον έχουν μια απάντηση. Το 2023, η Bacardi θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μπουκάλια φτιαγμένα από ένα αξιοσημείωτο νέο βιοπλαστικό, το οποίο ονομάζεται Nodax PHA. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μπουκάλια, τα νέα θα  μπορούν να βιοαποικοδομούνται σε σωρούς κομποστοποίησης, ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής, ακόμη και στον ωκεανό.

  Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα καινοτομίας. Δυστυχώς, δεν είναι η "μαγική λύση" για την οποία κάνει λόγο η εταιρεία. Στην πραγματικότητα, το νέο αυτό project δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να λυθεί η παγκόσμια κρίση γύρω από το πλαστικό.

  H Bacardi άρχισε να σκέφτεται σοβαρά το ζήτημα στα μέσα της δεκαετίας του 2010, καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη άρχισε να επικεντρώνεται στο πρόβλημα των πλαστικών στους ωκεανούς.

  Τα μπουκάλια του τύπου εκείνων των ποτών της Bacardi μπορούν πραγματικά να ανακυκλώνονται σε πολύ υψηλό βαθμό - στη Νορβηγία ανακυκλώνεται ήδη το 97%. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγα μέρη ανά τον κόσμο μπορούν να επιτύχουν ποσοστά ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών σκανδιναβικού επιπέδου.

  Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 27%, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων απορριμμάτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

  Ως λύση, η Bacardi ξεκίνησε συνεργασία με την Danimer Scientific, εταιρεία ανάπυξης του υλικού Nodax PHA, για να δημιουργήσει ένα νέο είδος φιάλης το οποίο θα μπορούσε (θεωρητικά) να "αυτοκαταστρέφεται". Το αποτέλεσμα ήταν εκείνο που η Bacardi αποκαλεί "το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μπουκάλι αλκοολούχων ποτών στον κόσμο".

  Ένα απορριπτόμενο μπουκάλι από πλαστικό με βάση το πετρέλαιο μπορεί να χρειαστεί έως και 400 χρόνια για να βιοαποικοδομηθεί. Ένα μπουκάλι κατασκευασμένο από Nodax PHA θα αποσυντεθεί μέσα σε μόλις 18 μήνες - αρκεί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει μικροβιακή δραστηριότητα, όπως ένας κάδος κομποστοποίησης, ένας χώρος υγειονομικής ταφής ή ένα περιβάλλον νερού.

  Κι εκεί ακριβώς είναι που η φαινομενικά κομψή λύση αντιμετωπίζει προβλήματα. Από το 2017, μόνο περί τα 5 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ είχαν πρόσβαση σε μηχανισμούς κομποστοποίησης, για λόγους που περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος κατασκευής των απαιτούμενων εγκαταστάσεων και την απροθυμία πολλών Αμερικανών να κομποστοποιούν απορρίματα.

  Η Bridget Croke, διευθύνων σύμβουλος της Closed Loop Partners, εταιρείας επενδύσεων που επικεντρώνεται σε έργα αειφορίας, εκτιμά ότι ένα πανεθνικό σύστημα κομποστοποίησης θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ σε "πέντε έως 10 χρόνια, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν". Δυστυχώς, αυτό το "κατ’ ευχήν" περιλαμβάνει μια (εξαιρετικά απίθανη) απαγόρευση της απόρριψης τροφίμων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

  Το πρόβλημα στην ανακύκλωση

  Εάν δεν λιπασματοποιούνται, πολλά από αυτά τα βιοαποικοδομήσιμα μπουκάλια θα καταλήγουν σε κάδους ανακύκλωσης. Αυτό αποτελεί επίσης πρόβλημα. Οι διάφοροι τύποι πλαστικών αντιδρούν διαφορετικά κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης (για παράδειγμα, ενδέχεται να λιώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες).

  Εάν δύο διαφορετικοί τύποι - π.χ. εκείνα από Nodax PHA και τα παραδοσιακά μπουκάλια με βάση τα πετροχημικά - αναμειγνύονται μαζί, το παράγωγο θα είναι ένας πολτός περιορισμένης οικονομικής και μηχανικής αξίας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθαρή μείωση του ποσοστού ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών.

  Μια καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι ο κάδος απορριμμάτων, ωστόσο λίγοι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση σε χώρους υγειονομικής ταφής με εξοπλισμό που να διασφαλίζει την βιοδιάσπαση των βιοπλαστικών. Η τελευταία επιλογή που απομένει είναι να πετά κανείς τα μπουκάλια στο περιβάλλον - ας πούμε, στον ωκεανό. Αυτό δεν αποτελεί σοβαρή επιλογή, ακόμη και αν τα μπουκάλια τελικά αποσυντεθούν. "Δεν νομίζω ότι θέλουμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πράγματα για να τα κάνουμε σκουπίδια", αναφέρει η Croke.

  Η ανάγκη για επενδύσεις σε project αειφορίας

  H Bacardi γνωρίζει ότι δεν μπορεί να λύσει μόνη της την κρίση των πλαστικών. Θέλει να προσφέρει το νέο της μπουκάλι στους ανταγωνιστές της σε μορφή "ανοιχτού κώδικα", με την ελπίδα αυτό να γίνει ένα ευρέως αποδεκτό πρότυπο.

  Σχεδιάζει επίσης να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές σχετικά με τις κατάλληλες μεθόδους απόρριψής του. Και τα δύο βήματα λογικά θα βοηθήσουν. Σε τελική ανάλυση, ωστόσο, εάν δεν υπάρξει κατάλληλη υποδομή για τη διαχείριση αυτών των νέων μπουκαλιών, θα μπορούσαν απλώς να δημιουργήσουν νέες ροές απορριμμάτων.

  Αυτό το γεγονός πρέπει να προκαλέσει σοβαρούς και καινοτόμους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης. Εάν brands όπως η Bacardi θέλουν να μειώσουν τέτοιoυ τύπου απόβλητα, θα πρέπει να βοηθήσουν στη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων για τη διαχείρισή τους.

  Τον περασμένο μήνα, η Closed Loop Partners ανακοίνωσε χορήγηση δανείου 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Broken Arrow της Οκλαχόμα, για την απόκτηση οχημάτων συλλογής ανακύκλωσης και άλλου εξοπλισμού ο οποίος θα βοηθήσει στο να κρατηθούν πολύτιμα πλαστικα μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής.

  Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εμπορικές ομάδες και τοπικές κυβερνήσεις που αποσκοπεί στην ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης σε επίπεδο κοινότητας.

  Τέτοιες συνεργασίες δεν θα παράγουν πολλά πρωτοσέλιδα ή εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να θέσουμε τις βάσεις για ένα μέλλον που να παράγει πολύ λιγότερα πλαστικά απορρίμματα.

  Για την Bacardi και άλλους παραγωγούς πλαστικών φιαλών, αυτό θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα άξιζε να το πανηγυρίσουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ