Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 07:57

  Το bitcoin ήρθε για να μείνει

  Το bitcoin ήρθε για να μείνει
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Tyler Cowen

  Σε περίπτωση που δεν το είχατε παρατηρήσει, το Bitcoin έχει κάνει ένα μεγάλο comeback. Αφού κινούνταν κάτω από τα $4.000 στο μεγαλύτερο μέρος του 2018, η τιμή έφτασε σχεδόν τα $14.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ακόμα ασταθής και είχε και μια απότομη πτώση μέσα στην εβδομάδα, αλλά ορισμένοι αισιόδοξοι για το Bitcoin θεωρούν ότι σύντομα θα προσεγγίσει το υψηλό των 20.000 δολαρίων που άγγιξε το 2017.

  Το προφανές ερώτημα είναι το εξής: Καταρχάς, αν το Bitcoin ήταν απλά μια φούσκα, γιατί έχει ανακάμψει με αυτόν τον τρόπο; Η απάντηση είναι ότι τα κρυπτονομίσματα, με τη μία μορφή ή την άλλη, μάλλον ήρθαν για να μείνουν.

  Ένας λόγος για την αύξηση της τιμής του Bitcoin μπορεί να έχει σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα και τον εμπορικό πόλεμο. Δεν φαίνεται πλέον ότι η Κίνα θα ενταχθεί στη διεθνή οικονομική τάξη, με τον τρόπο που ο όρος αυτός γινόταν αντιληπτός πριν από 15 χρόνια. Αντ 'αυτού, θα υπάρχει ένας συνεχιζόμενος ψυχρός πόλεμος. Η Κίνα δεν θα απελευθερωθεί και οι έλεγχοι κεφαλαίου ενδέχεται να επιμείνουν. Σε αυτόν τον κόσμο, το Bitcoin θα συνεχίσει να αποδεικνύεται ένας χρήσιμος τρόπος για να βγουν κεφάλαια από την Κίνα. Η κινεζική Κομμουνιστική κυβέρνηση μπορεί να πατάξει ή και να επιτρέψει την πρακτική αυτή, αλλά η άμεση απελευθέρωση θα είχε τερματίσει αυτή τη χρήση του Bitcoin ολοκληρωτικά.

  Για αντίστοιχους λόγους, μια Κίνα που δεν απελευθερώνει τις αγορές της μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας απομακρύνοντάς την από την απελευθέρωση, γεγονός που θα έδινε και πάλι στο Bitcoin πρόσθετες χρήσεις σε όλο τον κόσμο για την αποφυγή των κεντρικών αρχών.

  Μια δεύτερη εξέλιξη είναι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ συνεχίζει να μετακινείται προς τα αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός φόρου περιουσίας. Καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Αμερικής διογκώνονται, θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής ευημερίας. Η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Elizabeth Warren, πάντως, υποστηρίζει ένα φόρο περιουσίας 2% (πάνω από $ 50 εκατομμύρια) προς το σκοπό αυτό.

  Ανεξάρτητα από το τι σκέφτεστε για αυτήν την ιδέα, πιθανότατα θα αυξήσει τη ζήτηση για Bitcoin και άλλα κρυπτοπάγια, καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι δυνητικά ένας τρόπος αποθήκευσης περιουσιακών στοιχείων μακριά από πολλές φορολογικές αρχές. Και οι ΗΠΑ δεν είναι το μοναδικό έθνος που μπορεί να εξετάσει έναν φόρο περιουσίας στο μέλλον για να εξισορροπήσει τα βιβλία του. Στην ουσία, η νέα και υψηλότερη τιμή του Bitcoin μας λέει ότι η δημοσιονομική φερεγγυότητα θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και οι πλούσιοι δεν θα εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους χωρίς αγώνα.

  Τρίτον, το Facebook ηγείται τώρα ενός κινήματος για την εισαγωγή ενός νέου κρυπτονομίσματος, ονόματι Libra. Δεν είμαι βέβαιος ότι το Libra θα επιτραπεί  από τον νόμο, αλλά σε κάθε περίπτωση η νέα πρόταση εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μια αρκετά εντυπωσιακή και ριζική καινοτομία: την ιδέα ότι το κόστος συναλλαγών για εμβάσματα και άλλες μεταφορές κεφαλαίων μπορεί να μειωθεί σημαντικά καθορίζοντας ένα νέο μέσο πληρωμών, το οποίο θα εκμεταλλευτεί προς όφελός του παλαιότερα μέσα ανταλλαγής. Θα ήταν σημαντική πρόοδος εάν οι σημερινές προμήθειες εμβασμάτων 7% έως 8% μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, πχ στο 1% ή 2%, και τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να τηρούν αυτήν την υπόσχεση.

  Και πάλι, μπορεί να μην έχετε πειστεί από αυτό που συμβαίνει. Αλλά μια νέα σημαντική ιδέα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων αποδεικνύεται bullish για τον τομέα ως σύνολο. Και τώρα μία από τις πιο γνωστές παγκόσμιες εταιρείες της Αμερικής βάζει την επίσημη σφραγίδα της στην πρόταση. Σκεφτείτε αυτό ως ένδειξη ότι ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να εξελίσσεται. Αν και αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο μέλλον, μειώνει την πιθανότητα να εξαφανιστεί ο χώρος των κρυπτονομισμάτων ως σύνολο, ένας κίνδυνος που είχε αρχίσει να μοιάζει πιθανός.

  Μία τελική πιθανή εξήγηση για την αναζωογόνηση του Bitcoin: ο λαϊκισμός εξαπλώνεται, η Μέση Ανατολή δεν ηρεμεί και ο κόσμος δεν επιλύει τα γεωπολιτικά του προβλήματα. Στο βαθμό που το Bitcoin είναι ένα γενικό μέσο αντιστάθμισης, όπως και ο χρυσός, οι συνθήκες για την αξία του φαίνεται να ευνοούν την υψηλή μελλοντική ζήτηση για ασφάλιση χαρτοφυλακίου. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό παγκόσμιου πλούτου να τοποθετηθεί σε Bitcoin μπορεί να διατηρήσει υψηλά την τιμή του.

  Δεν έχει νόημα να αναρωτιόμαστε εάν η νέα και υψηλότερη τιμή Bitcoin είναι πλήρως ορθολογική. Σε ορισμένα οικονομικά μοντέλα, η τιμή ενός κρυπτονομίσματος μπορεί να είναι οποιαδήποτε πιστεύουν οι άνθρωποι ότι πρέπει να είναι. Είτε τα μοντέλα αυτά είναι η αγαπημένη σας προσέγγιση είτε όχι, πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι αληθινά – και κατ επέκτασιν αγοράζουν κρυπτοπάγια, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin.

  Οπότε τα κρυπτονομίσματα ζουν και βασιλεύουν στις μέρες μας, ακόμα κι αν κάποιος (όπως εγώ) απορρίπτει τις ουτοπικές προβλέψεις ότι με κάποιο τρόπο θα καταργήσουν το χρήμα με τον τρόπο που το ξέρουμε. Εάν δυσκολευτήκαμε να δούμε την ευελιξία του χώρου των κρυπτονομισμάτων, είναι επειδή δεν είμαστε συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε ένα μέλλον που διαφέρει πάρα πολύ σε σχέση με το παρόν. Αλλά αυτό το μέλλον –τουλάχιστον για τα τραπεζικά ιδρύματα- φαίνεται τώρα να είναι πιο κοντά από ποτέ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων