Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 00:05

  Τα αποτελέσματα της Caterpillar δείχνουν πώς η ανησυχία καθίσταται παράγοντας ύφεσης

  Τα αποτελέσματα της Caterpillar δείχνουν πώς η ανησυχία καθίσταται παράγοντας ύφεσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Brooke Sutherland

  Τα αποτελέσματα της Caterpillar δείχνουν ανάγλυφα πώς η ίδια η ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.

  Ο βιομηχανικός κολοσσός ανέφερε την πρώτη τριμηνιαία πτώση κερδών του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια την Τετάρτη και αναθεώρησε επί τα χείρω το guidance για την κερδοφορία του στο σύνολο του έτους. Είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Ιούλιο ότι τα κέρδη ανά μετοχή ήταν πιθανό να κινηθούν στο χαμηλό του εύρους που προβλεπόταν στο προηγούμενο guidance, ωστόσο η συγκεκριμένη εκτίμηση βασιζόταν στην προσδοκία για έστω και μέτρια αύξηση των πωλήσεων, η οποία έτσι κι αλλιώς έμοιαζε υπερβολικά αισιόδοξη. Αντ’ αυτού, τα έσοδα το γ’ τρίμηνο μειώθηκαν σε όλες τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες της Caterpillar, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου εξοπλισμού εξορύξεων, ο οποίος υπήρξε φωτεινή εξαίρεση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εν μέσω γενικευμένης αδυναμίας στον κλάδο των μηχανημάτων κατασκευών.

  Η επιβράδυνση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, δεδομένου ότι οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στις αποδόσεις για τους μετόχους και στον έλεγχο του κόστους συνέχισε να επιβαρύνει τις πωλήσεις αντλιών υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking). Περισσότερο όμως από μια αντανάκλαση των εξελίξεων σε κάποια από αυτές τις αγορές, εδώ έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με μια περίπτωση που αντανακλά μακροοικονομικά δεδομένα - και μάλιστα κάθε άλλο παρά θετικά.

  Η πτώση στις πωλήσεις αφορά πλέον όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η Caterpillar


   
  Η Caterpillar επέρριψε τις πεσμένες πωλήσεις και άρα τα μειωμένα κέρδη της στην τάση των πελατών να είναι πολύ πιο συγκρατημένοι σε σχέση με τις αγορές εξοπλισμού. Με τον εμπορικό πόλεμο, το Brexit και τα εντεινόμενα σημάδια επιβράδυνσης ή και συρρίκνωσης στον τομέα της μεταποίησης, κανείς δεν θέλει να βρεθεί με αποθήκες παραγεμισμένες με ακριβό μηχανολογικό εξοπλισμό τον οποίο δεν θα μπορεί να μεταπωλήσει. Έτσι, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το γ' τρίμηνο, καθώς οι dealers πωλούσαν "βουνά" εξοπλισμού χωρίς απαραιτήτως να τα αναπληρώνουν. 

  Μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, από την CSX έως την UPS, έχουν προειδοποιήσει αναλόγως σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η γενικευμένη αβεβαιότητα επιβαρύνει τις δραστηριότητές τους, ακόμη και με δεδομένο ότι ορισμένα τμήματα της οικονομίας παραμένουν σχετικά υγιή. Αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι η επίλυση του ζητήματος του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να τραβήξει τον κατασκευαστικό τομέα από το χείλος της ύφεσης προς την ανάπτυξη. Η επίτευξη αυτού του στόχου, βεβαίως, είναι ευκολότερη στα λόγια παρά στην πράξη.
   
  Προς το παρόν, είναι μάλλον δύσκολο να βρείτε κανείς αισιόδοξα μηνύματα  στα στοιχεία τριμήνου τα οποία ανακοίνωσε η Caterpillar. Η συσσώρευση παραγγελιών συνέχισε να συρρικνώνεται. Οι πωλήσεις για οικοδομική δραστηριότητα στην Ασία υποχώρησαν κατά 29%, υποδηλώνοντας ότι οι ανταγωνιστικές τιμές των "αντιπάλων" της που συμπιέζουν το μερίδιο αγοράς της Caterpillar στην ευρύτερη αυτή περιφέρεια του πλανήτη συνεχίζουν να αποτελούν άλυτο πρόβλημα για την εταιρεία. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η Caterpillar δεν υπολογίζει σε αναστροφή του κλίματος: αναμένει συγκεκριμένα ότι οι dealers θα συνεχίσουν να μειώνουν τα αποθέματά τους το δ’ τρίμηνο, εν μέσω "παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας" και βαλτωμένης ζήτησης από τους τελικούς χρήστες εξοπλισμού. 

  Στο δελτίο Τύπου της, η Caterpillar κάνει λόγο για αυξημένη πιθανότητα περιορισμού της παραγωγής της και μείωσης κόστους εάν οι συγκεκριμένες αδυναμίες εξακολουθήσουν να υφίστανται, γεγονός που πιθανότατα υποδηλώνει περικοπές θέσεων εργασίας. Τέτοιες περικοπές, αν και απαραίτητες για την αντιμετώπιση της φθίνουσας ζήτησης, μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αδυναμία.

  Opinion
  H πορεία της μετοχής της Caterpillar τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου

  Όπως συνηθίζεται στην τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές μοιάζουν ικανοποιημένοι δεχόμενοι τα "χτυπήματά" τους, αλλά ελπίζοντας ότι τα χειρότερα θα είναι σύντομα πίσω τους. Μετά την απότομη βουτιά της τάξης του 7,7% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το ξημέρωμα της Τετάρτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η Caterpillar στις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας έβλεπε τη μετοχή της να έχει ανακάμψει και να σημειώνει, μάλιστα, μικρή άνοδο. Ωστόσο, η ανακοίνωση τόσο απαισιόδοξων στοιχείων από πλευράς Caterpillar θα πρέπει να υπενθυμίσει σε όλους ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλώς βαίνουν στην παγκόσμια οικονομία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων