Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 00:05

  Η χαμένη ευκαιρία των 704 δισ. ευρώ της Deutsche Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mark Gilbert

  Το μεγάλο σχέδιο συρρίκνωσης της Deutsche Bank καταλαμβάνει περίπου 4.700 λέξεις σε 47 σελίδες. Εκτός από μερικές, σκόρπιες αναφορές, το έγγραφο αφιερώνει μόλις μισή σελίδα και 115 λέξεις στη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Αυτό μοιάζει με χαμένη ευκαιρία.

  Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 80% της DWS Group GmbH μετά την αρχική δημόσια προσφορά της διαχειρίστριας κεφαλαίου τον περασμένο Μάρτιο. Η μονάδα αυτή εξακολουθεί να είναι η πιο κερδοφόρος για την  Deutsche Bank και αναμένεται να παραμείνει και τα επόμενα χρόνια. Αναμένει απόδοση τουλάχιστον 20% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έως το 2022, σε σύγκριση με το στόχο του 8% για την Deutsche Bank στο σύνολό της.

  Καλύτερα από όλους
  Οι αποδόσεις της διαχείρισης παγίων της Deutsche Bank κερδίζουν αυτές των άλλων μονάδων

  View

  Ωστόσο, η DWS αναγκάστηκε να περιορίσει τις φιλοδοξίες της για την ανάπτυξη των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Ο αρχικός της στόχος ήταν για καθαρές εισροές νέων κεφαλαίων 3% έως 5% ετησίως. Δεδομένου ότι οι πελάτες απέσυραν χρήματα σε κάθε τρίμηνο του 2018, ακόμη και μια ανάκαμψη 6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αφήνει την επιχείρηση με προσδοκία για ανάπτυξη μόλις 2% έως 3% για το 2019 στο σύνολό της, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

  Αν η Deutsche Bank είναι σοβαρή στον δεδηλωμένο στόχο της να μετατρέψει την DWS σε έναν από τους 10 κορυφαίους παγκόσμιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, η οργανική ανάπτυξη κρίνεται ανεπαρκής. Με 704 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων, δεν καταφέρνει καν να μπει στην κορυφαία 15άδα.

  Το κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων
  Η DWS δεν καταφέρνει να μπει ούτε στην κορυφαία δεκάδια των διαχειριστών assets βάσει μεγέθους

  View

  Η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank κατά 10% από την ανακοίνωση της αναδιοργάνωσης δείχνει πόσο επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές σχετικά με την ικανότητα της τράπεζας να εκτελέσει σε ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας και θα κοστίσει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει, επομένως, η μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων να σπινθηροβολήσει.

  Για να συμβεί αυτό, η DWS χρειάζεται να ενισχυθεί. Οι φήμες νωρίτερα φέτος ότι η UBS Group εξέταζε ένα σχέδιο να συνδυάσει την DWS με τη δική της μονάδα κεφαλαίων προτού αποσχίσει το ζεύγος ως ξεχωριστή οντότητα, συνέβαλε σε ένα ράλι 32% στις μετοχές της DWS φέτος. Φαίνεται ότι η ελβετική τράπεζα ήταν πρόθυμη να αφήσει την Deutsche Bank να ελέγχει σημαντικό μέρος του εγχειρήματος που θα της επέτρεπε να συνεχίσει να ενσωματώνει τα κέρδη της μονάδας και όχι μόνο τα μερίσματα, τουλάχιστον στην αρχή. Άλλοι αμφισβητούμενοι υποψήφιοι είναι η γερμανική ασφαλιστική Allianz, η οποία θα μπορούσε να συνδυάσει την DWS με την Pimco και η Amundi, η μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητη διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Ευρώπη με πάγια ύψους περίπου 1,7 τρισ. δολαρίων.

  Αλλά όπως έγραψα τον Απρίλιο, το νόημα της δημόσιας εγγραφής της DWS πέρυσι ήταν για να αφεθεί ελεύθερη να πραγματοποιήσει εξαγορές χρησιμοποιώντας τις μετοχές της ως νόμισμα. Και τον Ιούνιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DWS Asoka Woehrmann είπε ότι το να παίζει "ενεργό ρόλο" στην από καιρό αναμενόμενη ενοποίηση της βιομηχανίας διαχείρισης κεφαλαίων ήταν μια "προσωπική φιλοδοξία".

  Ακόμη και τώρα που συρρικνώνει το τραπεζικό της αποτύπωμα, το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων είναι το ένα τμήμα της Deutsche Bank που πρέπει να αναπτυχθεί μέσω εξαγοράς. Αν θέλει να επιτύχει τις φιλοδοξίες της για την DWS, η γερμανική τράπεζα πρέπει να ελευθερώσει την επιχείρηση για να ξεκινήσουν τα… ψώνια. Διαφορετικά, το όνειρο να ενταχθεί στη χρυσή δεκάδα των κορυφαίων διαχειριστών assets θα παραμείνει ακριβώς αυτό - ένα όνειρο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ