Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2020 00:02

  Εξαγορά Tiffany από LVMH: Τόση φασαρία για να γλιτώσει ο Arnault 500 εκατομμύρια δολάρια;

  Εξαγορά Tiffany από LVMH: Τόση φασαρία για να γλιτώσει ο Arnault 500 εκατομμύρια δολάρια;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Lionel Laurent

  Οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα θα "ξεροκαταπίναμε" στη σκέψη να δαπανήσουμε αρκετές χιλιάδες δολάρια για ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

  Φαίνεται ακόμη πιο ακραίο, ωστόσο, να βλέπει κανείς τον Bernard Arnault - τον πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο - να προσπαθεί να διαπραγματευτεί εκ νέου την εξαγορά της Tiffany & Co. ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πετύχει τελικά μια μείωση τιμής που διαμορφώνεται περί το 2,6% σε σχέση με την αρχική συμφωνία.

  Ίσως όμως αυτός είναι ο λόγος που είναι δισεκατομμυριούχος.

  Οι δισεκατομμυριούχοι μισούν τα "παραφουσκωμένα" τιμήματα

  Μετά από μήνες νομικής διαμάχης γύρω από τις προσπάθειες του Arnault να αποσυρθεί από τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε σε προ-πανδημικούς καιρούς ευημερίας, ο όμιλος του δισεκατομμυριούχου, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE φέρεται να πλησιάζει σε μια συμφωνία με την Tiffany.

  Σύμφωνα με το Bloomberg News, το διοικητικό συμβούλιο της Tiffany φέρεται να έχει εγκρίνει μια τιμή 131,50 δολ. ανά μετοχή, ελάχιστα χαμηλότερη από την αρχική των 135 δολ. ή μια εξοικονόμηση περίπου 425 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.

  Ένα τέτοιο μέγεθος μοιάζει με σφάλμα στρογγυλοποίησης αν το συγκρίνει κανείς με την περιουσία των 90,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Arnault και την κεφαλαιοποίηση των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων της LVMH.

  Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί βάσιμα εάν αυτή η μείωση στην τιμή, εάν εγκριθεί, άξιζε τον κόπο. Η εκστρατεία του Arnault εναντίον της Tiffany περιελάμβανε την εμπλοκή του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron στη "μάχη", καθώς και τον ισχυρισμό ότι η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να καθυστερήσει η συναλλαγή.

  Η υποστηρικτική επιστολή για όλα τα παραπάνω δεν κατάφερε να πείσει, όπως και η ιδέα ότι η Tiffany είχε τόσο άσχημα αποτελέσματα που να δικαιολογούν τις "δεύτερες σκέψεις του αγοραστή", ακόμη και αν η ύφεση που προκαλείται από την πανδημία αναμένεται να πλήξει τα έσοδα της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας κατά περίπου 35% για το 2020.

  Ωστόσο, είναι πιθανό, εάν τελικώς επιτευχθεί συμφωνία εντός αυτού του εύρους, ο Arnault να επαίρεται για την απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου - "τροπαίου" σε μειωμένη τιμή.

  Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται για κάποιον με περισσότερα από εννέα μηδενικά δίπλα στο όνομά του, εάν υπάρχει κάτι που μισεί ένας δισεκατομμυριούχος είναι να πληρώνει "παραφουσκωμένα" τιμήματα.

  Η επιχειρηματική λογική της εξαγοράς

  Η επιχειρηματική λογική πίσω από την εξαγορά της Tiffany εκ μέρους της LVMH είναι προφανής: το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των δύο εταιρειών σε κοσμήματα πολυτελείας θα κινείται άνω του 17%, θα υπήρχε μικρή επικάλυψη με τo brand Bulgari της LVMH και τα μεγάλα καταστήματα της Tiffany στην Ασία φαίνονται πολύ καλά πλασαρισμένα για έναν μετά-πανδημικό κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

  Εναλλακτικοί στόχοι όπως η Cie Financiere Richemont SA φαινόταν πιο περίπλοκοι από άποψη αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον όμιλο Jefferies - και το να αφήσει κανείς την Tiffany να καταλήξει σε άλλον αγοραστή θα αποτελούσε χαμένη ευκαιρία.

  Η υπόθεση ωστόσο υπερβαίνει τη λογική μιας απλής επιχειρηματικής κίνηση. Η απόκτηση του συγκεκριμένου εμβληματικού ομίλου του κλάδου των κοσμημάτων θα αναβάθμιζε τον Arnault σε άλλη "πίστα" ως δισεκατομμυριούχο του κλάδου των ειδών πολυτελείας.

  Η Tiffany είναι ένα πραγματικά μοναδικό brand, όπου η συσκευασία του κουτιού "1837 Blue" έχει κατά μία έννοια μεγαλύτερη σημασία από το τι έχει το τελευταίο μέσα. Η απόκτησή της απονέμει πραγματικά ένα στάτους "αστεριού" στον κάτοχό της: οι αναζητήσεις στο Google στις ΗΠΑ για τη φράση "Bernard Arnault" έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών πέρυσι.

  Το ειδύλλιο με τον Τραμπ και το τελικό "τρόπαιο"

  Η εξαγορά βοήθησε τον Arnault να δημιουργήσει ένα "ειδύλλιο" με τον Donald Trump, μέρος μιας "επίθεσης γοητείας" που είδε την εταιρεία του να μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην αμερικανική όχθη του Ατλαντικού.

  Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ακόμη και 131,50 δολ. ανά μετοχή είναι τίμημα υπερβολικά υψηλό για την αγορά της Tiffany. Η συνάδελφός μου στο Bloomberg Opinion Andrea Felsted ανέφερε πρόσφατα ότι μια αναθεωρημένη τιμή από 105 έως 120 δολ. ανά μετοχή θα φάνταζε πιο λογική.

  Ωστόσο το να έφτανε η τιμή εκεί μέσω διαπραγματεύσεων θα απαιτούσε τη δημιουργία πολύ χειρότερου κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Οι πιθανότητες σε μια νομική διαμάχη στο Delaware, όπου η Tiffany υπέβαλε την αγωγή αξιώσεών της εναντίον της LVMH, λογικά έκλιναν προς την αμερικανική εταιρεία.

  Όσο, δε, περισσότερο τραβά σε χρόνο μια δικαστική μάχη, τόσο πιο δαπανηρή αποδεικνύεται για όλους.

  Υπάρχουν περίοδοι - "δίκοπα μαχαίρια" για δισεκατομμυριούχους όπως ο Arnault, για τους οποίους μια πανδημία μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στο μαλακό υπογάστριο, αλλά ταυτόχρονα και μια "μακάβρια" ευκαιρία να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικές τιμές.

  Η πληρωμή 15,5 και όχι 16 δισ. δολ. για την Tiffany δεν αποτελεί επ' ουδενί κάποιο τρομερά επιτυχημένο "παζάρι", ωστόσο στον μικροσκοπικό κόσμο των πάμπλουτων "κροίσων", αποτελεί δικαιολογία για να νιώθει κανείς ακόμη καλύτερα για το τελευταίο "τρόπαιο" το οποίο κατέκτησε.

  Για τους υπόλοιπους από εμάς, μάλλον δεν πρόκειται για ένα στυλ διαπραγμάτευσης το οποίο έχουμε τα "κυβικά" να μιμηθούμε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ