Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2019 00:43

  Το κρυφό όπλο των συντηρητικών έναντι των προοδευτικών: το συγκεκριμένο έναντι του αφηρημένου

  Το κρυφό όπλο των συντηρητικών έναντι των προοδευτικών: το συγκεκριμένο έναντι του αφηρημένου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Cass R. Sunstein

  Τι χωρίζει τη Δεξιά από την Αριστερά; Όχι πριν από 50 ή 20 ή ακόμη και 10 χρόνια, αλλά σήμερα;

  Να μια υπόθεση εργασίας: οι συντηρητικοί τείνουν να είναι πιο "τοπικιστές", δηλαδή να επικεντρώνονται περισσότερο στις οικογένειές τους, στις πόλεις τους, στα κράτη τους και στο έθνος τους. Οι προοδευτικοί είναι πολύ πιθανότερο να είναι οικουμενιστές, επικεντρώνοντας τη σκέψη τους γενικά στην ανθρωπότητα ως όλον.

  Νέα στοιχεία υποστηρίζουν έντονα αυτή την υπόθεση και εξηγούν πολλά για τις τρέχουσες πολιτικές διαιρέσεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και στην Ευρώπη και αλλού. Προσφέρουν επίσης συγκεκριμένα μαθήματα για τους επίδοξους πολιτικούς, είτε τοποθετούνται στο δεξιό είτε στο αριστερό τμήμα του πολιτικού φάσματος.

  Σχετικές μελέτες διεξήχθησαν από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Adam Waytz του Northwestern University, συμπεριλαμβανομένου του Jonathan Haidt του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει παραγάγει σημαντικό έργο αναφοράς σχετικά με τον προσδιορισμό των σύγχρονων διαφορών μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών. Το κύριο εύρημα των ερευνών είναι ότι οι συντηρητικοί δείχνουν σαφή προτίμηση για αυστηρότερους και "πιο ξεκάθαρα προσδιορισμένους" κοινωνικούς κύκλους, δίνοντας έμφαση στις "κοινωνικές ομάδες άμεσης επαφής τους", ενώ οι προοδευτικοί τάσσονται υπέρ των χαλαρότερων κύκλων και εκφράζουν "συμπόνια έναντι των ανθρώπων σε πιο αφηρημένη βάση".

  Σε μία από τις έρευνες, ζητήθηκε από περισσότερους από 14.000 συμμετέχοντες να δηλώσουν σε ποιο επίπεδο ταυτίζονται με ομάδες διαφόρων μεγεθών και ευρύτητας, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητάς τους, της χώρας τους και όλων των ανθρώπων γενικά.

  Οι προοδευτικοί ήταν πιο πιθανό σε σχέση με τους συντηρητικούς να ταυτιστούν με όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Οι συντηρητικοί ήταν πιο πιθανό σε σχέση με τους προοδευτικούς να νιώσουν ταύτιση με την κοινότητά τους και τη χώρα τους.

  Σε έτερη μελέτη της ομάδας των ερευνητών, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα "αγάπης για την ανθρωπότητα", στην οποία τους ζητήθηκε να δηλώσουν πόσο ισχυρά συμφωνούν με δηλώσεις σχετικές με την οικογένεια, τους φίλους και την ανθρωπότητα. Για παράδειγμα: "Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου που ένιωσα έντονα αισθήματα αγάπης για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους συγκεκριμένους ανθρώπους με τους οποίους νιώθω κοντά".

  Το βασικό εύρημα ήταν ότι, σε σύγκριση με τους συντηρητικούς, οι προοδευτικοί είχαν υψηλότερο βαθμό αγάπης για την ανθρωπότητα ενώ, σε σύγκριση με τους προοδευτικούς, οι συντηρητικοί κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα αγάπης για την οικογένεια και τους φίλους τους.

  Η πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ούτε την ταύτιση ούτε την αγάπη, αλλά… γεωμετρικά σχήματα. Ζητήθηκε από περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες να απαντήσουν τι τους αρέσει περισσότερο: σφιχτά σχήματα (κουκίδες επί της οθόνης που διατηρούν τη μορφή ενός τριγώνου) ή σχήματα χαλαρά (κουκίδες επί της οθόνης που κινούνται ακανόνιστα και κυκλοφορούν ελεύθερα). Υποθέτοντας ότι η διάκριση τοπικισμού - οικουμενισμού "αντικατοπτρίζει μια κοσμοθεωρία πέραν των πολιτικών ενδιαφερόντων", οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι συντηρητικοί θα προτιμούσαν σφιχτά σχήματα και οι προοδευτικοί χαλαρά.

  Αυτό ακριβώς ήταν και το αποτέλεσμα της έρευνας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, "η σχέση ανάμεσα στην ιδεολογία και την προτίμηση για γεωμετρική χαλαρότητα ή συνοχή σχετίζεται με την προτίμηση για κοινωνική χαλαρότητα ή συνοχή αντίστοιχα". Προχωρώντας την υπόθεση, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πιο "πρωτόλεια" προτίμηση στην χαλαρότητα ή στα σφιχτά σχήματα μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες προς κοινωνικούς κύκλους διαφορετικής εμβέλειας.

  Κάντε ένα βήμα πίσω και αναστοχαστείτε το. Οι διαιρέσεις μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών ή μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, συχνά θεωρείται ότι ενεργοποιούνται στο επίπεδο της οικονομικής ισότητας, των φυλετικών διακρίσεων και των διακρίσεων λόγω φύλου ή ίσως σε εκείνο της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος. Ο Waytz και οι συνάδελφοί του, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι οι διαιρέσεις διατρέχουν την κοινωνία πολύ βαθύτερα.

  Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει τον "γκλομπαλισμό" και αντιπαραθέτει σε αυτόν τους "πατριώτες", μιλάει σε ένα μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού εκλογικού σώματος - όπως και οι Brexiteers στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι προτάσσουν τη βρετανική ταυτότητα έναντι της ευρωπαϊκής.

  Οι συντηρητικοί πολιτικοί ξέρουν να τονίζουν αρκετά έξυπνα την ανησυχία τους για το τοπικό και εθνικό στοιχείο έναντι του παγκόσμιου/οικουμενικού - και να επικρίνουν ανάλογα τις αντίθετες προτεραιότητες των αντιπάλων τους. (Σημείωση για όσους επιδιώκουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: "Η υπερθέρμανση του πλανήτη" μπορεί να μην είναι ο πιο αποτελεσματικός όρος γι' αυτό που θέλετε να πετύχετε). Ακόμη και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο, πολλές φορές τείνουν να κινητοποιούνται από πολιτικούς που μιλάνε για τη σημασία της οικογένειας, των φίλων και συγκεκριμένων στοιχείων που αποπνεύουν τοπικότητα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μάλλον ψυχρά τις αφηρημένες εκκλήσεις για θέματα που αφορούν "γενικά τους ανθρώπους”.

  Συνεπώς, εάν οι προοδευτικοί υποψήφιοι θέλουν να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ευρεία απήχηση, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να μιλήσουν με έντονα τοπικούς όρους και να δείξουν στους ψηφοφόρους το πώς οι πολιτικές τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πλησιέστερους προς τον ίδιο τον ψηφοφόρο ανθρώπους. Όταν πάλι μιλούν για πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους έξω από τον ευρύτερο κύκλο των ψηφοφόρων - δηλαδή πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο - θα κάνουν καλά να επικαλούνται εκείνο το πανάρχαιο συναίσθημα που συνδέει το τοπικό με το οικουμενικό στις καρδιές των ανθρώπων: "Εάν ήταν θέλημα Θεού, θα βρισκόμουν στη θέση τους".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων