Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 11:58

  Αξιοσημείωτη η προσπάθεια Μητσοτάκη να αλλάξει τη χώρα με ταχύτατους ρυθμούς

  Αξιοσημείωτη η προσπάθεια Μητσοτάκη να αλλάξει τη χώρα με ταχύτατους ρυθμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ferdinando Giugliano

  Από την κρίση του ευρώ στις αρχές της δεκαετίας, η Ελλάδα ήταν ο ασθενής της νομισματικής ένωσης.

  Η Αθήνα κατά καιρούς βρέθηκε σε κίνδυνο να βγει από την ευρωζώνη, παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης και την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Πέρυσι, η οικονομία ήταν ακόμη 24% μικρότερη από ό,τι ήταν το 2008.

  Για μεγάλο διάστημα φαινόταν ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η ευρωζώνη ήταν να στηρίζει την Ελλάδα για να αποφύγει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

  Ως εκ τούτου, είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί τώρα να αντιστρέψει την πορεία της χώρας του με ταχύτατους ρυθμούς. Εάν το πετύχει, θα αποτελέσει ένδειξη μιας κλασικής δεξιάς οικονομικής ατζέντας που φέρνει αποτελέσματα εκεί όπου η λαϊκιστική αριστερά των προκατόχων του απέτυχε.

  Πρώην σύμβουλος της McKinsey & Co Inc., ο Μητσοτάκης έχει δώσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου έναν μπλε φάκελο με τις μεταρρυθμίσεις που περιμένει να πετύχουν. Διαφορετικά θα τους απαλλάξει από τη θέση τους. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες –από την άνοδο του χρέους μέχρι την βαθιά φτώχεια- αλλά οι επενδυτές "ζεσταίνονται" για την Αθήνα. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 50% φέτος και βρίσκεται σε τροχιά για να ανακηρυχτεί το χρηματιστήριο με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

  Ο Μητσοτάκης πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Ιουλίου με ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό πρόγραμμα. Αυτό ήταν ήδη μια μικρή επανάσταση. Το 2015, η Ελλάδα επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωθυπουργό, παρά την ανέφικτη υπόσχεσή του να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Όταν ο Τσίπρας απέτυχε να φέρει αποτελέσματα –οδηγώντας σε νέα, άσκοπη ύφεση τη χώρα του- οι ψηφοφόροι τον στήριξαν ξανά. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μία χώρα που βίωσε τον λαϊκισμό, να επιλέγει την απόρριψή του.

  Ο νέος πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της Ελλάδας προσελκύοντας ξένα κεφάλαια. Το ποσοστό αποταμίευσης στη χώρα είναι χαμηλό, επομένως πρέπει να κοιτάξει προς το εξωτερικό για κεφάλαια προκειμένου να υποστηρίξει τις προσλήψεις και τις επενδύσεις. Ο Μητσοτάκης έχει βάλει όριο στις κυβερνητικές δαπάνες και έχει μειώσει την εταιρική φορολόγηση από το 28% στο 24%, ενώ επίσης μείωσε τους φόρους επί των μερισμάτων. Αυτές είναι παραδοσιακές δεξιές συνήθειες για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά επίσης μέρος του να δείξει στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά αλλάξει. Η Αθήνα θέλει ακόμη να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της να χαμηλώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά μόνο αφού αποδείξει ότι η οικονομική της στρατηγική φέρνει αποτελέσματα.

  Η κυβέρνηση προωθεί επίσης αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Θέλει να αλλάξει το περίπλοκο πτωχευτικό καθεστώς, το οποίο καθιστά πιο δύσκολο για τους πιστωτές να ανακτήσουν τα collateral. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν τα επισφαλή τους δάνεια –που τώρα ξεπερνούν το 40% των συνολικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Η Αθήνα επίσης σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει τον ΕΝΦΙΑ για να αντλήσει περισσότερα έσοδα από ακριβές κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί αγροτική γη.

  Τέτοιες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να προκαλέσουν δυσαρέσκεια μεταξύ ατόμων που αντιμετωπίζουν έξωση ή που θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους. Ωστόσο η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη των ψηφοφόρων:  Ο Μητσοτάκης πήρε την αυτοδυναμία στις εκλογές, και η στήριξη για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, παραμένει υψηλή.

  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοσία σε λαϊκιστικές εκφράσεις. Μιλάει για ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2021, κάτι που ακόμη και ορισμένοι εκ των συνεργατών του θεωρούν πως είναι άκρως αισιόδοξο. Επίσης έθεσε στόχο προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων 100 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια.

  Είναι αλήθεια πως ορισμένα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του 30% του ΔΑΑ, προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το project του Ελληνικού, ένα σαρωτικό πρόγραμμα αναγέννησης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου, επανήλθε σε σωστή τροχιά αφότου είχε μπλοκάρει από την κυβέρνηση Τσίπρα. Και πάλι, η Ελλάδα προσέλκυσε μόλις 10 δισ. ευρώ καθαρών ξένων επενδύσεων στο διάστημα 2015-2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, επομένως ο νέος στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος.

  Όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης αντιτάχθηκε σε ένα από τα σπάνια πολιτικά επιτεύγματα του Τσίπρα: στην συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα δηλώνει πως θα σεβαστεί τη συμφωνία και ότι θα ασκήσει επιρροή στην ΕΕ να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ένταξης με το γειτονικό κράτος. Αυτές έχουν σταματήσει μετά από την αντίδραση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.

  Η Ελλάδα θα μπορούσε να εμφανίζει περισσότερο τέτοιον ρεαλισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κολλήσει σε μια άσκοπη ιδεολογική διαφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιπάλων του, που έχει δηλητηριάσει την πολιτική και καθυστέρησε την ανάκαμψη. Μια δόση διοικητικής ουδετερότητας θα είναι πιο εύκολο να προσελκύσει επενδυτές. Τώρα εξαρτάται από τον Μητσοτάκη να μετατρέψει το στυλ McKinsey σε κάτι που θα έχει διάρκεια για τον ελληνικό λαό.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ