Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 00:05

  Η Βρετανία τώρα καταλαβαίνει τι σημαίνει να παίρνεις πίσω τον έλεγχο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Therese Raphael

  Το σλόγκαν "να πάρουμε πίσω τον έλεγχο" σήμαινε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ψηφοφόρους του Brexit κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016. Αλλά το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν είχε σκεφτεί τότε ότι θα είχαν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη το βράδυ.

  Όταν τελικά έκαναν την εμφάνισή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να παρατείνουν ξανά την προθεσμία του Brexit, αυτή τη φορά μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Η κατευθυντήρια αρχή φαίνεται να είναι "όταν υπάρχει αμφιβολία, δώστε περισσότερο χρόνο". Ο μόνος έλεγχος που διαθέτει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είναι στο να πείθει την Ευρώπη να αναβάλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

  Είναι δύσκολο όμως να ρίξουμε το φταίξιμο στους ηγέτες του μπλοκ. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει πλήγμα σε όλες τις πλευρές. Ούτε θέλουν να κατηγορηθούν για την επιβολή ενός τεχνητού χρονοδιαγράμματος. Εάν οι έξι επιπλέον μήνες προσφέρουν στους κουρασμένους Βρετανούς πολιτικούς την ευκαιρία να βρουν κοινό έδαφος και επαναφέρουν ένα μέτρο τάξης και αβρότητας στην πολιτική ζωή του έθνους -είτε μέσω εκλογών είτε με άλλα μέσα - θα είναι για καλό σκοπό.

  Δυστυχώς, υπάρχει κάθε λόγος να σκεφτούμε ότι θα συμβεί το αντίθετο: Δηλαδή, η αναστολή θα χρησιμοποιηθεί αντ’ αυτού από όλες τις πλευρές του Ηνωμένου Βασιλείου για να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους. Αυτό συμβαίνει ήδη. Οι υπερασπιστές του Brexit του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Μέι αισθάνονται προδομένοι και θα επικεντρώσουν τη δύναμή τους σε μια αλλαγή ηγεσίας και στο να προκαλέσουν τη μέγιστη διαταραχή στην ΕΕ όσο η Μ. Βρετανία παραμένει εντός. Οι υποστηρικτές του Remain, με ανανεωμένες τις ελπίδες ότι όλες αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την ψήφο υπέρ του Brexit, ή τουλάχιστον να έχουν ως αποτέλεσμα ένα νέο δημοψήφισμα ή μια στενότερη σχέση με την ΕΕ από εκείνη που διατυπώθηκε στη συμφωνία της Μέι, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν σε ό,τι βρίσκεται στο τραπέζι.

  Ο πρόσθετος χρόνος απλώς πολλαπλασιάζει τον αριθμό των πεδίων μάχης. Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η μάχη της ηγεσίας των Tory για την αντικατάσταση της Μέι, οι γενικές εκλογές και το δημοψήφισμα είναι όλα πιθανά σενάρια τώρα. Κάπου εκεί, όμως, η Βρετανία πρέπει ακόμα να αποφασίσει εάν και πώς θα φύγει.

  Από αυτή την άποψη, η νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου δημιουργεί τόσα προβλήματα όσα λύνει. Η πρώτη επίδραση, αν η Μέι δεν βρει μία συμφωνία που θα μπορούσε να κερδίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου πιο πριν, είναι ότι η Βρετανία θα αμφισβητήσει τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23 Μαΐου. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση έθεσε το νομικό υπόβαθρο για την ψηφοφορία αυτή και η διατύπωση φανέρωσε την αμηχανία της: "Το διάταγμα αυτό ορίζει την ημερομηνία των ευρωεκλογών, αλλά δεν καθιστά τις εκλογές αυτές υποχρεωτικές, καθώς η αποχώρηση από την ΕΕ πριν από την ημερομηνία των εκλογών, καταργεί αυτόματα την υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε".

  Συνήθως, οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν προκαλούν μεγάλη αίσθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε μόλις στο 36% την τελευταία φορά. Αλλά αυτή η φορά μπορεί να είναι διαφορετική. Πρόκειται για μια κακή προσομοίωση για ένα δημοψήφισμα για το Brexit όπου οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν πραγματικά ένα αποτέλεσμα (μεταξύ μιας συμφωνίας που έχει κοινοβουλευτική έγκριση και της παραμονής στην ΕΕ), αλλά ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να θέλουν να πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα έχουν για να ξεσπάσουν πάνω σε αυτό το θέμα.

  Αυτό που κάνει τις ευρωπαϊκές εκλογές ενδιαφέρουσες είναι ότι καθορίζονται από την αναλογική εκπροσώπηση και όχι από το σύνηθες "ο νικητής τα παίρνει όλα” των βρετανικών εκλογών που στηρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Είναι μια ευκαιρία για μικρότερους συνδυασμούς- όπως το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ και το Change UK, μια νέα ομάδα υποστηρικτών της παραμονής - να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια προς τα μεγαλύτερα κόμματα.

  Για τους Συντηρητικούς της Μέι, η ίδια η ιδέα αυτών των εκλογών είναι αγχωτική. Ο υπουργός Παιδείας Nadhim Zahawi τις χαρακτήρισε ως "υπαρξιακή απειλή" για το κόμμα. Παρουσιάζει με απόλυτη σαφήνεια τις αποκλίσεις των Tory και την αποτυχία τους να εκπληρώσουν την εντολή που δόθηκε από τους ψηφοφόρους πριν από τρία χρόνια να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Είναι επίσης μια ισχυρή υπενθύμιση της πιθανότητας η Βρετανία απλώς να αποφασίσει τελικά να παραμείνει στο μπλοκ μετά από όλα αυτά.

  Οι συντηρητικοί κοιτάζουν βιογραφικά για να επιλέξουν υποψήφιους, αλλά τι μπορούν να προσφέρουν, δεδομένου του πικρού διαχωρισμού στο κόμμα μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit και των πιο φιλόδοξων κεντρώων; Μήπως υπόσχονται, όπως απειλούσαν ορισμένοι Tory, ότι θα αποτελέσουν μια δύναμη που θα αναστατώσει την ΕΕ μέχρις ότου επιμείνει στο "διαζύγιο”; Το νέο Brexit Party του Φάρατζ "τρέχει” ήδη αυτή την εκστρατεία.

  Μια δημοσκόπηση σχετικά με τις τρέχουσες προθέσεις ψήφου του Open Europe δείχνει το Εργατικό κόμμα στο 37,8%, τους Συντηρητικούς στο 23%, και το Brexit Party στο 10,3%. Αλλά είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς τις δημοσκοπήσεις πριν αρχίσουν οι προεκλογικές καμπάνιες. Η προοπτική αυτών των εκλογών, η οποία φυσικά τρομοκρατεί τη Μέι, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες της με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μια διακρατική συμφωνία. Έχουν μέχρι στιγμής πολύ καλές επιδόσεις.

  Φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία των βουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου που θα υποστήριζαν ένα Brexit όπου η Βρετανία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ - σενάριο το οποίο είναι κοντά στη θέση του Εργατικού Κόμματος. Αλλά η Μέι δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί ένα μέτρο που το κόμμα της θεωρεί απαράδεκτο, και ο Κόρμπιν δεν έχει εμπιστοσύνη ότι ο διάδοχός της θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ούτως ή άλλως.

  "Πώς φτάσαμε ως εδώ - στο να έχει καταλήξει σήμερα κάθε ουσιαστική απόφαση για το Brexit και το μέλλον της Βρετανίας να είναι στο χέρι της ΕΕ των 27;" έγραψε στο Twitter ο σερ Κρίστοφερ Μέγιερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στις Η.Π.Α. και υποστηρικτής του Brexit, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης. Μία μειοψηφία στην κυβέρνηση που επιδιώκει το αδύνατο και υπόσχεται το ανέφικτο δεν έχει βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Αλλά τελικά κάνει λάθος. Η τελική απόφαση για το Brexit πρέπει ακόμα να παρθεί από τη Βρετανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων