Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 00:05

  Οι επιστήμονες συμβουλεύουν, αλλά οι πολιτικοί πρέπει να έχουν τα ηνία σχετικά με την άρση του lockdown

  Οι επιστήμονες συμβουλεύουν, αλλά οι πολιτικοί πρέπει να έχουν τα ηνία σχετικά με την άρση του lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mervyn King*

  Η βρετανική κυβέρνηση έστειλε πρόσφατα μια επιστολή σε κάθε νοικοκυριό ανά το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία ανέφερε ότι θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσει τον κορονοϊό "σύμφωνα με τις επιστημονικές και ιατρικές συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούμε".

  Ταυτόχρονα, πολλοί οργανισμοί - εμπορικοί, εθνικοί και διεθνείς - δημοσίευσαν προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο η επιστήμη, και ειδικά τα μοντέλα, δεν μπορούν να μας ορίσουν επακριβώς τι πρέπει να κάνουμε.

  Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μοντέλα "μαύρου κουτιού", των οποίων οι βασικές παραδοχές δεν διατυπώνονται ρητά ούτε συζητούνται διεξοδικά, καταλήγουμε πολύ συχνά σε μια άσκηση "ψευδούς ποσοτικοποίησης", μια συνήθη αποτυχία σε επίπεδο πολιτικής την οποία ο John Kay και εγώ περιγράφουμε στο νέο μας βιβλίο, "Radical Uncertainty".

  Στο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κρίση του κορονοϊού, υπάρχουν δύο λόγοι για επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής πριν καταλήξουμε στην πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής.

  Η γενικευμένη αβεβαιότητα

  Πρώτον, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε στέρεα και αποδεδειγμένα συμπεράσματα - και το πώς θα ληφθούν υπ’ όψη αυτές οι αβέβαιες προβλέψεις είναι ζήτημα κρίσης και εκτίμησης.

  Δεύτερον, το κόστος της διακοπής λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι απλώς θέμα απωλειών μισθών και ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη ζημία που προκαλούν οι περιορισμοί στην υγεία και την ευημερία των δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται.

  Το να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι αβεβαιότητας σχετικά με το κορονοϊό δεν σημαίνει ένα πνεύμα επίκρισης έναντι της επιστήμης. Αν και ο γενετικός κώδικας του ιού είναι γνωστός από τα μέσα Ιανουαρίου, το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, επειδή οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πόση είναι η πραγματική διασπορά της λοίμωξης στον πληθυσμό. Η επίδραση την οποία θα έχει η χαλάρωση του shutdown στον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού είναι επίσης ασαφής.

  Τα επιδημιολογικά μοντέλα είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην περιγραφή του γενικού σχήματος μιας επιδημίας. Δεν μπορούν ωστόσο να παρέχουν ακριβή περιγραφή χωρίς ακριβείς πληροφορίες σχετικά με βασικές παραμέτρους. Και μερικές από τις πλέον σημαντικές παραμέτρους αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι αμετάβλητους επιστημονικούς "νόμους".

  Τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα χρονολογούνται από την εποχή της εργασίας του Daniel Bernoulli, το 1766, για την ευλογιά στην Αγγλία. Η σύγχρονη δομή τέτοιων μοντέλων καθορίστηκε από δύο Σκωτσέζους επιστήμονες, τον William Kermack και τον Anderson McKendrick, σε μια σειρά εργασιών που δημοσίευσαν μεταξύ του 1927 και του 1933, ενώ η δυναμική μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών βρήκε την κορύφωσή της στο βιβλίο του 1991 των Roy Anderson του Imperial College και Bob Μay του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης - και οι δύο υπήρξαν επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης.

  Βρετανοί επιστήμονες έχουν διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των επιδημιών, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει πρόσβαση στα καλύτερα μυαλά του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

  Αυτό, ωστόσο, δεν εξαλείφει την αναπόφευκτη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της επιδημίας ή σχετικά με το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς το τρέχον "κλείσιμο" της οικονομίας.

  Η πραγματική χρησιμότητα των μαθηματικών μοντέλων

  Εκεί όπου τα μοντέλα είναι πραγματικά χρήσιμα είναι η καθοδήγηση των ερευνητών στη συλλογή των σωστών πληροφοριών - όπως τα τεστ σε μεγάλο τυχαίο δείγμα του πληθυσμού για να προσδιοριστεί η πιθανή εξάπλωση της νόσου και ως εκ τούτου το ποσοστό θνησιμότητας που προκαλεί.

  Ο χρόνος και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής εξόδου πρέπει να βασίζεται σε μια εκτίμηση του οικονομικού κόστους - συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου κόστους σε επίπεδο υγείας - της διατήρησης του τρέχοντος shutdown, καθώς και του άμεσου αντίκτυπου της επιδημίας. Οι οικονομικές προβλέψεις είναι πιο επιτυχημένες όταν δεν συμβαίνει τίποτα και το μέλλον μοιάζει περίπου όπως το παρελθόν. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι αυτό θα ήταν μια σωστή προσέγγιση στη σημερινή συγκυρία.

  Οι επίσημοι στατιστικολόγοι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές που πληρώνονται για τα αγαθά, όταν τα καταστήματα είναι κλειστά.

  Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις σχετικά με το πιθανό μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2020 και με την πιθανή ανάκαμψή της το 2021, διότι πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των ανθρώπων σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση.

  Ακόμα κι αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν, πόσοι άνθρωποι θα επιλέξουν να τηρήσουν την κοινωνική απόσταση προκειμένου να προστατεύσουν τη δική τους υγεία μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο; Και ποια θα είναι η επίδραση των αναπόφευκτα παρατεταμένων περιορισμών στα διεθνή ταξίδια; Χρήσιμα μοντέλα αναλύουν τα ζητήματα και βοηθούν στον εντοπισμό των κρίσιμων παραμέτρων. Τα μοντέλα "μαύρου κουτιού" αποκρύπτουν την επίδραση αυτών των στοιχείων.

  Η πολιτική πρέπει σίγουρα να λαμβάνει ενημέρωση και καθοδήγηση από την επιστήμη. Ωστόσο, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι - και πρέπει να παραμείνουν - ευθύνη των εκλεγμένων κυβερνήσεων.

  Είναι εντυπωσιακό ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι στο πεδίο των logistics.

  Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα δανεισμού για μικρές επιχειρήσεις παρέχουν τον προβλεπόμενο όγκο δανεισμού; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και να τον διανείμουμε εκεί όπου είναι αναγκαίος;

  Και, το σημαντικότερο, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βιομηχανική μας δύναμη για να διευκολύνουμε τα μαζικά τεστ για τον κορονοϊό σε μια κλίμακα που προσφέρει μια βιώσιμη στρατηγική εξόδου από το shutdown;

  Ο ρόλος των μαζικών τεστ και η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας

  Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει να πραγματοποιεί το πολύ περίπου 20.000 τεστ την ημέρα. Προκειμένου τα τεστ να μπορέσουν να προσφέρουν μια δίοδο εξόδου από την καραντίνα, αυτός ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί όχι έως τον στόχο της κυβέρνησης για 100.000 τεστ ημερησίως, αλλά στα αρκετά εκατομμύρια.

  Βεβαίως, απαιτείται μεγαλύτερη επένδυση για την ανάπτυξη εμβολίου σε μαζική κλίμακα (εάν πράγματι μπορεί να βρεθεί ένα τέτοιο εμβόλιο), βελτίωση της ταχύτητας και μείωση του κόστους των τεστ. Ωστόσο, η επίλυση των εφοδιαστικών ζητημάτων σε αυτό το επίπεδο είναι απαραίτητη.

  Κατά την αξιολόγηση του χρόνου και του τρόπου άρσης του τρέχοντος shutdown, η κυβέρνηση δεν πρέπει να μετακυλίει την ευθύνη σε επιστημονικούς και ιατρικούς συμβούλους, ανεξάρτητα από το πόσο ειδικοί και καταρτισμένοι είναι.

  Η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού είναι ένα κλασικό παράδειγμα λήψης αποφάσεων υπό συνθήκες ακραίας και δομικής αβεβαιότητας. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της Σκύλλας του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται το shutdown και της Χάρυβδης της αύξησης των λοιμώξεων, καθώς οι περιορισμοί θα αίρονται.

  Οι αποτελεσματικοί φορείς λήψης αποφάσεων ακούνε προσεκτικά τις συμβουλές, αλλά ταυτόχρονα τις εξετάζουν και τις αμφισβητούν. Πάνω απ’ όλα, κατανοούν ότι οι συμβουλές των επιστημόνων δεν μπορούν να μας λύσουν το ζήτημα του "τι πρέπει να κάνουμε".

  *Μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) από το 2003 έως το 2013

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ