Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Αυγ-2020 00:05

  Η εξαγορά των 5 δισ. δολ. που η αγορά θα λατρέψει

  Η εξαγορά των 5 δισ. δολ. που η αγορά θα λατρέψει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Chris Hughes

  Πρόκειται για ένα μη συνηθισμένο deal. Εταιρεία - πλειοδότης από το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε την "δημοπρασία" για μια επιχείρηση του τεχνολογικού κλάδου αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πληρώνοντας ένα αρκετά ακριβό τίμημα και ζητώντας από τους μετόχους της να παράσχουν το ένα τρίτο της αγοραίας αξίας της σε μετρητά προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

  Αυτά ωστόσο συγχωρούνται σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο στόχος της πολιτικής συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι να "αγοράζει" κανείς ανάπτυξη και μεγέθυνση, γεγονός που αποτελεί φυσικά καλά νέα για τους πωλητές, συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού ομίλου SoftBank.

  Φιλόδοξο στοίχημα

  Οι περιστάσεις "συνωμότησαν" για να καταστήσουν διαθέσιμη προς εξαγορά την Osisoft, πάροχο λογισμικού για βιομηχανικές εφαρμογές. Η SoftBank, με μερίδιο 45% στην εταιρεία, "ξεκαθαρίζει" το χαρτοφυλάκιό της και συγκεντρώνει μετρητά προκειμένου να μειώσει τη μόχλευση.

  Ο μέτοχος της πλειοψηφίας και ιδρυτής της εταιρείας, J. Patrick Kennedy, ήταν εξάλλου σαφέστατα ανοιχτός σε μια συναλλαγή η οποία εξασφαλίζει το μέλλον της εταιρείας του κάτω από τις "φτερούγες" μιας πολύ ισχυρότερης μητρικής.

  Ο πλειοδότης όμιλος Aveva, την ίδια στιγμή, επιθυμούσε τη συμφωνία διακαώς. Το deal αποτιμά την Osisoft 33 φορές μεγαλύτερα των λειτουργικών της κερδών. Τα έσοδα της Osisoft αυξάνονται κατά περίπου 10% ετησίως και τα λειτουργικά περιθώρια έχουν αυξηθεί από 21% το 2016 σε 31% σήμερα.

  Ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζεται και τα περιθώρια επεκτείνονται περαιτέρω, το να δημιουργήσει αποδόσεις σημαντικά μεγαλύτερες του 5% επί της τιμής εξαγοράς μοιάζει με πρόκληση, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

  Τούτου λεχθέντος, οι φιλοδοξίες της Aveva για αύξηση του τζίρου της Osisoft θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση των αποδόσεων της επένδυσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για την εξοικονόμηση φόρων η οποία θα προκύψει από τη λογιστική αποτύπωση της εξαγοράς.

  Η Aveva εισήλθε στο πεδίο της διεκδίκησης οπλισμένη με μια ισχυρή τιμή μετοχής, χρησιμοποιώντας την μάλιστα ως "νόμισμα" εξαγοράς. Ο Kennedy θα λάβει μέρος της πληρωμής του σε μετοχές της Aveva.

  Eξακολουθούν ωστόσο να χρειάζονται άλλα 4,4 δισ. δολ. σε μετρητά. Από αυτά, το 80% θα προέλθει από προσφορά δικαιωμάτων (rights offering) στους μετόχους, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί με έκδοση χρέους, το οποίο θα οδηγήσει τα καθαρά χρεωστικά βάρη έως και στο διπλάσιο των ετήσιων EBITDA της Aveva.

  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη κίνηση για μια εταιρεία η οποία ιστορικά διατηρούσε υψηλά διαθέσιμα σε καθαρά μετρητά και της οποίας η κεφαλαιοποίηση είναι μόλις 7,4 δισ. βρετανικές λίρες (9,7 δισ. δολ.).

  Η στήριξη - κλειδί του μεγαλομετόχου

  Η υποστήριξη της Schneider Electric, του γαλλικού βιομηχανικού ομίλου των 61 δισ. ευρώ (72 δισ. δολ.), ο οποίος κατέχει το 60% της Aveva, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη.

  Δεν είναι σαφές εάν η Aveva θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια τέτοια τεράστια αύξηση ιδίων κεφαλαίων εάν η ιδιοκτησία της ήταν διεσπαρμένη μεταξύ πολυάριθμων θεσμικών επενδυτών. Μια μικρότερη αύξηση κεφαλαίου και μια αναλογικά μεγαλύτερη έκδοση χρέους πιθανόν να αποτελούσε μια εναλλακτική. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η θερμή αντίδραση την οποία συνάντησε η συμφωνία ενδεχομένως δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης.

  Αντιπαραβάλλετε την αντίδραση αυτή με εκείνη που επιφυλάχθηκε στη συμφωνία του ομίλου Siemens Healthineers για εξαγορά έναντι 16 δισ. δολ. του αμερικανικού ομίλου του κλάδου των ακτινοθεραπειών Varian Medical Systems. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την επιχείρηση της Varian είναι μάλλον "θολές" και η μητρική εταιρεία της Healthineers, Siemens, δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια προσφορά δικαιωμάτων για τη συμφωνία.

  Αντ' αυτού, παρέχει στη θυγατρική της ένα κολοσσιαίο δάνειο - γέφυρα. Η τεράστια απαίτηση για ίδια κεφάλαια φαίνεται να επηρεάζει την τιμή της μετοχής της Healthineers.

  Η υποστήριξη εκ μέρους ενός μεγαλομετόχου βοήθησε σαφώς στην περίπτωση της Aveva. Μπορεί ωστόσο να μην ήταν και απολύτως απαραίτητη.

  Το σίγουρο είναι ότι η κίνησή της θα δώσει νέα "φτερά" στους CEO που βρίσκονται σε "σαφάρι" μεγέθυνσης των δραστηριοτήτων των ομίλων τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ