Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Νοε-2019 00:08

  Η IPO της Saudi Aramco είναι εντελώς ευάλωτη έναντι της Ρωσίας

  Η IPO της Saudi Aramco είναι εντελώς ευάλωτη έναντι της Ρωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Julian Lee

  Στα χρηματοοικονομικά, όπως και στην κωμωδία, το timing είναι το παν. Αδράξτε το και έχετε τους επενδυτές (ή το κοινό) στην παλάμη του χεριού σας. Αν το χάσετε, η σιωπή που ακολουθεί είναι η πλέον επώδυνη.

  Η Σαουδική Αραβία ανέβηκε τελικά στη "σκηνή" για να ξεκινήσει την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) του πετρελαϊκού κρατικού μονοπωλίου της, της Saudi Aramco. Από μια παράξενη ημερολογιακή ιδιορρυθμία, η τιμή των μετοχών θα καθοριστεί την ίδια ημέρα που ο OPEC συνέρχεται για να αποφασίσει το επόμενο βήμα της στρατηγικής του για τη στήριξη της τιμής του αργού.

  Είναι δύσκολο να θεωρήσουμε αυτή τη σύμπτωση ως κάτι άλλο από δυσάρεστη για το Ριάντ. Για να λάβει την καλύτερη δυνατή τιμή για τις μετοχές της Aramco, θα πρέπει να σταματήσει η αποδυνάμωση της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό αφήνει τη Σαουδική Αραβία στο έλεος των μελών της ομάδας των χωρών του OPEC+ που δεν έχουν εκπληρώσει το δικό τους μερίδιο της υποχρέωσης για περικοπή στην παραγωγή αργού, κίνησης αναγκαίας για να στηριχθεί η τιμή του: κυρίως δηλαδή τη Ρωσία και το Ιράκ, που προτιμούν έως τώρα να αφήνουν τους Σαουδάραβες να σηκώνουν το βάρος των περικοπών, μαζί με τους συμμάχους τους του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

  Η χρονική σύμπτωση της τιμολόγησης των μετοχών της Saudi Aramco με τη Σύνοδο του OPEC 

  Το βασίλειο και οι τραπεζίτες του βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πιθανούς επενδυτές στην Aramco ότι η εταιρεία δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά από το βάρος των περικοπών στην παραγωγή. Πρόκειται για δύσκολο στοίχημα. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης του OPEC, η οποία ίσως χρειαστεί να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής πέρα ​​από τον Μάρτιο του 2020 ή ακόμη και να τις εμβαθύνει. Μολονότι είναι σημαντικό για την Aramco να βάλει έναν "κόφτη" στην υποχώρηση της τιμής του αργού, είναι επίσης σημαντικό η εταιρεία να μην χρειάζεται να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της.

  Η Μόσχα και η Βαγδάτη θα έχουν πλήρη επίγνωση της πίεσης που ασκείται στο βασίλειο για να υποστηρίξει την τιμή λόγω της επικείμενης IPO. Εάν αρνηθούν να εκπληρώσουν το δικό τους μερίδιο υποχρεώσεων, ξέρουν καλά ότι το Ριάντ θα αναγκαστεί να κάνει περισσότερα.

  Opinion
  Η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε κατά πολύ τις δεσμεύσεις της για περικοπή στην παραγωγή, ενώ η Ρωσία δεν έπιασε καν τον στόχο - Ιράκ και Νιγηρία αύξησαν αντί να μειώσουν την παραγωγή

  Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους Σαουδάραβες, σκιαγραφώντας μια όσο μπορεί θετικότερη εικόνα για τις προοπτικές. Σημειώνει ότι η επόμενη χρονιά μοιάζει "πιο φωτεινή" για τους παραγωγούς, όσον αφορά τις υποστηρικτικές προς την τιμή του αργού πετρελαίου ειδήσεις, "με μια ανοδική δυναμική που είναι πραγματικά πιθανό να εκπλήξει την αγορά".

  Η Κίνα και οι ΗΠΑ πλησιάζουν προς μια μερική διευθέτηση της εμπορικής τους αντιπαράθεσης, προσφέροντας ελπίδα για μια ώθηση στη ζήτηση, μολονότι είναι δύσκολο να βασιστεί κανείς στον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, το δεύτερο κύμα "έκρηξης" της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ φθάνει στο τέλος του, αφαιρώντας ένα τμήμα υπερπροσφοράς από την αγορά. Ωστόσο, το επόμενο έτος θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής από κράτη εκτός του OPEC+, όπως η Νορβηγία, η Βραζιλία και η Γουιάνα.

  Opinion
  Το δεύτερο μεγάλο "κύμα" του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου φθάνει στο τέλος του

  Η Σαουδική Αραβία πιέζει όσους καθυστερούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους να σηκώσουν περισσότερο βάρος, ωστόσο η επικείμενη IPO της Aramco ήδη της δένει τα χέρια. Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας ήδη μπλοκάρει περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή.

  Εξάλλου, η πίεση στους Σαουδάραβες δεν πρόκειται να λήξει στις 5 Δεκεμβρίου, την ημέρα καθορισμού της τιμής της IPO και της συνάντησης του OPEC. Μόλις οι μετοχές τιμολογηθούν, το βασίλειο δεν θα μπορεί να αντέξει να τις αφήσει να κατρακυλήσουν. Αυτή άλλωστε θα είναι μόνον η πρώτη δόση μετοχών της Aramco που θα πωληθεί σε υποψήφιους επενδυτές. Μια κακή απόδοση τώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει θανάσιμα το ενδιαφέρον για οποιαδήποτε μελλοντική προσφορά.

  Στην προσπάθειά της για την καθοδήγηση της πολιτικής του OPEC+ όσον αφορά την παραγωγή, η εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τα πετρελαϊκά έσοδα τής δένει ήδη το ένα χέρι πίσω από την πλάτη. Τώρα θα περιορίζεται περαιτέρω και από τις ανάγκες των επενδυτών στην Aramco. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι σαφώς σε κατάσταση εγρήγορσης και βιασύνης. Μια μικρή παύση πριν την "ατάκα" που θα ερμηνεύσει, μπορεί να ενισχύσει τη δύναμή της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ