Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Νοε-2019 00:05

  Τι σηματοδοτεί για τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων η απόφαση της Tesla για νέο εργοστάσιο στο Βερολίνο

  Τι σηματοδοτεί για τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων η απόφαση της Tesla για νέο εργοστάσιο στο Βερολίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Leonid Bershidsky

  Η ανακοίνωση της Elon Musk ότι η Tesla θα κατασκευάσει εργοστάσιο και ερευνητικό κέντρο στα περίχωρα του Βερολίνου είναι απόλυτα λογική ως στρατηγική κίνηση. Το Βερολίνο δεν είναι γνωστό ως "καρδιά" της αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο έχει μια ιδιαίτερα ζωντανή κοινότητα που δραστηριοποιείται γύρω από την τεχνολογία και την καινοτομία. Και η Tesla δεν είναι τόσο μια εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων, όσο μια εταιρεία τεχνολογίας αιχμής. Η κινήσή του ισχυρού άνδρα της Tesla, ωστόσο, είναι λογική και από άλλες απόψεις.

  Ο Musk, ο οποίος κατανάλωσε κάποιον χρόνο μέχρι να αποφασίσει την τελική ευρωπαϊκή τοποθεσία του νέου εργοστασίου, κατέληξε στο Gruenheide, στο Βρανδεμβούργο, το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο, ενώ η ερευνητική μονάδα θα βρίσκεται κοντά στο νέο διεθνές αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας.

  Το ότι το νέο εργοστάσιο πρέπει να βρίσκεται στη Γερμανία είναι λογικό. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, καθώς και εκείνη με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές. Η Γερμανία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης, οι Γερμανοί αγαπούν τα αυτοκίνητα και ανησυχούν για το περιβάλλον, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες των Πρασίνων.

  Η Γερμανία ηγείται της ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο της Ε.Ε.

  Σημαντικό είναι επίσης ότι η Γερμανία είναι μια χώρα με μερικά από τα ισχυρότερα κίνητρα στην Ευρώπη για αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η χώρα αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει από 4.000 σε 6.000 ευρώ τη μέγιστη επιδότηση για αγοραστές οχημάτων μπαταρίας και να επεκτείνει το μέτρο έως το 2025. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβενία ​​προσφέρουν περίπου ανάλογες διευκολύνσεις.

  Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει την κίνηση του Musk ως εισβολή στη "γη" των κορυφαίων ανταγωνιστών του. Η Volkswagen έχει θέσει σε εφαρμογή μια στρατηγική πλήρους μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική του μοντέλου στο οποίο ο Musk βασίζει τις ελπίδες του για μαζικές πωλήσεις, δηλαδή του Model 3 (που προφανώς δεν θα παράγεται στο νέο εργοστάσιο στο Βερολίνο, τουλάχιστον στην αρχή της λειτουργίας του). Τον Σεπτέμβριο, ο γερμανικός κολοσσός λάνσαρε το ID.3, το πρώτο αυτοκίνητο της σειράς των ηλεκτροκίνητών του. Το Βερολίνο έχει ήδη πλημμυρίσει από ηλεκτρικά Golf που η VW έχει θέσει στη διάθεσή της WeShare, της εκκολαπτόμενης επιχείρησης κοινής χρήσης αυτοκινήτων που της ανήκει. Ακόμη και πριν ξεκινήσει η VW τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων ειδικά αναπτυγμένων ως ηλεκτροκίνητων, το e-Golf ήταν ήδη από τους ισχυρούς ανταγωνιστές του Model 3 στη Γερμανία, μαζί με το κάπως πιο "βαρύ" i3 της Bayerische Motorenwerke και μερικά άλλα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  Opinion
  Ο ανταγωνισμός για την Tesla στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος

  Αλλά, ακόμη κι έτσι, είναι λογικό να βρίσκεσαι κοντά στον ανταγωνισμό, να συνεργάζεσαι με τους ίδιους προμηθευτές και να είσαι σε θέση να προσελκύεις ταλαντούχα στελέχη, μηχανικούς και σχεδιαστές. Η Tesla δεν είναι ο περίεργος που εμφανίζεται τελευταίος στο τραπέζι σε αυτή την περίπτωση. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, οι επισπεύδουσες είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο Musk, κατά μία έννοια, αγοράζει με την κίνησή του "ασφάλεια" ότι δεν θα ξεπεραστεί τεχνολογικά από τους ανταγωνιστές του. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει ακόμη και τη μεγάλη διαφορά των μισθών των εργαζομένων: ενώ ο μέσος εργαζόμενος στη συναρμολόγηση της Tesla στην Καλιφόρνια κερδίζει 18 δολάρια την ώρα, ακόμη και ο πλέον χαμηλά αμειβόμενος Γερμανός τεχνίτης κερδίζει περίπου 27 ευρώ την ώρα, δηλαδή σχεδόν 30 δολάρια.

  Υπάρχει επίσης και κάποιος συμβολισμός στην κίνηση της Tesla να "εισβάλει" ειδικά στο Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα ήταν η πρώτη έδρα της Ford στη Γερμανία, εκεί όπου η εταιρεία άρχισε να συναρμολογεί το Model T το 1926, χωρίς να φοβάται τον ανταγωνισμό από τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι ήταν πιο αργοί στο να "αδράχνουν" τη λογική της μαζικής παραγωγής.

  Κι όμως, το Βερολίνο και η γύρω περιοχή δεν είναι προφανείς επιλογές για μια αυτοκινητοβιομηχανία. Παρόλο που η BMW κατασκευάζει μοτοσικλέτες στο Βερολίνο, η Daimler διαθέτει εργοστάσια τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης και η VW διαθέτει ένα κέντρο σχεδιασμού στο Πότσνταμ, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτοκινήτων και του σχεδιασμού τους πραγματοποιούνται σε άλλα σημεία στη Γερμανία.

  Αντ' αυτού, το Βερολίνο έχει μια ακμάζουσα κουλτούρα καινοτόμων startup. Σύμφωνα με την Deutscher Startup Monitor, το 16% των startup της Γερμανίας έχουν την έδρα τους στο Βερολίνο. Μόνο το πλέον πολυπληθές κρατίδιο της χώρας, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έχει μεγαλύτερο μερίδιο σε πανγερμανικό επίπεδο. Και όταν πρόκειται για τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας, το Βερολίνο έχει τους περισσότερους σε ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους από οποιοδήποτε γερμανικό κρατίδιο, πλην του Αμβούργου και την Έσσης. Αναμφίβολα, ως ευρωπαϊκό τεχνολογικό κέντρο, η γερμανική πρωτεύουσα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ακολουθώντας μόνο το Λονδίνο και ενδεχομένως το Παρίσι. Ο Musk ανέφερε ότι το Brexit απέκλεισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως πιθανή επιλογή και η Γαλλία έχει τόσο περιοριστική εργατική νομοθεσία που θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Tesla θα δημιουργούσε εκεί ένα εργοστάσιο 10.000 θέσεων εργασίας, όταν υπάρχουν άλλες επιλογές.

  "Το Βερολίνο "τα σπάει"", δήλωσε ο Musk, καθώς ανακοίνωνε τα σχέδια της Tesla.

  Opinion
  Κέντρο τεχνολογίας και όχι αυτοκινητοβιομηχανίας η γερμανική πρωτεύουσα

  Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας μετατοπίζεται ανατολικά και ότι δεν θα χτυπά πολύ μακριά από το Βερολίνο στο εγγύς μέλλον. Το Zwickau στη Σαξονία, τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από την γερμανική πρωτεύουσα, είναι εκεί όπου η VW ξεκίνησε την παραγωγή του ID.3. Η Σαξονία είναι ένας αναδυόμενος αυτοκινητοβιομηχανικός κόμβος που περιλαμβάνει τα εργοστάσια της BMW και της Porsche. Η IG Metall, εργατικό συνδικάτο το οποίο εκπροσωπεί μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία, λογίζει τη Σαξονία ως μέρος της ίδιας ευρύτερης περιοχής με το Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο.

  Με άλλα λόγια, η επιλογή του Musk για τον επόμενο τόπο παραγωγής και τεχνολογικής εξέλιξης για την Tesla είναι "δουλεμένη" και υπολογισμένη, έστω κι αν η παρόρμηση μιας μάχης με τους Γερμανούς ανταγωνιστές (που διαθέτουν ιδιαίτερα βαθιές "τσέπες") της Tesla μέσα στην ίδια τους την έδρα έπαιξε σίγουρα κομβικό ρόλο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ