Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 00:05

  Είναι ο ίδιος ο Κόρμπιν αντισημίτης; Δεν έχει πλέον σημασία

  Είναι ο ίδιος ο Κόρμπιν αντισημίτης; Δεν έχει πλέον σημασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Therese Raphael

  Πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη Βρετανία στις μέρες μας είναι αυτό που οι ψυχολόγοι θα περιέγραφαν ως περίπλοκα. Brexit; Ας το αφήσουμε καλύτερα. Κρίση του κράτους πρόνοιας; Μαύρα χάλια. Αντιμετώπιση της κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και του προβλήματος των αστέγων; Κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δεν έχει απλή λύση.

  Το πρόβλημα του αντισημιτισμού στο Εργατικό Κόμμα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Καμία επιτροπή σεβάσμιων εμπειρογνωμόνων δεν είναι υποχρεωμένη να συζητήσει εκτενώς το ζήτημα και να εκπονήσει βαρυσήμαντη έκθεση για το τι πρέπει να γίνει. Δεν χρειάζεται να ζυγίσει κανείς σοβαρά επιχειρήματα δύο πλευρών και να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμπέρασμα. Σε αυτό το θέμα τα πράγματα είναι θεωρητικά εύκολα: μηδενική ανοχή. Ένα κρούσμα αντισημιτισμού και βρίσκεσαι εκτός κόμματος.

  Κι όμως, για λόγους τους οποίους μπορούμε μονάχα να εικάσουμε, το ζήτημα δεν έχει αντιμετωπιστεί έτσι από τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η αποτυχία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό στις κομματικές τάξεις προκάλεσε έκτακτη παρέμβαση αυτή την εβδομάδα από τον Βρετανό αρχιραβίνο Ephraim Mirvis, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο Κόρμπιν προσπάθησε να απορρίψει τις καταγγελίες και να αλλάξει θέμα, μιλώντας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωστόσο η προϊστορία του στο ζήτημα είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Και πλέον απειλεί να συνεισφέρει σε ένα ρεύμα με σύνθημα "Never Κόρμπιν" που θα στρέψει το διακύβευμα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου μακριά από το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων, που συνήθως είναι προνομιακό πεδίο για τους Εργατικούς - κάτι που θα μπορούσε να κάνει την πορεία του Μπόρις Τζόνσον προς την Downing Street περίπατο.

  Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση της Αυτής Μεγαλειότητος διερευνάται από την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ζητήματα αντισημιτισμού. Εννέα βουλευτές έχουν αποχωρήσει από τις τάξεις των Εργατικών διαμαρτυρόμενοι για τις επιλογές της ηγεσίας Κόρμπιν τόσο σχετικά με το Brexit, όσο και σχετικά με τον αντισημιτισμό. Το Εβραϊκό Κίνημα των Εργατικών σημειώνει ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 εκκρεμείς περιπτώσεις περιστατικών αντισημιτισμού τις οποίες το κόμμα δεν έχει διερευνήσει, αριθμός τον οποίο ο Κόρμπιν αμφισβητεί.

  Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος δείχνει να μην κατανοεί ή να υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει τα μηνύματα που στέλνουν οι ίδιες του οι πράξεις. Η περιφρόνησή του για τον "δυτικό ιμπεριαλισμό", η κριτική του προς το ισραηλινό κράτος και η θάλασσα των παλαιστινιακών σημαιών στις διασκέψεις των Εργατικών δημιουργούν την εντύπωση μιας προκατάληψης, για τη διάψευση της οποίας ο ίδιος κάνει ελάχιστα ή και τίποτε. Σχεδόν οι μισοί από τους εβραίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι θα "εξετάσουν σοβαρά" την πιθανότητα να μεταναστεύσουν εάν ο Κόρμπιν εκλεγεί πρωθυπουργός, σύμφωνα με έρευνα της Survation, η οποία έγινε εκ μέρους του Συμβουλίου Εβραϊκής Ηγεσίας του ΗΒ, ενώ το 87% πιστεύει ότι ο ίδιος ο Κόρμπιν είναι αντισημίτης.

  Έρευνα του BBC τον Ιούλιο περιελάμβανε μαρτυρίες πρώην αξιωματούχων του κόμματος, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ανώτερα στελέχη των Εργατικών παρενέβησαν στη λειτουργία ενός υποτίθεται ανεξάρτητου κομματικού γραφείου διερεύνησης περιστατικών αντισημιτισμού. Κάθε φορά που το πρόβλημα διογκώνεται, ο Κόρμπιν έχει την ίδια απάντηση: κάθε ρατσισμός είναι κακός και λαθεμένος και το κόμμα του δεν πρόκειται να τον ανεχτεί. Ωστόσο τον έχει ήδη ανεχτεί.

  Το αν ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε προσωπικό επίπεδο είναι φορέας αντισημιτικών απόψεων είναι πλέον δευτερεύον ζήτημα. Όλα τα παραπάνω έχουν συμβεί υπό την ηγεσία του. Είτε ο Κόρμπιν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν διαθέτει τις ηγετικές ικανότητες για να το πράξει, είτε δεν το θεωρεί σοβαρό ζήτημα, όπως το θεωρούν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι. Ούτως ή άλλως, η ευθύνη του είναι εξόχως βαριά.

  Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη με τον Andrew Neil την περασμένη εβδομάδα, ο Κόρμπιν αρνήθηκε να απολογηθεί για τον αντισημιτισμό στο κόμμα του και ισχυρίστηκε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τον αντιμετωπίσει. Τέτοιοι ισχυρισμοί, όπως σημείωσε ο αρχιραβίνος, είναι μια "εντελώς αναληθής μυθοπλασία".

  Ο Mervis δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου οξύς στον λόγο του όταν σημειώνει ότι "διακυβεύεται η ίδια ψυχή του έθνους μας". Σε αυτή του την άποψη, ο Βρετανός εβραίος θρησκευτικός ηγέτης δεν είναι μόνος. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Βρετανίας και το Ινδουιστικό Συμβούλιο Βρετανίας εξέδωσαν ανακοινώσεις υποστήριξης. Αυτή η ομόθυμη καταδίκη μπορεί πλέον να βαρύνει για τα μέλη μιας μειονοτικής ομάδας ή οποιονδήποτε ψηφοφόρο που ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, οδηγώντας τον να αποφύγει τους Εργατικούς στις κάλπες - αν και πρέπει να τονιστεί ότι και οι Συντηρητικοί του Τζόνσον είχαν τα δικά τους προβλήματα με κατηγορίες για ισλαμοφοβικές δηλώσεις. Ο ηγέτης των Τόρις, ο οποίος έχει παρομοιάσει γυναίκες που φορούν μπούρκα με ληστές τραπεζών και γραμματοκιβώτια, ζήτησε συγγνώμη εξ ονόματος του κόμματος του την περασμένη Τετάρτη.

  Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να πει κανείς κατά πόσον η διαμάχη γύρω από ζητήματα αντισημιτισμού θα επηρεάσει τις εκλογές που έρχονται, όταν αυτές αφορούν κυρίως το Brexit και το μέλλον των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών στη Βρετανία. Οι Εβραίοι αποτελούν περίπου το 0,5% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και, φυσικά, δεν ψηφίζουν σε ενιαίο μπλοκ το ίδιο κόμμα. Μια προσεκτικά παρακολουθούμενη δημοσκόπηση της YouGov που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης, η οποία διεξάγεται με μεθοδολογία (γνωστή ως MRP) η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβής στην πρόβλεψη του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών το 2017, προβλέπει νίκη των Συντηρητικών με αυτοδύναμη πλειοψηφία 359 εδρών (σ.μ. σε σύνολο 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων), με 211 έδρες για τους Εργατικούς, αποτέλεσμα το οποίο θα αποτελούσε σημαντική νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον.

  Οι προβολές της YouGov δείχνουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται άνετα στις κατά βάση εβραϊκές συνοικίες του Finchley και του Golders Green στο Λονδίνο, ωστόσο δείχνουν τα ποσοστά των Εργατικών να κινούνται κατά πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση, οπότε μπορεί να υπερεκτιμά την εβραϊκή υποστήριξη για το κόμμα του Κόρμπιν. Σε μια άλλη περιοχή με σημαντική εβραϊκή κοινότητα, το Chipping Barnet, η δημοσκόπηση της YouGov δείχνει Συντηρητικούς και Εργατικούς περίπου ισοδύναμους, ωστόσο ο επιστήμονας δεδομένων Abigail Lebrecht εξέφρασε επιφυλάξεις ότι η πρόθεση ψήφου υπέρ του Εργατικού Κόμματος μπορεί να υπερεκτιμάται και στη συγκεκριμένη συνοικία.

  Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις από έρευνες που πραγματοποίησε ο Συντηρητικός μεγιστάνας και δημοσκόπος Michael Ashcroft σε περιοχές όπου στο δημοψήφισμα του 2016 είχε πλειοψηφίσει το Brexit, στις οποίες φαίνεται ότι οι κατηγορίες περί αντισημιτισμού προκαλούν πολιτικό πλήγμα στους Εργατικούς. Οι άνθρωποι προφανώς δεν θα ψηφίσουν μόνο με αυτό το κριτήριο στις 12 Δεκεμβρίου, ωστόσο το ζήτημα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι βλέπουν το Κόρμπιν και στο τι σηματοδοτεί γι’ αυτούς το Εργατικό Κόμμα.

  Ο Κόρμπιν έχει υπάρξει ήδη κομβική φιγούρα στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, χωρίς ποτέ να έχει βρεθεί -μέχρι σήμερα- στην κυβέρνηση. Αν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρισκόταν άλλος ηγέτης, η αποχώρηση του Η.Β. από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως να μην είχε κερδίσει ποτέ στο δημοψήφισμα του 2016 (θυμηθείτε ότι ο Κόρμπιν ήταν σε μεγάλο βαθμό αδικαιολογήτως απών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την οποία υποτίθεται ότι υποστήριζε). Εάν δεν ήταν τόσο αντιδημοφιλής προσωπικά και τόσο έξαλλα ριζοσπαστικός, το Εργατικό Κόμμα θα είχε σήμερα σοβαρές πιθανότητες να κέρδιζε τις εκλογές και να σχημάτιζε κυβέρνηση μετά από εννέα χρόνια εξουσίας των Συντηρητικών.

  Σε κάθε περίπτωση, ο Κόρμπιν έχει βάλει τη λέξη αντισημιτισμός στο "ραντάρ" και η συζήτηση στη Βρετανία για το θέμα έχει ανοίξει. "Πριν από έναν χρόνο οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι ήταν ο αντισημιτισμός", λέει ο James Johnson, ο οποίος διεξήγαγε εκατοντάδες έρευνες για λογαριασμό της τέως πρωθυπουργού του Η.Β. Τερέζα Μέι. "Εάν ανέφερες τη λέξη, οι άνθρωποι δεν ήταν σίγουροι. Καταλάβαιναν ότι είχε να κάνει με τους εβραίους και τον ρατσισμό, αλλά δεν ήταν σαφές. Τώρα οι άνθρωποι γνωρίζουν. Και ξέρουν ότι ο Κόρμπιν συνδέεται με αυτό".

  Η επιείκεια με την οποία ο Κόρμπιν αντιμετωπίζει τον αντισημιτισμό έχει τουλάχιστον οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπός του θέματος στις εκλογές είναι δύσκολο να καταγραφεί και να διαχωριστεί από το Brexit και τα άλλα κομβικά  ζητήματα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη φήμη και το brand του Εργατικού Κόμματος και αντικειμενικά εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει η ηγεσία Κόρμπιν σε αυτό το τελευταίο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ