Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 00:05

  Γιατί το νέο ομόλογο 600 εκατ. δολ. της Twitter θα γίνει ανάρπαστο

  Γιατί το νέο ομόλογο 600 εκατ. δολ. της Twitter θα γίνει ανάρπαστο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcus Ashworth

  Η Twitter εισέρχεται κι εκείνη στη λέσχη των κολοσσών του κλάδου της τεχνολογίας που προχωρούν σε έκδοση εταιρικού χρέους. Αυτή την εβδομάδα εκδίδει το παρθενικό της ομόλογο υψηλών αποδόσεων και οκταετούς διάρκειας, με στόχο να συγκεντρώσει 600 εκατομμύρια δολάρια.

  Πρόκειται για κάπως ασυνήθιστη έκδοση, καθώς η εταιρεία του χώρου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει πραγματική ανάγκη τα χρήματα τα οποία ζητεί από την αγορά. Πρόκειται περισσότερο για την αποστολή ενός μηνύματος σταθερότητας προς τις αγορές - ότι δηλαδή, όταν χρειάζεται, μπορεί να συγκεντρώνει με ευκολία χρηματοδότηση. Δεδομένης της απότομης πτώσης της τιμής της μετοχής της εταιρείας το τρέχον έτος, μετά και την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου τον Οκτώβριο, η προσέγγιση της Twitter στο ζήτημα μοιάζει αρκετά σοφή.

  Σημαντικές απώλειες για την μετοχή της Twitter από τον Οκτώβριο και εξής

  Με σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά στον ισολογισμό της, με κεφαλαιοποίηση 23,6 δισ. δολ. και μόλις 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια υφιστάμενου χρέους, η αγορά ομολόγων θα υποδεχτεί χωρίς αμφιβολία το νέο ομόλογο κατηγορίας junk με "ανοιχτές αγκάλες", ανεξάρτητα από την κακή πορεία της μετοχής της Twitter.

  Πρόκειται για την απόλυτη αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο οι αγορές χρεογράφων διαφέρουν από τη χρηματιστηριακή αγορά στο πώς αντιλαμβάνονται την αξία των assets. Το μόνο πράγμα για το οποίο οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα είναι η φερεγγυότητα μιας εταιρείας, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα διεξάγονται απρόσκοπτα οι πληρωμές των τοκομεριδίων, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να εξοφλείται και η κύρια δαπάνη.

  Οι Uber και Netflix έχουν εκδώσει επίσης ομόλογα μεγάλης αξίας το τελευταίο διάστημα, με την έκδοση 600 εκατ. δολ. της Twitter να φαντάζει συγκριτικά μεσαίου μεγέθους. Ωστόσο, η αγορά νέων εκδόσεων ομολόγων επιπέδου junk φαίνεται να έχει πάρει φέτος "φωτιά", εξαιτίας του αμείλικτου κυνηγιού ικανοποιητικών αποδόσεων από τους επενδυτές. Τα spread (η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων και των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς) έχουν μειωθεί σημαντικά,  μαζί με τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Σπανίως η συγκυρία είναι τόσο ευνοϊκή για την έκδοση χρέους.

  Opinion 3
  Καλή εποχή για έκδοση χρέους...

  Καθώς, δε, η Twitter βρίσκεται στο λιγότερο επικίνδυνο σκέλος του φάσματος των ομολόγων επιπέδου junk - μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, σύμφωνα με τον οίκο Standard&Poor's - πιθανότατα θα βρεθεί μέσα στους περισσότερους μεγάλους δείκτες ομολόγων υψηλών αποδόσεων. Σαν νέο όνομα για τους επενδυτές του χώρου των ομολόγων, αναμφισβήτητα θα επωφεληθεί από τους αγοραστές που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

  Η Twitter έχει στηριχθεί στο παρελθόν στην αγορά μετατρέψιμων ομολόγων για χρηματοδότηση, εκμεταλλευόμενη με επιτυχία την υψηλή μεταβλητότητα της τιμής της μετοχής της (τα hedge funds αγοράζουν αυτό το είδος ομολόγων, γνωρίζοντας ότι είναι ένας φθηνός τρόπος να αποκομίσει κανείς κέρδη από την υψηλό βαθμό μεταβλητότητας). Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας μετά τα απογοητευτικά με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών στοιχεία για τα κέρδη τριμήνου σημαίνει ότι πρέπει να διερευνηθούν από πλευράς της Twitter εναλλακτικές λύσεις.

  Το πλέον μακράς λήξης χρέος της, ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 1,15 δισ. δολ. με κουπόνι 0,25%, έχει πιστωτικό περιθώριο 300 μονάδων βάσης, ωστόσο η Twitter πιθανότατα θα έχει βελτιωμένη απόδοση στην - σαφώς μεγαλύτερης ρευστότητας - αγορά συμβατικών ομολόγων.

  Οι "δουλειές" για την Twitter μπορεί να μην περνούν την καλύτερη φάση τους, ωστόσο - όπως όλα δείχνουν - η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να "περπατήσει" ομαλότατα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων