Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαϊ-2019 02:12

  Τι χρειάζεται η Βρετανία από τον επόμενο πρωθυπουργό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg Opinion

  Η αποχώρηση της Theresa May από πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα διορθώσει τη βαθιά διαίρεση της χώρας ούτε θα σταματήσει τον εφιάλτη του Brexit. Αυτή η παρατεταμένη κρίση απέχει πολύ από την επίλυσή της και ο διάδοχός της ίσως  μετανιώσει σύντομα που ανέλαβε το κορυφαίο αξίωμα. Αλλά το έργο που θα αναλάβει δεν είναι τόσο απελπιστικό και η σωστή ηγεσία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  Οι κύριοι υποψήφιοι για την αντικατάσταση της May έχουν επικρίνει τις προσπάθειές της -ακούραστες, ειλικρινείς και τελικά μάταιες προσπάθειες - να επιτύχει συμβιβασμό με την ΕΕ. Οι περισσότεροι προτιμούν το λεγόμενο καθαρό Brexit αντί για αυτό που επινόησε εκείνη, το οποίο θα είχε αφήσει το Ην. Βασίλειο συνδεδεμένο με την ένωση, αλλά όχι μέρος της, και υποκείμενο σε πολλούς από τους κανόνες της. Και αντιτίθενται σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα επανεξέταζε την απόφαση εξόδου. Ο επικρατέστερος υποψήφιος, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, είναι δημοφιλής στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, επειδή υποστηρίζει αυτές τις θέσεις. Αυτό καθιστά ένα καταστροφικό Brexit, χωρίς συμφωνία, πιο πιθανό. Αλλά τα πράγματα δεν πρέπει να ξεδιπλώσουν με αυτόν τον τρόπο.

  Όποιο μέλος των Τόρις και να ακολουθήσει μετά την May, θα είναι σε θέση -τουλάχιστον για λίγο - να ανησυχεί λιγότερο για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και περισσότερο για τα συμφέροντα της χώρας και την ιστορική ετυμηγορία. Μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο πρωτόγνωρης ευελιξίας ακόμα και μεταξύ των σκληρότερων οπαδών του Brexit, όταν ο νέος ηγέτης θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές συνέπειες των αποφάσεών του ή της.

  Επιπλέον, ακόμη κι ένας ηγέτης που ειλικρινά πιστεύει ότι η Βρετανία θα ήταν καλύτερα εκτός ΕΕ θα θέλει και πάλι να κάνει το διχασμό της χώρας πάνω στο θέμα λιγότερο πικρό. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να είναι ειλικρινής. Μέχρι στιγμής, η ειλικρίνεια σε αυτό το debate δεν περίσσευε. Η May απέτυχε εν μέρει επειδή επέμενε ότι οι διάφορες προτεινόμενες συμφωνίες απόσυρσης αποσπούσαν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους -τα οφέλη μιας στενής σχέσης με την ΕΕ χωρίς το κόστος της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Αυτό ήταν λάθος, όπως μπορούσαν να δουν ξεκάθαρα τόσο οι Remainers όσο και οι Leavers. Δεν υπάρχει ανώτερη μέση λύση: Στο τέλος, η θεμελιώδης επιλογή είναι μέσα ή έξω.

  Οι υποστηρικτές ενός καθαρού Brexit είναι λάθος στην ουσία, επειδή τα οφέλη της παραμονής στην ΕΕ υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό έναντι των ωφελειών της αποχώρησης. Το κέρδος στην πραγματική κυριαρχία από την έξοδο είναι μικρότερο σε σύγκριση με την απώλεια της φωνής ως μέλους της ΕΕ. Και το κέρδος από τη διαπραγμάτευση διμερών εμπορικών συμφωνιών πέρα από την ΕΕ είναι μικρότερο από τη ζημιά που θα προκαλέσει η απώλεια προνομίων εντός της ένωσης.

  Ένας υποστηρικτής του Brexit βάσει αρχών μπορεί εύλογα να διαφωνήσει - αλλά οφείλει στους ψηφοφόρους να εξηγήσει γιατί. Να τους ενημερώσει ήρεμα τι πραγματικά σημαίνει η έξοδος. Και να προετοιμάσει τη χώρα για την οικονομική εξάρθρωση που θα υποστεί.

  Η πιο σημαντική προσαρμογή που θα χρειαστεί να κάνει ένας ηγέτης που τάσσεται υπέρ του Brexit είναι και η πιο δύσκολη –και αυτή είναι να θέσει το ζήτημα εάν "η καθόλου συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία" σε ένα ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ακριβώς επειδή η συζήτηση μέχρι τώρα ήταν τόσο ανέντιμη, το δημοψήφισμα του 2016 δεν μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτικό. Ένας πρωθυπουργός που υποστηρίζει το καθαρό Brexit θα πρέπει να χαιρετίσει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα της εξόδου στη χώρα -στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά.

  Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στους οπαδούς της παραμονής στην ΕΕ να βάλουν τέλος στις δικές τους υπεκφυγές και αοριστολογία και να στοιχειοθετήσουν ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της αντιστροφής της ψηφοφορίας του Brexit. Σίγουρα, θα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει ένα ισχυρό επιχείρημα. Αλλά ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, η χώρα θα μπορούσε να συμβιβαστεί με το Brexit, εφόσον οι ηγέτες της προσπαθήσουν καλόπιστα να υπηρετήσουν τα συμφέροντά της. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να δει ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί με ειλικρίνεια, δεν θα ήταν προδοσία των ψηφοφόρων, αλλά επιβεβαίωση ότι έχουν προτεραιότητα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων