Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 00:04

  Η Silicon Valley μόλις αποτίμησε τη Μanchester City στα 4,8 δισ. δολ.

  Η Silicon Valley μόλις αποτίμησε τη Μanchester City στα 4,8 δισ. δολ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Chris Hughes

  Το κυνήγι της Silver Lake για μια ευρωπαϊκή αθλητική επένδυση έφερε την εταιρεία εξαγορών, η οποία εδρεύει στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, στη βόρεια Αγγλία, για μια συμφωνία απόκτησης μεριδίου στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι.

  Δεν υπάρχει "επιστημονικός" τρόπος διαπραγμάτευσης της τιμής για τέτοια περιουσιακά στοιχεία: οι δύο πλευρές κάθονται σε ένα τραπέζι και προσδιορίζουν ένα ποσό μέσω διαπραγματεύσεων και "παζαριού". Ωστόσο, η Silver Lake έχει να απολογηθεί στους επενδυτές της, οι οποίοι σίγουρα θα ζητήσουν αιτιολογημένο λογαριασμό προκειμένου να δεχτούν να πληρώσουν 500 εκατομμύρια δολάρια για το 10% της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Σίτι, City Football Group. Η αποτίμηση των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί ρεκόρ για μια ποδοσφαιρική επιχείρηση.

  Στη συγκεκριμένη συμφωνία, φαίνεται ότι κινητήρια δύναμη ήταν ο αγοραστής. Η Silver Lake ειδικεύεται στον κλάδο της τεχνολογίας και έχει επιδείξει ιδιαίτερη συγκράτηση τα τελευταία χρόνια στις επενδυτικές της κινήσεις, εξαιτίας των εκτοξευμένων αποτιμήσεων των τεχνολογικών εταιρειών. Οι τελευταίες δημιουργούν τον κίνδυνο να πληρώσει κανείς πάνω από την πραγματική αξία για ένα φαινομενικά ελκυστικό asset.

  Ο αθλητικός κλάδος, από την άλλη πλευρά, έχει μερικά προφανή πλεονεκτήματα: το ζωντανό τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι πολύτιμο, η τεχνολογία επιτρέπει στους συλλόγους να συνδέονται πλέον απευθείας με την οπαδική τους βάση, με τους υποστηρικτές να τείνουν επιπλέον να παραμένουν πιστοί. Το ποδόσφαιρο γίνεται δε ολοένα και πιο "παγκόσμιο”, ενώ η διεθνής αναγνώρισιμότητα της Μάντσεστερ Σίτι παραμένει χαμηλότερη από εκείνη των αντιπάλων της στο αγγλικό πρωτάθλημα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, παρά την θελκτικότητα του προπονητή της, Pep Guardiola, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης.

  Η Silver Lake αναμφισβήτητα διαθέτει ορισμένα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα επιχειρηματικά, ωστόσο η ιδιοκτήτρια CFG κατά πάσα πιθανότητα  κρατούσε τα ηνία στις διμερείς διαπραγματεύσεις. Κατ’ αρχάς, ο όμιλος έχει οικονομικά πανίσχυρους χρηματοδότες, όπως η Abu Dhabi United του Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, ελέγχων μέτοχος, καθώς και η China Media Capital, ως μέτοχος μειοψηφίας. Στην πραγματικότητα, δεν φαινόταν να χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια από "εξωτερικούς" παίκτες. Επιπλέον, οι άμεσες ανάγκες του ομίλου σε επίπεδο σχεδιασμού δαπανών έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με την "αναλογική", υλική διάσταση παρά με την ψηφιακή. Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις προκειμένου να χτίσει ένα νέο στάδιο για την ομάδα της στη Νέα Υόρκη, ενώ οι παγκόσμιες φιλοδοξίες της υποδηλώνουν την επιθυμία να προσθέσει ακόμη ένα ποδοσφαιρικό club στο χαρτοφυλάκιό της.

  Γιατί λοιπόν να δεχτεί έναν νέο εξωτερικό επενδυτή; Η εξειδίκευση θα μπορούσε απλώς να "αγοραστεί" με την πρόσληψη αξιόλογων επαγγελματιών, χωρίς να απειλούνται οι ισορροπίες σε επίπεδο ιδιοκτησίας.

  Μια απάντηση είναι ότι η Silver Lake προσέφερε με την προσφορά της μια εντυπωσιακή εξωτερική επικύρωση της αξίας της Μάντσεστερ Σίτι. Η τιμή στην οποία αποτιμάται η ομάδα είναι 6,4 φορές πολλαπλάσια των εσόδων του CFG για το οικονομικό έτος 2018, που έκλεισε για τον όμιλο με ζημιά 45 εκατομμυρίων βρετανικών  λιρών (58 εκατ. δολ.). Αυτή η αποτίμηση σε σχέση με τα ετήσια έσοδα μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη των 4,3 φορών για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και των 4,9 φορών για την ιταλική Γιουβέντους. Η ίδια η Μάντσεστερ Σίτι (και όχι το σύνολο του CFG) δημοσίευσε αποτελέσματα για το 2019 που δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 7%, με την ομάδα να ισχυρίζεται ότι έχει συμπληρώσει μια πενταετία κερδοφορίας.

  Η υψηλή αποτίμηση αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη του είδους των αποδόσεων που συνήθως αναζητούν τα ιδιωτικά κεφάλαια. Ένα μη ελεγχόμενο μερίδιο μειοψηφίας και μια πιθανή περίοδος διακράτησης που υπερβαίνει τη συνηθισμένη για τις εξαγορές στον κλάδο πενταετία έως επταετία καθιστούν τη συγκεκριμένη συμφωνία κάπως ασυνήθιστη. Ένα άλλο μεγάλο ερωτηματικό είναι ένας πιθανός αποκλεισμός της Μάντσεστερ Σίτι από το προσοδοφόρο Champions League, λόγω εικαζόμενων παραβιάσεων των κανόνων του "οικονομικού fair play". Ανάλογα με το χρέος που θα συνδέσει με το μερίδιό της, η Silver Lake θα πρέπει, προκειμένου να εγκαταλείψει την εκμετάλλευσή της σε μια τιμή τρεις φορές υψηλότερη  από την τιμή αγοράς, να παραμείνει στη συγκεκριμένη επένδυση για παραπάνω από μία δεκαετία.

  Η δυνατότητα διεύρυνσης της διεθνούς βάσης οπαδών της Σίτι είναι μια πηγή αισιοδοξίας. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εσόδων μέσω αυτής της διαδικασίας. Η διανομή αθλητικού περιεχομένου εξελίσσεται τάχιστα - μάρτυρας η εμπλοκή της Amazon στην ζωντανή μετάδοση αγώνων της αγγλικής Premier League. Η Silver Lake βρίσκεται ήδη στα "χαρακώματα” προκειμένου να επηρεάσει, με την τεχνογνωσία της, τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί προς όφελός της αυτή η τάση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μεγάλο στοίχημα για μια εταιρεία μεσαίου μεγέθους, γενικά προσανατολισμένη μέχρι σήμερα στην αγορά των ΗΠΑ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων